Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


3x3 – Tur tas viss sākās

Kanberā pirms 35 gadiem!

Laikraksts Latvietis Nr. 487, 2017. g. 15. dec.
Dr. Uldis Ozoliņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
3x3_Sarkans

KulturasMinistrijaGerbonis

Tā tas patiešām bija, ka pirms 35 gadiem, 1983. gada janvārī, Birigiai nometnē, netālu no Kanberas notika pirmais Austrālijas 3x3. Tas bija18 mēnešus pēc pirmā 3x3 pasaulē, ko uzsāka Līga Ruperte ASV, Garezerā.

Un nākamais – 35. 3x3 Austrālijā notiks Grīnhilsa (Greenhills) centrā, netālu no Kanberas, 2018. gadā no 2. – 8. janvārim. Informācija www.3x3.lv

Ir vērts atcerēties, cik pasaule ir mainījusies, kopš notika pirmais Austrālijas 3x3 Kanberā. Toreiz, 1983. gadā Padomju Savienībā lielais lācis Brežņevs bija pērn miris, un maz pazīstamais pirmais sekretārs, bijušais drošībnieks Andropovs pārņēma valdību. Latvijā režīms vēl dzelžaini turējās, un latviešu karavīri Padomju armijā cīnījās nevīžīgā karā Afganistānā. Domas par Latvijas neatkarību mita tikai cilvēku sirdīs, un rets bija tāds, kurš ticēja, ka savā mūžā to piedzīvos. Aukstais karš bija jau savā 38. gadā.

Rietumos trimdas sabiedrība bija vēl stipra, ar daudziem sarīkojumiem un organizācijām, tomēr sāka arvien biežāk parādīties robi, kur vecā paaudze aizgāja un jaunie arvien retāk uzturēja saites ar latvietību.

Šādos apstākļos Līga Ruperte bija gudrojusi, kā turpināt trimdas latviešu kultūras pilnveidošanu. Viņa pati komentēja, ka tajā laikā latviešu sabiedrībā jau bija nostiprinātas izglītības iespējās – sestdienas skolās, dažādos kursos, 2x2 ASV jaunatnei, „bet bija skaidrs, ka arvien nepieciešamāks kļūst atbalsts vecākiem, jo tieši ģimene ir vieta, kur gūstam pamatu savai tautiskai indentitātei un valodai – jeb arī negūstam.“

„Leģenda” stāsta, ka Juris Ruņģis un citi tautieši bija satikuši Līgu Rupertu 1980. g. decembrī Pertas Kultūras dienās, kad Līgai vēl tikai padomā bija tāda veida saieta rīkošana. Līga tika iedvesmota rīkoties tālāk un īsi pēc pirmā 3x3 ASV tika rīkots arī pirmais 3x3 Austrālijā.

3x3 galvenais mērķis bija sasaukt kopā latviešus uz nedēļu latviskā vide, kur draugu un domubiedru lokā varētu baudīt latviešu kultūru, iegūt zināšanas un iemaņas, un stiprināt ģimenes un tautiešu saites. Uz šādiem pamatiem Līga tā arī izveidoja 3x3 būtību:

  • Latvisko zināšanu paplašināšana,
  • Latviskās kopības sajūtas veicināšana,
  • Latvisko ģimeņu stiprināšana,
  • Latvisko draudzību sekmēšana.

3x3 programmās ietilpst visdažādākie elementi no latvietības – no pārrunām par politiku un vēsturi, līdz aušanai, rotu kalšanai un latviskai virtuvei; no dziedāšanas, dančiem un sporta, līdz folklorai, literatūras un latviskā kultūras mantojuma pētīšanai. Gan prāta ievirzes, gan roku ievirzes. Atsevišķa programma – ½x½ – ir bērniem, ar dažādām aktivitātēm, kas saistās ar latvietības vērtībām un vaļas brīžiem.

