Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sietlas „Trejdeksnītis“ ceļa jūtīs

Dosies uz Latvijas Simtgadi Rīgā

Laikraksts Latvietis Nr. 506, 2018. g. 23. jūnijā
Janīna Celitāne -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

„Trejdeksnītis“ dejo. FOTO Andris Rogainis.

„Trejdeksnītis“ dejo. FOTO Andris Rogainis.

Pieteicēji Dāvids Dzenītis un Rūta Ikauniece. FOTO Andris Rogainis.

No kreisās: Latviešu biedrības priekšsēde Sarmīte Dāvidsone, Ērika Karjēra (Currier), Katrīne Janga (Kathrine Young), Inese Raistere, Inese Graudiņa. FOTO Andris Rogainis.

Šī gada 9. jūnijā Sietlas Latviešu namā sanēja kā bišu stropā. Bija ieradusies neparasti liela publika, lai izbaudītu laimīgo stundu (happy hour) un iedvesmotu Sietlas tautu dejas kopas Trejdeksnīša dižkoncertu. Pavisam drīz dejotāji dodas uz Rīgu, lai piedalītos Latvijas simtgades deju uzvedumā Māras zeme. Šī vakara dižkoncertā bija 26 dejotāji – 15 sievietes un 11 vīrieši. Uzvedumu latviešu valodā pieteica Rūta Ikauniece, bet angliski Dāvids Dzenītis.

Vispirms tika pieminēti un godināti visi Trejdeksnīša vadītāji 56 pastāvēšanas gadu tecējumā. Pirmā, dibinātāja un vadītāja (1962-1975) Irēne Beleičika jau sen aizsaulē, bet pat šodien viņas mazmazbērni mācās latviešu tautasdejas mūsu skoliņā. Pēc Beleičika kundzes Trejdeksnīti vadījuši: Inese Graudiņa (1975-1986), Mārtiņš Rubenis, kopā ar Vilni Birnbaumu (1986), Vilnis Birnbaums (1986-1993), Inese Raistere (1993-2008) un Katrīne Janga (Kathrine Young) (2008-2017). Programmas gaitā abas Ineses un Katrīne pastāstīja par saviem Trejdeksnīša vadīšanas laikiem. (Mārtiņš jau sen dzīvo Denverā, bet Vilnis Latvijā). Pašreizējā vadītāja ir jaunā, enerģiskā Ērika Karjēra (Currier). Sietlas horeogrāfi ir bijuši sekmīgi savos panākumos. Vairākas Viļņa Birnbauma un Ineses Raisteres dejas ir bijušas apbalvotas Dziesmu un deju svētkos.

Pirmā deja Stūru stūriem, Irēnes Beleičikas horeogrāfija, izraisīja lielus publikas aplausus un sirsnīgus skatītāju izsaucienus. Visiem ļoti gāja pie sirds Ineses Graudiņas horeogrāfētā Ai, jel manu vieglu prātu. Tāds jaunības prieks un enerģija! Interesantas divas Ineses Raisteres dejas: Balabaskas četrpāru deja un Dodamies uz Rīgu. Raita un temperamentīga bija Viļņa Birnbauma horeogrāfētā Vysi muni gosti beja. Katrīnes Jangas Sasveicināšanās deja, kas pirmo reizi dejota Indianapoles Dziesmu svētkos 2007. gadā. Deju kolāža Saved mūs mājās pie Daugavas krastiem – Zigurda Miezīša, Lidijas Āboliņas un Skaidrītes Dariusas horeogrāfētā, lika smeldzīgi atcerēties tos laikus, kad ar cerību un uzņēmību latvieši ārpus dzimtenes centās saglabāt un dot tālāk savas tautas dārgo mantojumu. Toreiz nevarējām pat iedomāties, ka reiz dejosim brīvā Latvijā.

Pavisam kopā bija 12 dejas, no kurām trīs tiks dejotas Deju svētkos Rīgā. Pēc pēdējās, Latvijas horeogrāfa Jāņa Purviņa ļoti straujās dejas Sasala jūriņa, sajūsminātā publika sauca, lai to atkārto! Visiem par lielu prieku, tas arī tika darīts. Pēc izdancošanas ārā pa zāles durvīm, dejotāji nāca atpakaļ pilnā sastāvā, uzsākdami dziesmu Ai, jel manu vieglu prātu, jauns apņēmu līgaviņu. Atsaucīgā publika lēca kājās un dziedāja līdzi!

Lai palīdzētu segt ceļa izdevumus uz Latviju, dāsns naudas ziedojums nāca no latviešu ģimenes uzņēmuma RAUDA SCALE MODELS un Rolanda Abermaņa SPUNKS, Pumpkin Seeds with a Kick. Protams, kā jau ik gadus, Latviešu Biedrība Vašingtonas štatā (LBVŠ) pasniedza Trejdeksnītim atbalsta čeku. Varēja arī iegādāties loterijas biļetes, lai vinnētu lielus, dažādiem labumiem pildītus grozus.

Sietlas latviešu sabiedrība lepojas un ir pateicīga uzņēmīgajai Trejdeksnīša tautas deju kopai. Paldies visiem vadītājiem, dejotājiem un atbalstītājiem, kas ir ielikuši daudz laika un pūļu, lai mūs iepriecinātu un cildinātu Latvijas vārdu. Novēlam visiem neaizmirstamu pieredzi, piedaloties Latvijas Simtgades Dziesmu un deju svētkos, un vēlam laimīgu ceļu!

Janīna Celitāne
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com