Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Adelaides skola cep piparkūkas

Kopā ar Daugavas Vanadzēm

Laikraksts Latvietis Nr. 487, 2017. g. 15. dec.
Iveta Leitase -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Piparkūku cepšana.

Piparkūku cepšana.

AdelaidesSkola

DV

Daugavas Vanagi

Graužu jau pēdējo piparkūku, ko mana meita šodien izcepa un pēkšņi dzirdu tēva balsi: un kur manējā? Satrūkstos un pēkšņi sapratu, ka ne vien tētis ir palicis bez piparkūkas, bet mēs aizmirsām pacienāt mūsu mājasmātes un mājastēvus – Daugavas Vanagu saimi. Visu gadu varēsim domāt, kā to skādi novērst, bet viens ir skaidrs, – mēs visi vienojāmies, ka nākamgad Adelaides Latviešu skola atkal ceps piparkūkas Daugavas Vanagu namā, Daugavas Vanadžu gādīgajā uzraudzībā.

Katru gadu pirms Ziemassvētkiem skolas bērni cep piparkūkas, – bet šogad viss mainījās, un no Tālavas mēs nācām uz Daugavas Vanagu mītni.

Tas viss sākās kaut kad ziemas vidū, kad Adelaides skolotājas bija iegriezušās Daugavas Vanagu namā; omulīgā atmosfērā radās doma, ka mums vajag darīt kaut ko konkrētu, lai nodibinātu ciešāku draudzību starp skolu un Vanagiem. Bet nu ko mēs varētu darīt tādu, kas būtu pa spēkam un prātam gan skolas bērniem, gan pieredzējušiem vanagiem un vanadzēm? Nu skaidrs, tālāk par vēderu mēs šogad vēl netikām, augstos plauktus un garīgas vērtības atliekam uz citu gadu.

Tad nu kalendāri tika salāgoti, sarīkojumi izstumdīti tā, lai 25. novembrī varētu sarīkot piparkūku cepšanu. Sekoja apmaiņa ar e-pastiem, cieši norunājot, ko katrs ņems līdzi, cikos kura grupa nāks un kurš kuru pieskatīs.

Ilga Vēvere bija sagatavojusi milzīgu kalnu visgaršīgākās piparkūku mīklas pasaulē. Gunta Rudzīte skatījās, lai darbi ritētu raiti un čaklās vanadzes palīdzēja bērniem rullēt, spiest un dekorēt.

Virtuves vēsumā trīs plītis, bērzu malkas kurinātas, nespēja vien tikt galā ar pannām, kas nāca no āra. Tur, Vanagu pagalmā, skolas bērni taisīja latviskas piparkūkas, skaisti izrotātas ar mandeļu skaidiņām. Ar milzīgu rūpību un pacietību sirmās kundzes palīdzēja bērniem, rādīja un stāstīja. Un tagad skolas bērni zinās, ko īsti nozīmē 3mm, jo tik plānām tām piparkūkām būtu bijis jābūt. Un pacietīgākajiem arī bija jābūt.

Kamēr vieni pie piparkūkām, citi strādāja ar roku darbiem, vēl citiem bija dziedāšanas stunda, jo esam dzirdējuši, ka 9. decembrī būs ne tikai izlaidums (plkst.10.00 Tālavā), bet ciemos nāks arī īpašs viesis, kuram nez kāpēc mugurā biezs mētelis un galvā cepure, vienā rokā dāvanu maiss, otrā žagaru bunte (skolas un sabiedrības Ziemassvētku eglīte plkst.12.00 Tālavas dārzā).

Tam nu cītīgi jāgatavojas. Ja daži labi bija iedomājušies, ka dziesmas vietā varēs vecītim iedot piparkūku, tad, jācer, ka viņiem ir liels gribasspēks, jo piparkūkas bija tik garšīgas!!!

Paldies Daugavas Vanadzēm par atbalstu un noteikti gribu atzīmēt, ka šādi sadarbības projekti starp vietējam latviešu organizācijām ir ļoti svarīgi. Kā teica mūsu šī gada DLOA Sabiedrības balvas ieguvējs, Matīss Reinhards – lai visas organizācijas strādā kopā, nevis atsevišķi.

Laba sadarbība balstās uz stiprām organizācijām, un Adelaides skolu stipru dara arī Latvijas valsts finansiālais atbalsts – Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas projekts Valsts valodas politika un pārvalde. Tā mums ir laba aizmugure, kas dod iespēju spert patstāvīgus soļus un meklēt veidus, kā sadarboties.

Gaidīsim atkal nākamo gadu!

Iveta Leitase
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com