Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Dainas“ jaukums un „Vesera“ spēks

Jauktais koris „Daina“ un vīru koris „Veseris“ceļā uz Dziesmu svētkiem

Laikraksts Latvietis Nr. 506, 2018. g. 23. jūnijā
Sandra Birze, Ilze Nāgela, Anita Andersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Vīru koris „Veseris“. FOTO Kalvis Švolmanis.

Melburnas jauktais koris „Daina“. FOTO Publicitātes foto.

Melburnas jauktais koris DAINA pastāv 34 gadus. Kora dzirkstele bija 1984. g. sākumā, kad netālu no Melburnas, starptautiskajā 6. Vispasaules latviešu jaunatnes kongresā, bija pulcējušies daudz latviešu jauniešu, kuru starpā izveidojās kodols ar interesi dibināt kori Melburnā. Tā dzima jauniešu koris DAINA.

Pirmie kora DAINA vadītāji un diriģenti bija gan Edvīns Kļaviņš, gan Ruta Broža. 1986. g. kora vadību uzņēmās Zane Ritere, kura ilgāk par 30 gadiem ir vadījusi un uzturējusi kora dvēseli. Gadu gaitā talkā ir nākuši vairāki palīgi, to starpā diriģenti Roberts Atvars, Indra Pilskalne, Līvija Džadža (Judge) un kora pašreizējie vadītāji ir Sandra Birze (mākslinieciskā vadītāja, kormeistare, diriģente) un Edgars Vegners (diriģents).

Melburnas vīru koris VESERIS pastāv kopš 2015. gada augusta. Vīru kora dibināšanas domugrauds tika iesēts trīs gadus atpakaļ, kad Melburnas koristiem gatavojoties 2013. gada Dziesmu svētkiem Latvijā, jauktā kora DAINA vīri apguva ne tikai Noslēguma koncerta jauktajā kora repertuāru, bet arī vīru kora dziesmas. Melburnā tajā laikā vīru koris nepastāvēja.

Atgriežoties no Dziesmu svētkiem, jauktā kora DAINA baritons un bijušais Sidnejas Latviešu vīru kora ilggadīgs dziedātājs Roberts Birze saveda kopā savus dziesmu draugus kā koristus; arī tos, kuri pirms tam nebija vēl koros dziedājuši, lai izveidotu Melburnas vīru kori VESERIS, kurā patreiz dzied 27 vīri, un ar diriģēšanas atbildību dalās Sandra Birze, Ivars Štubis un Edgars Vegners.

Savā pastāvēšanas laikā koris DAINA ir piedzīvojis ilggadīgu piedalīšanos Austrālijas Latviešu Kultūras dienās (ALKD) gan Kopkorī, gan arī Atklāšanas koncertos. 2013. g. Dziesmu svētkos Latvijā koristi piedalījās Austrālijas apvienotā kora ATBALSIS sastāvā. Līdz ar to, repertuārs ir bijis balstīts uz šiem ļoti svarīgajiem stūrakmeņu notikumiem, svētkiem. Gatavojoties uz Dziesmu svētkiem, abi kori sekmīgi veica koru skates 2017. g. un 2018. g., iegūstot 1. pakāpi. Pavisam no šiem abiem koriem Simtgades Dziesmu svētkos Latvijā piedalīsies 62 koristi. Kori piedalās vairākos mūsu latviešu (un baltiešu) sabiedrības sarīkojumos ik gadu, piestrādājot pie atbilstoša repertuāra.

Kopā – Melburnas vīru kori VESERIS un jauktais koris DAINA 2016. g. decembrī, Melburnas AL56.KD ietvaros, uzveda Uģa Prauliņa dziesmu ciklu Pagānu Gadagrāmata, Ivara Cinkusa un Sandras Birzes mākslinieciskā vadībā, Uģa Brikmaņa režijā, ar autora/komponista Uģa Prauliņu muzikālo vadību. Šim uzvedumam īpaši pārlikām kora partijas jauktajam korim, ievijot jaunu perspektīvu, jaunas emocijas, mise-en-scène un tembrālās krāsas. Šis iestudējums bija pasaules pirmatskaņojums Pagānu gadagrāmatas jauktā kora sastāvam.

