Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Svētki nosvinēti... ko nu?

Jancis par Lieldienām

Laikraksts Latvietis Nr. 499, 2018. g. 16. apr.
Jancis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Lieldienas nosvinētas kā pienākas. Bija olas, bija pīrāgi, bija ar ko noskalot tos lejā... un čumā šokolādes zaķīši un oliņas. Tā, ka man viss kas prasās dubultīgi, tad man jāsaka, ka tās šokolādes oliņas man nu vienreiz ir līdz kaklam. Bet tā kā uz nākamiem svētkiem – Jāņiem vai Līgo svētkiem, – kā nu kuram patīk,– ir tikai kādi pāris mēneši jāgaida, tad jau ir laiks atkopties un to šokolādi izdzīt no tās sistēmas laukā, lai vairāk vietas sieram un alutiņam...

Bet divi mēneši ir garš laiks. Sevišķi, ja tev nekādas citas darīšanas nav, kā tikai gulēt un ēst, gulēt un ēst... Citi jau nu gan te nodarbojās ar visvisādiem pigoriņiem – gan roku un kāju staipīšanu, gan bingo, resp. – azartspēļu spēlēšanu, gan bērnu mīklu minēšanu... Bet tā kā es esmu tāds kūtrāks, tad man liela kustēšanās neiznāk, kaut arī manam svaram tas par labu nenāk. Bet es nežēlojos, reizēm pat piebiedrojos (tikai domās, protams). Var jau būt, ka šādas nodarbošanās tomēr ir labākas nekā barot tārpiņus Fouknerā*.

Tas pats kūtrums mani atturēja arī no Lieldienu padarīšanām. Biju jau apņēmies nosvinēt Svētkus pēc senču modes un pat biju gatavs iet uz mūsu bērzu birzīti un kārt iekšā šūpoles. Tas gan varbūt būtu bišķi riskanti; par tuvu jaunajai, nupat ierīkotajai autobusu ostai, bet saņēmu dūšu un meklēju gudras grāmatas par šūpoļu kāršanu. Atradu ar, bet ar to tā lieta bija arī cauri. Nevarēju izšķirties, vai būvēt šūpoles, vai šūpotnes, vai līgotnes, vai līgačas, vai aires jeb eires...

Nolēmu nebūvēt nevienu, jo galu galā grāmatā bija skaidri teikts, ka ticējumi nosakot, ka ja nebūvēs šūpoles, tad ļaunie gari atriebsies pie lopiem. Tā kā man lopu nav, tad varēju mierīgu prātu sviest gudro grāmatu mēslu kastē un nolemt turēties tikai pie vienas Lieldienu tradīcijas – alutiņa iedzeršanas.

Būs jau kāds gudrinieks, kas aizrādīs, ka esmu sajaucis Lieldienas ar Jāņiem, bet grāmatā skaidri rakstīts, ka „sasēdušies ap galdu, viņi padziedājuši dažas dziesmas, tad iekoduši un iedzēruši, jo mājās šim brīdim galdā bijis alus, šnabis, maize un sviests.“ Ir jau šur, tur minēti arī vārīti zirņi un olas, bet visu to lērumu taču nevar sadzīt iekšā – tas nebūtu veselīgi. Tāpēc izvēlējos šajās Lieldienās apmierināties tikai ar diviem uzturlīdzekļiem – olām un alu. Par pārējām kalorijām, kas vēl iztrūktu, gādās šokolādes olas un zaķīši.

Svētki bija jauki, pēcsvētki – ne tik jauki! Slikta dūša; droši vien no šokolādes.

Jancis
Laikrakstam „Latvietis“

* Fouknera (Fawkner) kapsēta.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com