Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Māra Branča skatījums

III Jāzepa Pīgožņa balva tika Aldim Kļaviņam

Laikraksts Latvietis Nr. 478, 2017. g. 30. sept.
Māris Brancis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Izstādes kopskats. FOTO Māris Brancis.

Alda Kļaviņa plenēra darbi. FOTO Māris Brancis.

Aldis Kļaviņš saņem balvu. FOTO Māris Brancis.

16. septembrī Preiļu kultūras namā pulcējās krietns pulks mākslinieku un mākslas cienītāju, lai būtu klāt III Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainava glezniecībā galvenā laureāta nosaukšanā (uz šo pilsētu atceļojusi arī izstāde, kas pavasarī trīs mēnešus bija skatāma Pētera baznīcā). Intriga bija liela; – balvu tīkoja pieci pretendenti: Meldra Bula, Madara Gulbe, Andrejs Ģērmanis, Aldis Kļaviņš, Nukzars Paksadze, Alberts Pauliņš, Pēteris Postažs, Agra Ritiņa, no kuriem tikai viens varēja saņemt 3 000 eiro.

Dienu pirms galvenā notikuma pulcējās Preiļu plenēra dalībnieki, lai nosvinētu Jāzepa Pīgožņa 83. dzimšanas dienu un atklātu improvizētu darbu izstādi, parādot, ko nedēļas laikā Preiļos viņi ieraudzījuši, kas viņus piesaistījis, skāris viņu sirdis un tagad krāsās uzlikts uz audekla vai kartona. To redzējām arī mēs, priecājoties, ka, neraugoties uz lietainajām dienām, katrs mākslinieks, viņu vidū Andrejs Ģērmanis, Aldis Kļaviņš, Osvalds Zvejsalnieks, Jānis Plivda, Ilze Preisa, Agra Ritiņa un citi, uzgleznojuši vismaz piecas studijas.

Prēmijas pasniegšanas ceremonijas vadmotīvs bija sirdsapziņa. „Sirdsapziņa cilvēku padara Dievam līdzīgu,” skan kāda pasaules domātāja atziņa. Kā parasti, daudz vērtīgu atziņu un vielu pārdomām pasniegšanas ceremonijas dalībnieki guva no žūrijas locekles Ingrīdas Burānes runas, šoreiz rakstiskā veidā:

„Latvijas ainava ar visu, kas tajā saredzams, sasmaržojams, satverams, samīļojams, ir vienīgais, kas mums – katram atsevišķi un tautai kopumā, patiešām pieder. Dieva radīta pasaule ar savu kārtību, likumiem – rakstītiem un nerakstītiem, ar savu mūžīgumu. /../ Vārds „sirdsapziņa“ ir saliktenis – sirds un apziņa, smadzeņu darbības joma. Varētu arī teikt: jūtu un prāta vienība. Varētu arī teikt: satura un formas vienība. Tas ir tas, ko savās gleznās un atšķirīgās darbības jomās nemitīgi, nenogurstoši meklēja, atrada, piepildīja Jāzeps Pīgoznis. /../ Tā dzīvo un strādā daudzi jo daudzi Latvijā, visā pasaulē. Ne tikai mākslā, bet katrs cilvēks, kurš ir savā vietā.“

Patiesi, mākslinieki strādā pēc tīrākās sirdsapziņas. To prasa radīšana kā process. Ja tā nebūs, cilvēki nenoticēs, nepieņems, atstās viņus vienaldzīgus, viņu sirdis neiekvēlosies, radītais neatsauksies dvēselē.

Tad pienāca brīdis, kad šīgada žūrijas priekšsēde, pagājušā gada balvas ieguvēja gleznotāja Silva Linarte kopā ar Preiļu novada domes priekšsēdētāju Maruta Plivdu paziņoja III Jāzepa Pīgožņa balvas ieguvēja vārdu – tas ir Liepājas mākslinieks Aldis Kļaviņš.

Kaut arī viņš gadiem ilgi dzīvo Liepājā, taču viņa saknes meklējamas Mārcienā. Pēc Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļas beigšanas viņš pārcēlās uz Liepāju, kur bijis gan pedagogs, gan arī direktors Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā, pēc tam ilgus gadus bija Liepājas teātra galvenais mākslinieks, bet nu jau atkal ir kļuvis pedagogs – viņš ir Liepājas universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes profesors. Viņš bijis Liepājas mākslinieku organizācijas vadītājs un aktīvs izstāžu dalībnieks. Piedalījies arī plenēru rīkošanā, vadīšanā, kā arī pats ņēmis tajos dalību. Viņš arī atcerējās, kā kopā ar Jāzepu Pīgozni bijis plenērā Sēlijā. Saņemot apbalvojumu, Aldis Kļaviņš izteicās: „Latvijā ir tik daudz labu gleznotāju, ka neesmu pārliecināts, ka šī balva pienākas man. Bet, dārgie kolēģi, lūdzu, piedodiet, tā balva tomēr šoreiz tika man.“

Arī šie vārdi apliecina, ka mūsu mākslinieki strādā pēc tīrākās sirdsapziņas.

Nu jau arī šis notikums ir pagātnē; jau tagad sākam gaidīt nākamo gadu, kad mākslinieki atkal pulcēsies jaunā konkursā par labāko Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā.

Māris Brancis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com