VESERIS izkaļ savu gada programmu, iekļaujot Dziesmu svētku un mūsu pašu – ALKD repertuāru. Papildus repertuārs atzīmē koristu vēlmi izaugsmei, smeļoties no latviešu komponistu vīru kora dziesmu daiļrades. Kora priekšnieks Roberts Birze jau vīru kora rindās dziedājis kopš 14 gadu vecuma (Sidnejas Latviešu vīru korī – SLVK; diriģente Daina Jaunbērziņa) un ir centies saviem kora biedriem atvērt logu vīru kora klasiskas repertuāram. Šogad VESERIS ir iepazinies un iedziļinājies Uģa Prauliņa dziesmu ciklā Venus et Amor.

Abi kori ar lepnumu savā repertuārā iekļauj arī Austrālijas latviešu komponistu komponētās dziesmas.

Daudz no mūsu koristiem ir ņēmuši aktīvu dalību mūsu pašu ALKD, arī uzveduma rīkošanā, kā rīcības komitejas locekļi un darbinieki, kā arī koristi, dejotāji, aktieri un mākslinieki. Dziesmu svētkos Latvijā 2013. g. piedalījāmies Noslēguma koncertā Austrālijas apvienotā kora ATBALSIS ietvaros.

Atmiņā redzu Mežaparka skaisto plašumu, baudījām brīnišķīgās kopskaņas, izjūtām emociju saviļņojumu… kopā ar mūsu tautiešiem plecu pie pleca… tautu meitas ar ziedu pušķiem, kas apsveica virsdiriģentus, lidojošos vainadziņus koncerta beigās... un dziesmas, skaistās dziesmas, kas mums ir iekaltas sirdīs un dvēselēs uz mūžu.

Un, protams, arī sadziedāšanās pēc Noslēguma koncerta, kas turpinājās Mežaparkā līdz saullēktam un pat vēl tramvajos, braucot uz pilsētu...

Mūsu iepriekšminētā kora DAINA dvēsele – Zane Ritere, kura uzturēja kori ilgāk par 30 gadiem, ir dziļi iedvesmojusi turpmākos kora vadītājus Sandru Birzi un Edgaru Vegneru, īpaši ar viņas izrādīto sirsnību pret koristiem un viņas mīlestību pret dziesmu.

Vīru korī VESERIS ir veidojusies tuva brālība starp koristiem. Sandra Birze (mākslinieciskā vadītāja, kormeistare), Ivars Štubis un Edgars Vegners dalās ar diriģentu pienākumiem, piesaistot ansambļa instrumentālistus un solistu talantus, un atsaucoties uz priekšnieka Roberta Birzes veserīgo vadību.

Koriste Ilze Nāgela piebilst: „Gan jauktā kora DAINA, gan vīru kora VESERIS dziedātāji var baudīt ārkārtīgu privilēģiju, jo Sandra Birze ne tikai ir abu koru mākslinieciskā vadītāja, kormeistare, diriģente, bet arī komponiste. Koriem ir tā priekšrocība būt viņas kompozīciju pirmatskaņotājiem. Viņa kā personība ar savu lielo mīlestību pret dziesmu iedvesmo koristus un pārvērš katru mēģinājumu par svētkiem.“

„Visi trīs diriģenti bija lieliski, katram sava individualitāte, kopā veidojot lielisku komandu. Sandra Birze ar savu sievišķīgumu un ārkārtīgo muzikalitāti un smalkjūtību; Edgars Vegners – enerģisks, precīzs, manuprāt, dziedātājiem un arī instrumentālistiem viegli dziedāt, sekojot Edgara norādēm; Ivars Štubis ļoti akurāts, vadot kori caur interesantiem ritmiem, efektīgs plūstošais legato (Piem. dziesmā Aglona).“ (LL484)

