Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Māra Branča skatījums

Gleznošana kā liktenis

Laikraksts Latvietis Nr. 474, 2017. g. 1. sept.
Māris Brancis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Izstādes skats. FOTO Māris Brancis.

Daina Dagnija. „Diktators“. 1979. FOTO Māris Brancis.

Daina Dagnija. „Mērķa karaliene“. 1980. Šautriņu spēle. FOTO Māris Brancis.

Dainai Dagnijai šis ir jubilejas gads. Varbūt tādēļ nu jau trešo reizi viņa iznāk publikas priekšā ar izstādi. Atkal galerijā Tifāna, kas iekārtojusies Jāņa ielā aiz Jāņa baznīcas, Vecrīgā. Telpa, kā zināms, šeit ir neliela, tomēr galerijas vadītāja nevairās no liela izmēra gleznām, kā tas ir šoreiz.

Jaunajā izstādē izliktas Dainas Dagnijas vecākas gleznas ar nosaukumu Amerika un sabiedrība. 70. gadi. Piecas gleznas parāda Amerikas sabiedrību no dažādiem aspektiem. Patiesībā, būdama sociāli aktīva, gleznotāja šajos gleznojumos vēršas pret jebkuras sabiedrības un valsts labi situētas sabiedrības mietpilsoniskumu, gara inertumu, pašapmierinātību un iekšējo trulumu, kas dažbrīd robežojas ar cietsirdību. Nekas tieši nav pateikts, tikai jāieskatās un jādomā līdz mākslinieces sižeta izklāstam. Izvērsta stāstījuma jau arī nav, viņa prot atrast tēlus, kas izteic autores ideju. Palīdz arī uzsvērtā plakne, cilvēku figūru izteiktā frontalitāte, aprišu izteiksmīgums un vienkāršojums, kas tuvs ornamentam. Krāsas bieži izvēlētas ļoti košas, dzīvespriecīgas, taču tās rada maldīgu priekšstatu. Daina Dagnija it kā vēsta – neuzticies virspusei, palūkojies dziļāk.

Diktatorā valda zaļie, dzeltenie un sarkanīgie toņi, taču gleznas nosaukums it kā miermīlīgo ģimenes foto pavērš citā virzienā, kas visu noliek īstajās vietās. Savukārt glezna, kas latviski ieguvusi nosaukumu Mērķa karaliene  – angliski Target Queen, patiesībā ir runa par šautriņu spēli, un tad šī puskailā sieviete, tīrās, košās krāsas, tēla platais smaids un zvaigznes, kas izkaisītas pa apģērbu un pa visu laukumu, iegūst gluži citu nozīmi. Runa ir par spēlmaņu, un ne tikai viņu, slēpto nežēlību – nevainīga spēle, bet kas var tai sekot?...

„Krāsas spriedze nozīmē dzīvību. Man vienmēr gleznošana ir bijusi primārā. Padodos gleznošanas plūdumam, kādam spēkam, kas ir manī. Tas ir bijis liktenis un absolūta vajadzība,“ atzīstas Daina Dagnija. Izstādes gleznas to apliecina.

Māris Brancis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com