Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Bišķīt par Jāņiem

Jancis mācās Jāņu dziesmas

Laikraksts Latvietis Nr. 506, 2018. g. 23. jūnijā
Jancis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Lai visiem būtu skaidrs, par ko te būs runāšana, man jums jāpaskaidro, ka pēc manām domām Jāņi mums letiņiem ir tik pat svarīga lieta kā biešu zupa un siļķes. Nemaz nerunājot par speķa pīrādziņiem un skābu kāpostu zupu. Jāņi vienai daļai letiņu notiek vasarā – jūnijā, bet vienai daļai jūnijā – ziemā. Jāņu svinēšana visiem letiņiem ir obligāta, lai kurā pasaules galā tie dzīvotu.

Kā jau mēs visi labi zinām, galvenā Jāņu sastāvdaļa ir līgošana vai prastā valodā – ziņģēšana. Sākot gatavoties uz Jāņiem, paņēmu Mārtiņa dziesmu grāmatas pirmo un otro daļu ar nodomu izrakstīt tās smukākās ziņģes, lai Jāņu vakarā būtu pie rokas. Uz atmiņu jau vairs nevar paļauties. Un vai ziniet ko? Pa abām grāmatām tikai divas dziesmiņas, kam kaut kāds sakars ar Jāņiem. Baigi muduļi! Un tās pašas – nav man pa prātam!

Pietiks ar dažām rindiņām lai dotu jums kaut kādu jēgu, par ko iet runa...

Ķecerības vien un māņi,
Bijuši un paliek Jāņi;
Nost ar Jāņiem, sieru, alu,
Jāņojot var dabūt galu.

Pēc katras rindiņas piekabināts klāt līgo, līgo... It kā tas viss, kas vajadzīgs, lai pataisītu vienu ziņģi par Jāņu dziesmu. Ja šitādas Jāņu ziņģes būtu rīmētas tā sauktajā utaino kaimiņu laikā, tad vēl varētu saprast, bet grāmatiņas drukātas 1972. un 1978. gadā. Tad taču SUĻIKO vairs nebija spiesta lieta dziedāt!

Bet kas gan var tos savus tautības brāļus saprast – vienam patīk māte, otram meita...

Ko lai sakām par šitādu Jāņu dziesmu:

Tu puisīti, āža bārda,
Tu meitiņas nepazīsti,
Tu trenkāji baltu ķēvi,
Jaunu meitu domādams.

Lai nu gan man nav nekādas plašākas zināšanas un saprašanas par meitiešu lietām, tad tomēr – tik neaptēsts es neesmu, ka mēģinātu kādu ķēvi vilkt siena kaudzē – vienalga kādā krāsā tai būtu spalva.

Kad vēl kādu duci Jāņu dziesmiņu biju sameklējis pavisam citā dziesmu grāmatā, – nekas labāks nesanāca. Nolēmu koncentrēties tikai uz siera ēšanu un alutiņa iedzeršanu. Tie abi tā mīlīgi slīd lejā pa rīkli, un nav arī jābaidās, ka viens vai otrs no tiem mēģinās ievilināt tevi laulības valgos.

Savu Jāņu dziesmu mācīšanos nobeidzu ar:

Čīkstēt čīkst mežābele,
Lielu vēju salocīta;
Tā čīkstēja vecas meitas
Pēc jauniem puisēniem.

Tā kā mani par jaunu puisēnu sen vairs nevar saukt, tad šķiet, ka esmu drošībā, un no jaunu vai vecu meitu uzbrukumiem man nav jābaidās. Ja nu tādas tās lietas, tad tā stingrāk jāpārdomā, vai vispār ir kāda jēga tanī Jāņu vakarā no savas migas laukā līst? Ja jau meitiešus (kā jaunus tā vecus) atstāj malā, tad paliek tikai veču kompānija. Un tur taču labuma nav nekāda. Tie palīdzēs tikai nodzert alu, un man pašam paliks mazāk.

Tā vien izskatās, ka tas prātīgākais būs palikt savā istabiņā un nosvinēt to Jāņu vakaru divatā ar sevi pašu. Tam vajadzētu būt diezgan vienkārši. Reižu reizēm tik pamet acis spogulī un iesaucies – Līgo, vecais... Līgo, un tad iemet atkal vienu šļuciņu...

Lai mana krāmēšanās pa letiņu dziesmu grāmatām nebūtu bijusi galīgi veltīga un muļķīga laika nosišana, tad dažas Jāņu dziesmiņas atstāšu arī jums!

Ai, Jānīti, Dieva dēls,
Atved manim arājiņu;
Ja ved jaunu, tad ved skaist',
Ja ved vecu, tad bagātu.

Saiminiekam tīra maize,
Paši puiši panīkuši.
Nevar meitas nobučoti,
Nevar zirgu apsegloti.

Čīkstēdama, vaidēdama
Gaisā skrēja cielaviņa;
Tā čīkstēja meitu mēles,
Par puišiem runājot.

Jāņu nakti jaunas meitas
Puišiem mutes nedodiet'i;
Puišiem mutes nokvēpušas,
Jāņugunis dedzinot.

Jāņu nakti nepazinu,
Kura sieva, kura meita;
I sievām'i, i meitām'i
Zāļu, ziedu vainadziņi.

Vālodzīte mežā brēca,
Meitas brēca sētiņā;
Vālodzīte brēc ūdeņa,
Meitas brēca ņēmējiņa.

Jāatzīstas, ka es pats nevienam šādas dziesmas Jāņos dziedāt neieteiktu, bet tās taču tomēr ir un paliek tautas dziesmas. Ko darīt? Man šķiet, ka priekš manis tas prātīgākais būs līst migā, un, ja nu tiešām bez dziedāšanas nevarēšu iztikt, tad klusītiņām uzziņģēšu: Alutiņi, vecais brāli...

Priecīgus Jāņus!

Jancis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com