Ja kora DAINA dibinātāji bija Austrālijā dzimušie latvieši, tad tagad korī dzied viņu bērni – jau otrā trimdā dzimusī latviešu paaudze. Kora rindās ir vairākas ģimenes, kur blakus dzied mātes ar meitām un tēvi ar dēliem. Interesanti, ka vairāki no patreizējiem kora dziedātājiem bija arī kora pirmajā sastāvā. Koristiem, no kuriem lielākā daļa ir dzimuši trimdā, pievienojušies arī Latvijā dzimušie, kas ģimenes apvienošanas vai mācību dēļ dzīvo Austrālijā.

Mūsu koristu starpā bieži vien izpaužas īpaši muzikālie talanti  gan instrumentālistu, gan vokālo solistu lomās. Ievērojamie mākslinieki mūsu starpā: Jānis Laurs (čells), Sandra Birze (klavieres), Ivars Štubis (ģitāra, akordeons, balss), Dāvids Zemdegs (basģitāra), Līvija Džadža (Judge) (flauta). Esam arī pavadījumos iesaistījuši mežragus (Natālija Hīta un Benžamīns Hīts), dūdas un stabules (Roberts Birze un Jāna Andersone), sitamos instrumentus / perkusijas (Ēriks Stepaņuks un Miķelis Stepaņuks). Soprāns, Lilita Lauriņa, ir izrādījusi īpašu ilggadīgu dedzību kora DAINA darbībā, mudinot koristus un sniedzot atbalstu diriģentei Zanei Riterei.

Cenšamies arī vairākiem koristiem dot iespēju veidot savus muzikālos talantus, un ļoti priecājamies, ka abu koru sastāvā ir divas aktīvas paaudzes; ceram, ka jauniešu paaudzi piesaistot, nodrošinām koriem saulainu nākotni.

DAINA ir atzīmējusi apaļās jubilejas ar ieskaņas koncertiem un 2019. g. sagaidīs savu 35. dziesmoto gadu.

VESERIS pirmās jubilejas atzīmēja ar koncertiem, piesaistot kora krusttēvu un goda viesdiriģentu Ivaru Cinkusu (2016.g.) un viesmākslinieku, izcilo čellistu Jāni Lauru (2017.g.). Šī gada 2. jūnijā VESERIS atskanēs savā trešajā gadskārtējā koncertā.

Ko vēlat Latvijai simtgadē?  

Prātā nāk Edvarta Virzas skaistais dzejolis Karogs:

Pūtiet taures, skaniet zvani,
Saule plašu gaismu lej!
Karogs, sarkanbaltisarkans,
Vējos atraisījies skrej.
Skrej pa laukiem, skrej pa klajiem,
Sauc arvienu dzirdamāk,
Lai no mājām, lai no namiem,
Lai no kapiem ārā nāk.
Pildās bargiem tēliem ielas,
Pildās bālām ēnām gaiss,
Un iet mirušais un dzīvais,
Kur sauc karogs dīvainais.
Celies augstāk, plīvojošais,
Kur zūd saulē debess jums,
Lai redz tevi, kas šo zemi
Kādreiz pārstaigās pēc mums.
Skrej pa priekšu pulkiem kaujā,
Brīvs pats, brīvus dari mūs.
Līdz ar sauli saules mūžu
Tavai tautai dzīvot būs!

Ar visdziļāko sirsnību sveicam Latviju un vēlam tai saules mūžu!

Rakstu veidojušas

Sandra Birze, Ilze Nāgela, Anita Andersone
Saīsināts pirmpublicējums „Dziesmu un Deju svētku avīzē“ Nr.04 2018



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com