Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Austrālijas Apvienotais koris „ATBALSIS“

Virtuālais koris piedalās Dziesmu svētkos

Laikraksts Latvietis Nr. 506, 2018. g. 23. jūnijā
Marija Perejma -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Austrālijas Apvienotais koris „Atbalsis“. FOTO Ilze Nāgela.

Kora dibināšana notika pavisam nejauši. Austrālijas Latviešu Kultūras dienās Adelaidē 2006. gadā viesojās Latvijas koris Balsis ar diriģentu Intu Teterovski, kas izteica domas pa koristu apvienošanos.

Aicinājumam par godu, 2007. gadā koristi, kas bija iedvesmoti dibināt jauno kori, nobalsoja nokristīt jauno kori – Atbalsis. Vadītājai un diriģentei Marijai Perejmai drīz pievienojās diriģente Inese Laine. Koristi ir izkaisīti no tropiem līdz turpat Antarktikas aukstumiem, tas ir, no Darvinas Ziemeļteritorijā līdz Hobartai Tasmānijā – kādus 4464 km attālumā vienam no otra. Virtuālais koris attāluma dēļ piekopj gan elektronisko mācīšanos, gan arī intensīvi apmeklējot vietējo koru mēģinājumus pilsētās, kurās tie darbojās.

Ārpus Austrālijas kultūras svētkiem koristi ir piedalījušies pēdējos trīs Latvijas Dziesmu Svētkos un Ziemeļu un Baltijas Valstu Dziesmu svētkos Rīgā, kā arī Kanādas un Amerikas Dziesmu svētkos.

2008. gadā Atbalsis piedalījās 4. maija Latvijas akcijā Ar dziesmu pa Latviju, daudzi mēroja 2000 km, lai satiktos centrālā pilsētā – Melburnā.

Pirms 2008. gada Dziesmu svētkiem Rīgā, rakstnieces Annas Žīgures aicinājums aizveda koristus uz Billītēm, piedalīties dzejnieka Ed. Virza piemiņas sarīkojumā.

2012. gadā 12 koristi ceļoja uz Tobago salu, lai piedalītos apvienotā korī un ar Latvijas un Īrijas ElVe koristiem uzstājās Mantojuma svētkos, sagaidot un svinot Jāņus Tobago. Koristu busiņš līgojās dziesmu priekā pa Kurzemes līci un domāju, ka Hercogs Jēkabs būtu par to pasmaidījis.

Atbalsis ir vispusīgs un ik gadu saņemam aicinājumu piedalīties Sidnejas Filharmonijas kora nozarē Chorus Oz, kur pēc intensīviem mēģinājumiem koristi stājās uz Sidnejas Operas nama skatuves.

Sidnejā ir izveidojies labs skaits koristu, un mums talkā ir nākuši diriģenti Sandra Dragūna un Daina Kaina. Koristu starpā ir gados jaunā komponiste Elle Mačēna, un varam lepoties, ka viņas kompozīcija Vecmāmiņa svešumā tiks atskaņota Pasaules Latviešu dienu jauktā kora koncertā 3. jūlijā, Esplanādē.

Ar katru Latvijas Dziesmu Svētku piedalīšanos Atbalsis ir atstājis daļu no sevis dziesmotai tautai. 2008. gadā noziedojām 6 kg smago ķengura kostīmu Latvijas Nacionālam teātrim, ko gājienā stalti nēsāja viens no mūsu brašiem basiem. Tas bija redzams uz skatuves Visiem zināms Lācis un viņa Rū lugā. Par to režisors Regnārs Vaivars bija lielā sajūsmā. 2013. gadā ziedojām 250 Ls Maskas korim kā pateicību diriģentam Jānim Ozolam un koristiem par brīvi pieejamiem Dziesmu Svētku balsu ieskaņojumiem.

Dziesmai ir spēks, ko pati ar vecāko meitu Līsu baudījām 2008. gadā Mežaparka estrādē. Tas ir neaizmirstams un apburošs, kas spēj garu pacelt, bet visam pāri tas apvieno mūsu tautu, atstājot atmiņas uz mūžu.

Novēlam Latvijai daudz baltu dieniņu 100 gada jubilejā!

Lai Skan!

Marija Perejma
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com