Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Koferītis gaida mājās

Muzeja un pētniecības centra „Latvieši pasaulē“ jūlija Mēneša priekšmets

Laikraksts Latvietis Nr. 511, 2018. g. 3. aug.
Marianna Auliciema -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LaPa-muzejs

Alberta Legzdiņa (1933 – 2017) nošu koferītis, kas vienmēr bija līdzi „Čikāgas piecīšu“ tūrēs. Dāvinājusi Ligita Kovtuna. FOTO Muzejs „Latvieši pasaulē“.

„Čikāgas piecīšu“ koncerts 7. Latviešu vispārējos dziesmu svētkos Milvokos (ASV) 1983. gadā. No kreisās: Uldis Streips, Alberts Legzdiņš, Uldis Ievāns, Janīna Ankipāne, Ilmārs Dzenis, Armands Birkens. FOTO Muzejs „Latvieši pasaulē“.

Mūziķis un dziedātājs Alberts Legzdiņš bija viens no trimdas latviešu leģendārā ansambļa Čikāgas piecīši dibinātājiem 1961. gadā Čikāgā. Piecīši spēlēja pašsacerētas, vienkāršas un skanīgas melodijas, un dziesmu vārdi sirsnīgi un dažreiz arī satīriski atspoguļoja dzīvi trimdā un okupētajā Latvijā gan sadzīviskās situācijās, gan latvietības izpausmēs. Grupa bija populāra ne tikai latviešu kopienās ārpus Latvijas, bet arī padomju Latvijā, kur cilvēki klausījās nelegāli ievestos ierakstus. 1989. gadā Čikāgas piecīšu divos koncertos Mežaparkā pulcējās desmitiem tūkstošu klausītāju.

Muzejs un pētniecības centrs Latvieši pasaulē krāj materiālus par latviešu muzikantiem un māksliniekiem ārpus Latvijas.

Stāsta Alberta Legzdiņa dēls Edgars 2018. gadā: „Kas bija tajā koferītī? Tajā koferītī bija mana tēva sirds Latvijai. Notis un vārdi jaunām dziesmām. Joki, ko Alberts un Uldis Ievāns bija sarakstījuši izrādēm. Tajā koferī bija arī Melnais balzams, ja balss aizsmaka. Tajā koferī bija arī dzejoļi un sarakstītas dziesmas no Latvijas muzikantiem, kuri mīlēja Albertu. Bija kartiņas no maziem bērniem, kuri pateicās par iespēju uzstāties ar „Piecīšiem“. Bija vēstules no karavīriem, kuri uzrakstīja savus piedzīvojumus. Tas koferītis ir redzējis visu Ameriku, Austrāliju, Angliju, Īriju un Latviju.“

Marianna Auliciema
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com