Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Skolas izbraukums uz Svētā Krusta baznīcu

Pārrunāja ticības mācības un baznīcas lomu vēsturē

Laikraksts Latvietis Nr. 506, 2018. g. 23. jūnijā
Linda Graudiņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Skolnieki un māc. Dainis Markovskis. FOTO Linda Graudiņa.

Skolnieki baznīcā. FOTO Linda Graudiņa.

MLBDaugavasSkola_2v

SvKrustaDraudze

Saulainā sestdienā, 28. aprīlī, Melburnas Latviešu luterāņa baznīcā mācītais Dainis Markovskis sagaidīja visus 6. un 7. klašu astoņus studentus no Melburnas Daugavas pamatskolas kopā ar vēstures skolotāju Linda Graudiņu.

Mācītais Dainis iepazīstināja bērnus ar Melburnas Sv.Krusta baznīcu telpām un pastāstīja, kas notiek dievkalpojumā.

Bērni pavadīja pēcpusdienu, pārrunājot ticības mācības un baznīcas lomu vēsturē.

Sestā klase mācās par senlatviešiem, par viņa svētkiem un godiem. Seniem latviešiem nebija baznīcu, bet pielūdza savus dievības brīvā dabā zem svētiem kokiem vai pie dižakmeņiem. Viņiem nebija viens Dievs, bet ticēja vairākiem dievībām, galvenie bija Māra, Laima un pats Dievs. Katrai dievībai, ka arī katram dabas spēkam, bija savs simbols. Mēs tos vēl šodien redzam tautiskos rakstos, tautas tērpos, mākslas darbos un rotās. Senie latvieši mēra laiku nevis ar pulksteņiem vai kalendāriem, bet ar saulgriežiem. Latvieši Austrālijā svin dažus šos svētkus vēl joprojām. Latvijā Jāņi ir vasaras vidū, kad dienas ir garas, bet Austrālijā Jāņos ir auksts, tumšs ziemas vidū. Skolas bērni labi pazīst Jāņus, jo latviešu skola piedalās Melburnas Jāņa svinībās, kad ģimenes pulcējās ap ugunskuru Tērvetes skauta nometnē, dzied, dejo un dalās ap mielastu galdu. Bērni nepazina veļu laiku, ko Latvijā, kā arī daudzās pasaules malās svin novembrī. Tomēr, kad pārrunājam par ticību, par mirušo cilvēku gariem, bērni paši salīdzināja to ar Halloween – Amerikas tradīciju, kura ir ņemta no senām ziemeļu Eiropas ticībām.

Septītā klase mācījās par Reformācijas laiku 16.gs.; Anika klasei stāstīja par Mārtiņu Luteru. 2017. gadā svinēja Reformācijas 500. gadadienu. 1517. gadā Luters savas 95 tēzes pienagloja pie Vitenbergas baznīcas durvīm, kam drīz sekoja baznīcas reformācijas kustību.

Kā var 11 un 12 gadu veciem bērniem mācīt par Reformācijas sekām, ja viņi paši daudz par reliģiju nesaprot? Šajā rudens dienā mēģinājām šo jautājumu atrisināt – vismaz daļēji – ar šo skolas ekskursiju.

Paldies Svētā Krusta baznīcas draudzei un mācītājam par šo iespēju baudīt baznīcas vide.

Linda Graudiņa
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com