Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Daugavas Vanagi Melburnā atzīmē 69 gadus

Gadasvētkos runa un muzikāli priekšnesumi

Laikraksts Latvietis Nr. 513, 2018. g. 15. aug.
Jānis Kārkliņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DV

Daugavas Vanagi

No kreisās: Līvija Džadža (Judge), Rita Hach, Viktors Brenners, Lilita Lauriņa. FOTO Ilze Ābele.

Gadasvētku dalībnieki. FOTO Ilze Ābele.

1949. gada 29. jūlijā tika dibināta Daugavas Vanagu Melburnas nodaļa. Melburnas Daugavas Vanagu mītnē sestdien, 4. augustā, bija sanākuši vairāk nekā 80 tautieši, lai šo notikumu atcerētos. Sarīkojumā bija klāt arī viens no Daugavas Vanagu organizācijas dibinātājiem Gunārs Klauss.

Gadasvētkus, kā visus Daugavas Vanagu sarīkojumus Melburnā, iesāka ar karoga ienešanu un mūsu tautas himnas nodziedāšanu. DV Melburnas nodaļas sarīkojumu daļas vadītāja Ilze Ābele pateicās visiem par ierašanos un lūdza mācītājam Dainim Markovskim noturēt svētbrīdi. Savā svētbrīdī mācītājs Dainis apsveica Melburnas nodaļu un pateicās Dievam, ka Daugavas Vanagu Melburnas nodaļa vēl joprojām tik aktīvi darbojas, palīdzot ne tik vien mūsu bijušajiem karavīriem, bet arī tautiešiem kā Latvijā, tā šeit – Austrālijā. Svētbrīdi mācītājs nobeidza, novēlot DV Melburnas nodaļai ar Dieva palīgu vēl ilgus gadus darboties.

Sekoja nodaļas valdes priekšsēža Jāņa Kārkliņa svētku runa. Savā runā priekšsēdis šogad atgriezās pie Daugavas Vanagu organizācijas dibināšanas Zedelgemas kara gūstekņu nometnē Beļģijā. Viņš klātesošiem pastāstīja, ka 1945. gada decembrī tika dibināta organizācija, kas vēlāk kļuva par lielāko latviešu organizāciju ārpus Latvijas. Tālāk Jānis Kārkliņš stāstīja par Daugavas Vanagu pirmajiem gadiem Austrālijā. Viņš minēja, ka kaut pirmā DV nodaļa Austrālijā tika dibināta Tasmānijā, tai tikai kādu mēnesi vēlāk sekoja Melburnas nodaļa. Diemžēl Tasmānijas nodaļa izbeidza savu darbību jau 1950. gadā, un tā valdes priekšsēdis ar godu varēja minēt, ka Melburnas nodaļa pašlaik ir vecākā Daugavas Vanagu nodaļa Austrālijā. Savu runu nobeidzot, Kārkliņš atgādināja, ka nākošā gadā Melburnas nodaļa atskatīsies uz 70 darbības gadiem, un lūdza visiem ierasties uz aktu, lai varētu kopēji svinēt šo svarīgo notikumu.

Valdes priekšsēža runai sekoja muzikāli priekšnesumi, kurus izpildīja Viktors Brenners, Rita Hach, Līvija Džadža (Judge) un Lilita Lauriņa. Kaut visi tikai nesen bija atgriezušies no Dziesmu un Deju svētkiem Latvijā, viņi ar prieku uzņēmās iepriecināt Daugavas Vanagu publiku. Mākslinieki izjusti un ar skaistām balsīm un instrumentālu pavadījumu nodziedāja trīs dziesmas: tautas dziesmu ar Zigmāra Liepiņa mūziku Zibsnī zvaigznes aiz Daugavas; Karoga dziesmu ar Raiņa vārdiem un Jāņa Lūsēna mūziku un tautas dziesmu Skaista mana tēvu zeme. Karoga dziesma visiem ir labi pazīstama kā kora dziesma, bet šoreiz mēs to pirmo reizi dzirdējām aranžējumā mazākam ansamblim. Šī dziesma it sevišķi skanēja pirmklasīgi, un visai publikai ļoti gāja pie sirds.

Pirms Latvijas karoga iznešanas, visi nodziedāja Daugavas Vanagu dziesmu. Kaut oficiālā daļa bija beigusies, visi vēl ilgu laiku pavadīja kopā, gan baudot vanadžu gatavotas garšīgās pusdienas, gan pārrunājot nupat dzirdēto un domājot par Daugavas Vanagu turpmāko darbību.

Paldies sarīkojuma rīkotājiem, māksliniekiem un vanadzēm par garšīgām pusdienām un uz redzēšanos nākošajā Daugavas Vanagu sarīkojumā.

Jānis Kārkliņš
DV Melburnas nodaļas valdes priekšsēdis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com