Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ellas Mačēnas jaunākā kompozīcija Sidnejas festivālā

„Ezers“ („The Lake“)

Laikraksts Latvietis Nr. 491, 2018. g. 25. janv.
Ojārs Greste -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Muzikanti koncerta laikā, spēlējot Ellas kompozīciju. FOTO Ojārs Greste.

No kreisās: Daniels Jēdons (Daniel Yeadon), Ella Mačēna, Džeisons Katlets (Jason Catlett) kas pasūtīja Ellas kompozīciju, Nīls Peres da Kosta (Neal Peres da Costa) un Ženevjeva Leisija (Genevieve Lacey). FOTO Ojārs Greste.

Baroka trio ansamblim: Ženevjeva Leisija (Genevieve Lacey) – blokflautas dažādās toņkārtās; Nīls Peres da Kosta (Neal Peres da Costa) – koncertērģeles; Daniels Jēdons (Daniel Yeadon) – baroka čells Sydney Festival Seidler Salon sērijā 2018. gada 19. un 20. janvārī.

Kompozīciju pasūtīja Džeisons Katlets (Jason Catlett), mūzikas žurnālists, kas bija ierosinājis Ženevjevai Leisijai, lai viņas Baroka trio koncerta programmā Sidnejas festivālā iekļauj arī kādu Austrālijas komponistes darbu. Ar Ženevjevas piekrišanu, Džeisons sāka meklēt komponisti, kas varētu īsā laikā komponēt darbu blokflautai, ērģelēm un baroka čellam. Vairāki cilvēki, tai skaitā muzikanti Nīls Peres da Kosta un Daniels Jēdons, kā arī pazīstamais austrāliešu komponists Ross Edwards bija ieteikuši Ellas vārdu Džeisonam.

Ella turpina: „Ar Danielu un Nīlu sadraudzējos 2017. gadā, kad mana kompozīcija Stāvi stīvi ozoliņ! tika iekļauta Song Company programmā, kurā arī piedalījās Daniels un Nīls, spēlējot mana skolotāja Metjū Hindsona (Matthew Hindson) kompozīciju. Lai gan viņus biju satikusi Konservatorijā, kur abi māca, šajā koncertu sērijā man bija iespēja ar viņiem tuvāk iepazīties. [...] Pasūtījumu saņēmu 2017. gada decembra vidū, un kompozīciju bija jānosūta muzikantiem 10. janvārī. Tajā laikā biju aizņemta ar Austrālijas Latviešu Jaunatnes dienu organizēšanu, un vēlāk pati aktīvi tajās piedalījos (28. – 31. 12.). Un tad pēc Jaunatnes dienām nosvinēju savu dzimšanas dienu! Tāpēc nebija laika ķerties pie komponēšanas pirms 7. janvāra.

Pēc tik intensīvām dažām nedēļām man gribējās atpūtu, bet nevarēju ņemt brīvu laiku, jo bija jāuzraksta pasūtītā mūzika. Nolēmu uzrakstīt kaut ko ļoti mierīgu, meditatīvu, kas atjaunotu manu enerģiju. Iedomājos, ka sēžu pie klusa un rāma ezera un centos šo mierīgo sajūtu atspoguļot savā kompozīcijā. Pabeidzu to trijās dienās un nosūtīju 10. janvārī! Notika divi mēģinājumi (17. un 18. janvārī) un tad koncerti 19. un 20. janvārī.“

Komponējot šiem baroka instrumentiem bija jauns izaicinājums Ellai. Baroka čells atšķiras no modernā instrumenta vairākās sīkās detaļās, kas ietekmē skaņas kvalitāti. Galvenais ir tas, ka baroka stīgas ir no zarnām, kur modernā čella stīgas ir neilona un tērauda. Rezultātā baroka čella skaņa ir maigāka. „Tas ietekmēja manu komponēšanas darbu jo bija jāapzinās, ka zināmos toņos baroka čells nedzied tik spēcīgi, kā modernais instruments.“ Pie koncertērģelēm Ellai bija jāievēro, ka šim instrumentam nav ilgstošās skaņas pedālis, kāds ir klavierēm. „Gribēju, ka ir gluda pāreja starp akordiem. Lai nebūtu klusuma brīdis starp akordiem, bija jādomā par notīm, kas var skanēt no vienas takts uz nākošo, kamēr basu notis mainās.“

Ellas mūziku dzirdēju mēģinājumā, kurā bija klāt pati komponiste, mūzikas pasūtītājs Džeisons Katlets un daži Ellas ģimenes locekļi un draugi. Kompozīciju ansamblis spēlēja divas reizes, tām pa starpu spēlējot citus skaņdarbus. Tā mums bija iespēja dziļāk ieklausīties Ellas mūzikā. Pēc mēģinājuma aprunājos ar dažiem klātesošiem: vienam tas izraisīja ļoti skaidru tēlu – rāmu, apmiglotu ezeru, kur saule apgaismo spāres un niedres; citam tas uzbūra abstraktas domas par kosmosa plūsmu.

Blokflautu meistare Ženevjeva Leisija teica: „Bija privilēģija spēlēt Ellas kompozīciju – tas bija ļoti skaists. Es jutu, ka skaņdarba valoda bija skaidra un viegli saprotama, ne tāpēc, ka tā bija vienkārša vai naiva, bet tai bija skaidrība, kuras loģika bija ātri saprotama. Es neesmu ļoti vizuāla persona, lai gan Ellas raksturojums par rāmo ezeru ļoti palīdzēja. Mūzika man izraisa jūtas prātā un ķermenī drīzāk nekā specifiskus tēlus, un Ellas muzikālā valoda man bija ļoti skaidra. Mēs noteikt to spēlēsim atkal turpmākos mūsu koncertos.“

Ella turpina saņemt jaunus pasūtījumus komponēt, un viņas kalendārs jau sāk piepildīties ar koncertiem. Varam būt lepni par šo izcilo latviešu jaunieti!

Ojārs Greste
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com