Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Pieminēšana

Laikraksts Latvietis Nr. 501, 2018. g. 9. maijā
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Kā mēs atceramies mūsu karavīrus un mūsu bijušos pretiniekus? Kāda ir mūsu attieksme pret viņiem?

Austrālija pirms pāris nedēļām – 25. aprīlī – atzīmēja Anzaku dienu. Angliski Anzac ir saīsinājums no Australian and New Zealand Army Corps (Austrālijas un Jaunzēlandes armijas korpuss), un datums piemin Galipoles kaujas sākumu 1915. gada 25. aprīli. Austrālieši un jaunzēlandieši piedalījās kopīgā Sabiedrotu desantā Galipoles pussalā Turcijā, ar mērķi ātri izsist Osmāņu impēriju no Pirmā pasaules kara. Nesekmīgā kauja beidzās tikai 1916. gada janvārī ar Sabiedroto atkāpšanos un pāri par 56 000 kritušo, to starpā 8709 no Austrālijas.

Anzaku dienā piemin visos karos dienējušos un kritušos austrāliešus un jaunzēlandiešus, un tā ir kļuvusi par daudz zīmīgāku dienu pat par 11. novembri – Pirmā pasaules kara pamiera dienu. Retais Austrālijā varēs nosaukt Otrā pasaules kara beigšanas dienas datumu.

Anzaku diena Austrālijā sākas ar piemiņas brīdi kopā ar saullēktu, un bijušo kaujinieku svinīgo gājienu katrā lielā pilsētā.

Pašā Turcijā, tieši Galipoles pussalā 25. aprīlī saullēktā notiek piemiņas brīdis, kurā piedalās Austrālijas, Jaunzēlandes un Turcijas valdību un militāro spēku pārstāvji, kā arī tūkstošiem, pārsvarā jauno cilvēku, no Austrālijas un Jaunzēlandes. Agrākie ienaidnieki katru gadu kopīgi sēro par kritušajiem abās pusēs.

Dažas stundas vēlāk, ar saullēktu Francijā, Villērbretonū (Villers-Bretonneux) kapsētā notiek piemiņas brīdis, kurā šogad piedalījās Austrālijas un Francijas ministru prezidenti, kā arī Anglijas troņmantnieks, princis Čārlzs.

Visos gadījumos noskaņa ir nopietna, un ar cieņu piemin kritušos.

Vēl arvien Francijas laukos atrod Pirmā pasaules karā kritušos, un, ja ir aizdomas, ka tie varētu būt austrālieši, tad valsts dara visu iespējamo tos identificēt. DNS tiek ņemts no kritušajā kauliem, un salīdzināts ar datiem no tūkstošiem kritušo radiniekiem, kuri ir nodevuši savu DNS datu bāzei.

Šis pārdomas izraisīja gan atšķirīgie veidi, kā tiek atzīmēti 8. maijs, 9. maijs un 16. marts, gan aprīlī Saldus novada Pampāļos ceļa remontdarbu laikā atrastās 145 Otrā pasaules kara it kā padomju karavīru mirstīgās atliekas. Tos ekshumēja privātais militārās arheoloģijas meklēšanas klubs Leģenda, kurš tad arī kārtošot visus jautājumus par identificēšanu un pārapbedīšanu, jo valsts budžetā nav šādam nolūkam paredzēti līdzekļi.

Vai nevaram labāk?

GN
2018. g. 9. maijā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com