Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Valoda – kura?

Laikraksts Latvietis Nr. 512, 2018. g. 8. aug.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Viens no zīmīgākiem soļiem pēdējā laikā latviešu valodas ilgtspējas nodrošināšanai ir šā gada 22. martā Saeimā pieņemtie likumu grozījumi, kas paredz pakāpenisku pāreju vidusskolās uz mācībām valsts valodā, tas ir, latviešu valodā.

Protams, šis pašsaprotamais un 25 gadus aizkavētais solis ir izraisījis pretestību cilvēkos, kuriem mērķis, liekas, ir atgriezt Latviju Krievijas guberņas statusā. Kāda ļoti redzama Latvijas partija savā oficiāli Centrālajai vēlēšanu komisijai iesniegtajā programmā paredz panākt to, ka Latvijai nav nekādas iespējas sevi aizsargāt militāri: „Pazemināt militāros izdevumus un atgriezties pie tādas militāri politiskās situācijas reģionā, kas pastāvēja līdz 2014. gadam“.

Tad vēl: „Izslēgt 2014. gada preambulu no Satversmes teksta“.

Un ja vēl nav skaidrs, uz ko tas viss velk: „Ieviest visās Latvijas skolās obligātu krievu valodas mācīšanu“.

Uzminējāt! Tā ir Latvijas Krievu savienība ar Tatjanu Ždanoku priekšgalā.

Bet kas notiek pašā Krievijā? Atcerēsimies, ka krieviskā Krievija ir tikai maza daļa no pašas Krievijas. Kolonisti ir gan apdzīvojuši plašas teritorijas, bet vēl ir 22 vairāk vai mazāk autonomas Republikas, katra ar savu satversmi un valdību, un kuras ir mājvieta kādai etniskai minoritātei.

Krievijā ir 35 oficiālas valodas, bet Krievijas Valsts Dome šā gada 19. jūnijā pieņēma likumu, ka izglītība 34 oficiālās valodās vairs nekur nebūs obligāta. Vienīgi krievu valoda būs visiem obligāta. Līdz šim republikas piedāvāja pamatizglītību savā valodā.

Piemēram, pēdējos 25 gadus skolēni Tatarstānas republikā ir obligāti mācījušies tatāru valodu 8 stundas nedēļā. Turpmāk obligātās tatāru valodas klases tiks atceltas, kaut arī Tatarstānā krievu un tatāru valodām ir vienlīdzīgs oficiāls statuss. Būs tikai brīvprātīgas 2 vai mazāk stundas nedēļā, un tikai ar vecāku rakstisku atļauju.

Prezidents Putins jūlijā izteicās,* ka krievu valoda ir „mūsu daudznacionālās valsts dabiskais garīgais pamats,“ un ka „to nevar aizstāt ar neko“. „Piespiest cilvēkam mācīties valodu, kura nav viņam dzimtā, ir tikpat nepieņemami, kā krievu valodas mācīšanas līmeņa samazināšana.“

Te laikam jāsaprot, ka „cilvēks“ („человек“) ir tikai krievu cilvēks, jo citiem drīkst uzspiest valodu, kura nav dzimtā. Arī savā republikā.

Krievijas impērija paliek Krievijas impērija. Arī Latvijā...

GN
2018. g. 8. aug.

* https://www.business-gazeta.ru/article/352146



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com