Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Atceroties 1991. gada barikādes

Rīgas centrā

Laikraksts Latvietis Nr. 491, 2018. g. 25. janv.
Aina Gailīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece iededzina ugunskuru Doma laukumā. FOTO Aina Gailīte.

Ziedu nolikšana pie piemiņas plāksnēm Bastejkalnā. FOTO Aina Gailīte.

Pie Ministru kabineta ēkas. FOTO Aina Gailīte.

Barikādes atceroties, Rīgā, 20. janvārī, tiek rīkoti vairāki pasākumi – ziedu nolikšana Meža kapos jau no paša rīta, tad Doma laukumā jaunsargu ugunskura iedegšanā piedalās arī valsts prezidents un Saeimas priekšsēdētāja, ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un Bastejkalnā, tad ugunskurs pie Saeimas nama un improvizētas barikādes pie Ministru kabineta.

Lai arī sestdiena (vai tieši tāpēc), cilvēku bija maz, ik pa laikam par notiekošo ieinteresējās tūristu grupas. Necerēti bija labie laika apstākļi, ap 0C, ne sniegs, ne lietus. Doma laukumā jaunsargi mazliet satraukušies, tak nāks valsts augstākās amatpersonas. Pēc ugunskura iedegšanas visas klātesošās valsts augstākās amatpersonas aprunājās ar jaunsargiem, ar daudziem sarokojās un kopīgi nofotografējās. Sarunas izvērtās interesantas un sirsnīgas, smaidīgi bija arī Bruņoto spēku gan esošie, gan bijušie virspavēlnieki.

Ar patiesu interesi tika apskatīta nesen atklātā vitrāža Doma baznīcas Marijas kapelā. Pēc prezidenta lūguma mākslinieki izskaidroja vitrāžas ideju; īsumā – liepas un ozoli, sievišķais un vīrišķais; četras ailas – no austrumu puses Latgale, Vidzeme, Zemgale un Kurzeme un, kā jau katedrālē, arī dažas zīmes, kas tai pienākas. (Tas, protams, ir ļoti vienkāršots skaidrojums manā interpretācijā, bet vitrāža ir ļoti skaista.) Vitrāža tika apskatīta arī no baznīcas kapelas.

Pie Brīvības pieminekļa viss notika pēc protokola, Bruņotie spēki, orķestris, himna, ziedu nolikšana, tajā piedalījās arī ārvalstu vēstnieki. Tālāk visi devās uz Bastejkalnu nolikt ziedus pie 1991. gada barikāžu laikā bojā gājušo piemiņas akmeņiem, pie kuriem stāvēja militārā godasardze.

Pusdienlaikā pie Saeimas nama sapulcējušies sildījās pie ugunskura un ēda putraimu biezputru ar kartupeļiem un ceptu speķi. (Pa visiem šiem gadiem es pirmo reizi nogaršoju putru, tiešām garšīga, kā laukos.) Ar sanākušajiem barikāžu dalībniekiem, pārsvarā tā laika žurnālistiem, aprunājās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Ar katru gadu arvien mazāk interesentu, nāksies mainīt programmu.

Pie Ministru kabineta Elizabetes ielas stūrī saceltas barikādes, smagais auto ar karogu pacēlājā, dzeloņdrātis, smilšu maisi, informācijas plakāti un balss no tiem laikiem – izteikta noskaņa. Turpat blakus jaunatklātie Goda vārti arī ziņo par 1991. gada barikādēm.

Protams, tas nav viss, vēl jau ir ugunskuri citviet un arī koncerti.

Lai arī tautas bija maz, tomēr runātāju un neloģisku kritizētāju netrūka. Nožēlojami, ja cilvēki nepiemērotā brīdī un vietā sāk gānīties un vaimanāt par naudu, un man blakus stāvošais kungs, kurš arī esot bijis uz barikādēm, himnas laikā nenoņēma cepuri; sākām sarunu, un viņam šerpi pateicu, kā var ko prasīt, ja šādā brīdī pat cepuri nenoņem. Beigās izrādījās, ka kungs ir ļoti pārticis, un tā runāšana ir tikai tāda mutes brūķēšana, vārda brīvība. Tāda ir dzīve, vieni prot skaisti runāt, citi bezjēgā gānīties (kā interneta komentāros).

Ir vajadzīgas pārmaiņas, Latvijas labā.

Aina Gailīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com