Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


AZVV – reizi gadā

„Dzintaros“ pie Normanvilles.

Laikraksts Latvietis Nr. 491, 2018. g. 25. janv.
Gunta R. -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
VV2015

DV

Daugavas Vanagi

Annas Ziedares Vasaras vidusskolas koris Sv. Pētera baznīcā. FOTO Pēteris Strazds.

No kreisās: Prāv. emer. Dāvis Kaņeps, Lilita Daenke, prāv. Jānis Priedkalns. FOTO Pēteris Strazds.

Prāv. emer. Dāvis Kaņeps. FOTO Pēteris Strazds.

Programma (1).

Programma (2).

No Adelaides uz Dzintariem ir turpat simts kilometru, taču reizi gadā grupiņa Adelaides Vanagi un Vanadzes mēro šo ceļu, lai pastāstītu Annas Ziedares Vasaras Vidusskolas piektajai klasei par Vanagu organizāciju. Protams, nebraucam tukšām rokām; vienmēr ir līdz veselīgs ciema kukulis, un tā arī šoreiz—melones, tomāti, un gurķi.

Šogad bijām četri Vanagi un Vanadzes: Ilga Vēvere, Biruta Brūns, Imants Kronītis, un Gunta Rudzītis, tādēļ braucām visi vienā mašīnā. Vispirms Gunta un Ilga pastāstīja, kur, kāpēc, un kādos apstākļos dibinājās Vanagu organizācija, un kā tā izplatījās pa visu pasauli. Pastāstījām arī, kur rodas līdzekļi, ko sūtīt uz Latviju. Varētu domāt, ka Zedelgemas gūstekņu nometne Beļģijā nebūtu sevišķi auglīga zeme, lai iesētos šāda palīdzības organizācija, kur pašiem dibinātājiem nekas nebija, taču vēl pēc septiņdesmit trim gadiem, Daugavas Vanagi pastāv un palīdz trūkuma cietējiem, tagad it sevišķi Latvijā.

Bija prieks redzēt, cik daudzi jaunieši ir jau apciemojuši savu senču zemi—gandrīz visi—un telpā bija kādi 20 jaunieši. Te nu bija īstā vieta aizrādīt, ka daudziem šiem jauniešiem senčos ir kāds vecvectēvs, kas cīnījās par savu zemi, un liela daļa no tiem nebija daudz vecāki, kā patreizējie AZVV piektās klases audzēkņi.

Otrs prieka cēlonis bija tas, cik daudzi jau zināja Daugavas Vanagu dziesmu Še kopā mēs biedri, un dūšīgi dziedāja līdz. Kas sākumā nezināja, pēc pāris atkārtojumiem varēja nodziedāt jau pavisam teicami.

Pēc garšīgām pusdienām (Paldies, Inga Pērkons-Grauze ar palīgiem!) devāmies mājās, lai gatavotos uz nākošās dienas gadskārtējo AZVV dievkalpojumu latviešu baznīcā Adelaidē. Visai skolai iznāk ekskursija, kur ceļa abās pusēs ir Austrālijas plašums un zaļie vīnu lauki. Netālu no Adelaides parādās jūra, un atklājas atkal skaists skats.

Dievkalpojumu vadīja mācītājs no Kanādas, prāv. Emeritus Dāvis Kaņeps un mūsu pašu prāv. Jānis Priedkalns, ērģeles spēlēja Lilita Daenke, un piedalījās skola, ar dziesmām un lasījumiem. Kaut gan baznīcā parasti neapplaudē, septiņu meiteņu ansamblis kas sākumā uzstājās ar Nāru dziesmu (Jaunsudrabiņš/Dārziņš) tā aizrāva publiku, ka tā patikšanu izrādīja tā kā koncertā. Piedalījās skolas koris ar divām dziesmām, (Bērna Lūgšana Bārda/Jēkabsone un Lūgšana Skujenieks/Kalniņš) kurām atkal gribējās applaudēt, bet tomēr aprāvāmies. Pēc nedēļas būs skolas izlaiduma akts, tad varēsim no sirds un bez ierobežojumiem izrādīt savu patiku. Kori apmāca Laura Jēkabsone* no Latvijas.

Tā kā svētdien nebija pārāk karsts, tad bija jābrīnas par daudzām tukšām vietām baznīcas solos. Katrā ziņā, tie tautieši, kas baznīcā neieradās, palaida garām kaut ko īpašu un skaistu. Gaidīsim kuplā skaitā uz izlaiduma koncertu Tālavas Lielajā Zālē.

Gunta R.
Laikrakstam „Latvietis“

* Red.: Laura Jēkabsone ir komponiste, diriģente, kora „Maska“ koncertmeistare un „Latvian Voices“ dalībniece.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com