Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Rakstiņi par mazuļiem (5)

Bērnudārzs „Daina“ Melburnā

Laikraksts Latvietis Nr. 502, 2018. g. 15. maijā
Ļena Rumpe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LAAJ

DainaBernuDarzs

Bērnu dārzs „Daina“

Otrdienas grupa svin svētkus baznīcas zālē. FOTO Amanda Hirsta-Vaita (Hirst-Whyte).

Otrdienas grupa priecājas par zaķu ausīm šinīs Lieldienās. FOTO Amanda Hirsta-Vaita (Hirst-Whyte).

Pagājušā gada sestdienas spēļu grupa iet rotaļās Sentkildas (St.Kilda) Botāniskajā dārzā. FOTO Amanda Hirsta-Vaita (Hirst-Whyte).

Mazliet aizkavējies pēdējais rakstu sērijas stāstiņš ir par Melburnas spēļu grupu, precīzāk – bērnudārzu Daina (iepriekšējos rakstus par Pertas Zīļuku, Brisbanes Saules zaķi, Sidnejas un Adelaides Latviešu skolu spēļu grupām meklēt iepriekšējos laikrakstu numuros).

Vienīgā pirmsskolas iestāde ar nosaukumu – bērnudārzs Daina ir dibināts Melburnā 1977. gadā, tātad pagājušā gadā tam palika 40 gadu. Par to vien laikam varētu kāds sarakstīt grāmatu, bet tā nebūšu es.

Par šo spēļu grupu man daudz nebūs ko rakstīt, jo tās vadītāja Amanda Hirsta-Vaita (Hirst-Whyte) regulāri ieliek laikrakstos īsus rakstiņus un fotogrāfijas par savām brīnišķīgajām, radošu ideju pilnajām nodarbībām.

Bērnudārzs Daina ir atrodams Melburnā, Sv. Krusta baznīcas telpās. Bērnudārzā piedalās bērni no 2 līdz 5 gadu vecumam. Pieaugušie, kas atved bērnus, paliek uz nodarbībām kopā ar mazuļiem. Visbiežāk otrdienās mazbērnus ved vecvecāki, jo bērnu vecāki strādā. Nodarbības notiek otrdienās no plkst. 10.30 līdz plkst. 12.30 baznīcas zālē. Mazajiem bērniem vajag daudz vietas, kur izkustēties, un tur viņi droši var to darīt. Bērni iet rotaļās, dzied dziesmas, klausās grāmatas latviešu valodā un sarunājas. Nodarbības ir allaž saistītas ar kādu tēmu vai latviešu tradīciju. Tiek atzīmētas Lieldienas, Ģimenes dienas (reizēm kopā ar Daugavas skolas skolēniem Latviešu Ciemā), Jāņi, 18. novembris un Ziemassvētki. Šī gada nodarbībām cauri vīsies Latvijas Simtgades tēma.

Pagājušā gadā bērnudārza vadītāja Amanda piedāvāja lielisku iespēju satikties mazulīšiem Melburnas latviešu pamatskolas telpās un dažreiz pat parkā (St. Kildas Botāniskajā dārzā) sestdienās no plkst. 12 – plkst. 13.30. Tas sākās kā tāds eksperiments, lai redzētu, vai šis sestdienas laiks ģimenēm ar maziem bērniem ir izdevīgāks nekā otrdienas laiks. Sanāca tā, ka interesenti bija abās vietās: 6 bērni otrdienās un 6 līdz 9 bērni sestdienās; turklāt 3 bērni varēja nākt abas reizes.

Šogad Amandu joprojām var satikt Melburnas skolā, tomēr tikai kā mammu savām meitiņām. Kāpēc neizdodas labi iesākto turpināt? Ir vairāki apstākļi. Šobrīd bērniņu ir ļoti maz, tad vēl – skolā nav īsti piemērotas lielas telpas, kur spēlēties, kā arī Amandai skolas spēļu grupā nav tādu dūšīgu palīgu kā otrdienas baznīcas grupā. Ja nevar nodrošināt regularitāti, tad bieži viss labi iecerētais neīstenojas. Sevišķi to grūti būs nodrošināt šajā gadā, kad tik daudzi latvieši dosies uz Latvijas Simtgades svinībām. Tomēr Amanda neatmet cerības un ir gatava vismaz reizi mēnesī vadīt skolā spēļu grupu. Rakstiet, zvaniet, nāciet klāt skolā un izrādiet interesi personīgi.

Būtu jau lieliski, ja nodarbības Melburnā varētu notikt divas reizes nedēļā. Tādā veidā dodot iespēju kādam no otrdienas spēļu grupas bērniem atnākt otrreiz un uzlabot savu valodiņu vēl labāk, bet kādam skolas skolēna brālītim vai māsiņai dot iespēju pirmo reizi pabūt latviešu spēļu grupā. Manuprāt, tiem, kas nāktu divas reizes nedēļā, būtu lieliska iespēja apgūt valodu divreiz ātrāk, sevišķi – tik agrā vecumā, kad viss padodas tik raiti.

Nobeigumā citēju tekstu no Amandas e-pasta: „Bērnudārza vadība pateicas visiem labvēļiem un atbalstītājiem daudzu gadu garumā, to starpā Melburnas Latviešu ev. luteriskai draudzei par telpām, Daugavas Vanagu Melburnas nodaļai, Latviešu kredītkooperatīvam un korporāciju kopām.“

Taču Tev arī, Amanda, liels paldies, jo pagājušā gadā latviešu spēļu grupā par abām dienām kopā jau darbojās 11 bērnu. Skola ar nepacietību gaidīs šo jauno paaudzi savās rindās! Amandas kontakttālrunis ir: 0421 709 339 un epasts:
amanda1971rug@yahoo.com

Ļena Rumpe,
LAAJ Skolu nozares vadītāja
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com