Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Daugavas Vanagu nākotne – Latvijas uzplaukumam!

Austris Grasis par savu kandidatūru

Laikraksts Latvietis Nr. 477, 2017. g. 22. sept.
Austris Grasis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Grasis

Austris Grasis. FOTO no Austra Graša personīgā arhīva.

Šī gada Daugavas Vanagu priekšnieka vēlēšanās Daugavas Vanagi ASV ir izvirzījuši manu kandidatūru. Esmu tam piekritis, mani atbalsta arī Daugavas Vanagu Vācijā delegātu sapulce.

Lai būtu skaidrāka mana nostādne, tad rakstu šīs rindas. Bet vispirms gribu sākt ar Raiņa vārdiem, kas, manuprāt, te ir ļoti iederīgi: Kas darbu nedara, tas par darbu runā. Kas darbu nespēj, tas darbu kritizē. Kas darbu dara, tas klusē, un darbs par viņu runā.

Vairāk nekā 70 gadu ir pagājis kopš mūsu organizācijas dibināšanas. Bet vai mums joprojām ir tie paši mērķi kā pirms 70 gadiem, kur viena no svarīgākajām neapšaubāmi visu šo laiku ir bijusi leģionāru aprūpe? Diemžēl liela daļa leģionāru jau aizgājusi mūžībā, tomēr daļa šo sirmo, drosmīgo vīru vēl joprojām vada savas dienas Latvijā. Un viņiem mūsu atbalsts tiks vienmēr nodrošināts, šis mērķis nekad nemainīsies.

Tomēr DV šobrīd atrodas arī lielu pārmaiņu priekšā, jo leģionāru aprūpe vairs nevar būt mūsu primārais mērķis. Kas būs mūsu organizācijas jaunais izaicinājums? Joprojām noteikti – kopīgs darbs Latvijas un tautas uzplaukumam.

Mans kā iespējamā Daugavas Vanagu priekšnieka mērķis ir uzsvērt, ka DV darbs Latvijai ne vienmēr nozīmē, ka tas jāveic tikai Latvijā. Mums ir aktīvi jāatbalsta un jāuztur Latvijas intereses un latvietība arī ārvalstīs (latviešu skoliņas, vasaras skolas un latviskas nometnes, latviešu valodas un kultūras veicināšanas kursi, sarīkojumi utt.). Tas, strauji pieaugot jaunajai latviešu diasporai ārzemēs, bieži vien ir daudz svarīgāk, nekā kārtējais ziedojums kādai slimnīcai Latvijā, kas patiesībā būtu jānodrošina Latvijas valstij. Dosim Latvijai makšķeres nevis zivis!

Latviskuma uzturēšana ārzemēs nozīmē nezaudēt Latvijas dzīvo spēku. Ja mēs nepalīdzēsim ārzemēs dzīvojošiem latviešu bērniem uzturēt latviskumu, tad, kā to rāda pieredze, viņi mītnes zemē asimilēsies ārkārtīgi lielā ātrumā. Bet Latvijai vajag visus šos latviešus un viņu pienesumu Latvijai. Tas ir ilgtermiņa mērķis, kas mums jāsāk pildīt jau šodien un kurš nākotnē radīs varenu atbalstu Latvijai dažādās jomās kā pašā Latvijā, tā arī ārpus tās. Latviešu organizācijas ārpus Latvijas vienmēr atbalstīs savu tēvzemi! Bet lai to nodrošinātu, ir nepieciešams atbalstīt arī mūsu nākamās paaudzes, kas turpinās mūsu organizāciju darbu visā pasaulē.

Jā, mēs noteikti turpināsim atbalstīt arī leģionāru piemiņas vietas (Lestenes kapus, Brāļu kapus utt.); tā ir svarīga mūsu vēsturiskās atmiņas un identitātes daļa, tomēr atcerēsimies, ka dzīvajiem šobrīd mūsu atbalsts ir daudz nozīmīgāks nekā mirušajiem.

Protams, jācenšas, lai vanagu rindas augtu, taču mūsu organizācijas pastāvēšanai būtiska ir ne tikai kvantitāte. Izšķiroša ir kvalitāte, – lai mums piepulcējas jauni biedri, darītāji, kas palīdz sasniegt organizācijas mērķus.

Kā iespējamais DV priekšnieks noteikti rūpēšos, lai DV CV būtu sadarbības veicinātāja un koordinētāja starp zemēm nevis virsvalde, kas nosaka, kas DV zemēm pēc tās uzskatiem būtu jādara.

Tāpat svarīgi, lai DV mērķis būtu sadarboties ar citām latviešu organizācijām un savu mītnes zemju organizācijām, kas atbalsta Latvijas centienus un tās valstiskumu.

Ja mani ievēlēs par Daugavas Vanagu priekšnieku, tad noteikti turpināšu un sekmēšu jau esošos DV mērķus: apvienot un pulcēt latviešus tautas kopības uzturēšanai un saglabāšanai, kopt un uzturēt varoņgaru, nacionālo vienotību un morālo stāju, sniegt dažāda veida atbalstu un palīdzību visiem tautiešiem, sevišķi kara invalīdiem, bāreņiem, atraitnēm, kritušo vai bez vēsts pazudušo karavīru piederīgajiem, slimiem un vecim ļaudīm, stiprināt ticību Latvijas valstij, cilvēku tiesībām un brīvībai, stiprināt pārliecību un darbību, ka mūsu tēvzeme ir un paliek Latvijas valsts, cīnīties par mūsu tēvzemes brīvības un neatkarības nodrošināšanu, sadarboties ar citām tautām un starptautiskām organizācijām, ciktāl to prasa un atļauj interešu kopība.

Austris Grasis,
Daugavas Vanagu priekšsēža kandidāts un DV Vācijā valdes loceklis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com