Tā, uz Līgas Rupertes domas spārniem un nelielu pieredzi jau ASV, Kanberā notika pirmais Austrālijas 3x3. Austrālijas 3x3 Padomes priekšsēža amatu uzņēmās Juris Ruņģis, bet Kanberas saietu vadīja Viesturs Karnups. Tur arī pamatīgi pielika roku kanberieši Skaidrīte Darius un Vita Eversone, bet Maruta Karnupa ar palīgiem vadīja ½x½. Toreiz viesi bija no Kanādas – Solveiga un Zigis Miezīši un Anita un Guntis Liepiņi, bet no Vācijas – Austris Grasis, kurš vairākas reizes arī pēc tam piedalījās Austrālijas 3x3. Par viesiem no Latvijas nebija ne sapņu, bet lai parādītu, kas notika Latvijā, Andra un Imants Kīni no Pertas stāstīja un rādīja savu pašuzņemto filmu par Brīvdabas muzeju Rīgā. Toreiz sakari ar Latviju varēja būt vēl kontroversiāls temats.

Referentu un ieviržu vadītāju vidū bija vairāki no mums, tagad aizsaulē aizgājušas personas – Emīls Dēliņš, Mirdza Muižniece, Jānis Dūšelis, Ausma Medne, bet arī daudzi, kas vēl tagad aktīvi strādā sabiedrībā šeit un arī Latvijā – Vita Kristovska, Jānis Čečiņš, Māra un Arnis Siksnas, Uldis Siliņš, Gunārs Nāgels. Viesturs Karnups pats pēc Latvijas neatkarības pārcēlās uz Latviju, kur bija 5. Saeimas deputāts. Tā saites vēl turas stipras līdz pat šodienai.

Kā rakstīja toreiz Gunta Pārupe Austrālija Latvietī par šo pirmo 3x3:

Visapkārt skanēja dziesmas, kokles. Viss vienmēr tikai latviešu valodā. Tajos brīžos jutos kā laimīgo salā, kad cits viss pasaulē ir tālu prom un nesvarīgs.

Tagad Kanberā notiks 35. Austrālijas 3x3 saiets. Šodien, ne tikai ar prieku saņemam viesus no Latvijas, bet pat Latvijas Kultūras Ministrija piešķir ievērojamu atbalstu 3x3 visā pasaulē, kas palīdz, sevišķi Austrālijai segt dārgus ceļa un īres izdevumus. Un, protams, 3x3 vairs nenotiek tikai rietumos; tā jau ir kļuvusi eksporta prece uz Latviju, kur pirmais 3x3 notika 1990. gadā Madlienā, vēl Padomju Savienības apstākļos. Tagad Latvijā notiek divi 3x3 gadā ar lielu dalībnieku skaitu.

Kanberas 3x3 programmā būs viesi no Latvijas: žurnālists Pauls Raudseps un folkloristes Rasa Jansone un Rozīte Katrīna Spīča, kā arī dalībnieki no Maskas kora, kurš piedalīsies Sidnejas Jaunatnes dienās. Tiek veidota bagātīga programma, izmantojot ievestos un vietējos spēkus.

Beidzot jāmin, ka Kanberā ir dzīvojis un strādājis ļoti liels skaits latviešu; daudzi ir pavadījuši tikai dažus darba gadus, bet daudzi palikuši uz dzīvi un veidojuši stipru latviešu sabiedrību.

Aicinām visus gan tos, kuri kādreiz dzīvojuši Kanberā, atgriezties, atcerēties bijušās dienas, gan tos, kuri pēdējos gados nav piedalījušies 3x3 saietos, gan tos, kuri atbalsta 3x3 gadu no gada, gan visus jaunos interesentus turpināt mūsu latvisko pulcēšanos 35. 3x3 Austrālijā 2018. g. janvārī!

Uldis Ozoliņš
3x3 Austrālijā Padomes priekšsēdis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com