Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Represēto salidojums Ikšķilē

Laikraksts Latvietis Nr. 474, 2017. g. 1. sept.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Latvijas Politiski represēto personu 19. salidojums 26. augustā, Ikšķilē. Pirmā rindā centrā Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis. FOTO Gunārs Nāgels.

Latvijas Okupācijas muzeja direktora Gunāra Nāgela uzruna Ikšķilē. FOTO Lelde Neimane.

Nometinājuma vietu saraksti. FOTO Lelde Neimane.

Represēto salidojums. Zaļumballe. FOTO Gunārs Nāgels.

Sveicināti, lasītāji!

Sestdien, 26. augustā, Ikšķiles brīvdabas estrādē notika Latvijas Politiski represēto personu ikgadējais salidojums, kurā pulcējās politiski represētie no visas Latvijas. Latvijas Okupācijas muzeju salidojumā pārstāvēja direktors Dr. Gunārs Nāgels un Audiovizuālo materiālu krātuves vadītāja Lelde Neimane.

Dr. Gunārs Nāgels, uzrunājot salidojuma dalībniekus, sacīja:

„Augsti godājamais prezidenta kungs!

Ļoti cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze,

Dāmas un kungi!

Esmu pagodināts, ka man šodien ir iespēja jūs visus uzrunāt.

Latvijas liktenis ir atrasties tur, kur tā atrodas, ar spēcīgiem kaimiņiem, kuri bieži ir bijuši mums ļoti nelabvēlīgi.

Mūsu valsts un tauta ir pārdzīvojusi pagājušā gadsimta šausmas, un jūs esat tās pārdzīvojuši. Bet ļoti daudzi nav tās pārdzīvojuši, un rētas paliek visai mūsu tautai.

Jums vēl arvien ir divi uzdevumi – pieminēt nepārdzīvojošos un sniegt liecības, lai varam garīgi bruņoties nākotnei. Jūsu privātā traģēdija ir visas tautas traģēdija.

Latvijas Okupācijas muzejam, kuru es vadu, ir misija – Atcerēties; Pieminēt; Atgādināt. To mēs darām par pārsvarā ziedotiem finansiāliem līdzekļiem ar mainīgu valsts atbalstu. Finanses var nodrošināt mūsu darbību, bet lai nodrošinātu saturu, mums ir vajadzīga jūsu palīdzība.

Muzejs krāj gan dokumentus, gan liecības. Mums ir ap 2 500 video intervijas, kuras izmantojam gan pētniecībai, gan mūsu vēstures izgaismošanai. Ir ļoti svarīgi dokumentēt notikušo, kamēr vēl ir dzīvi cilvēki, kas to paši ir piedzīvojuši.

Jums var likties, ka viss ir jau izstāstīts, ka viss ir zināms. Bet tā nav. Katra cilvēka pieredze, atmiņa mazliet atšķiras, un katra liecība palīdz labāk saprast kopīgo bildi.

Tāpēc es jūs aicinu – nē, es jūs lūdzu – sarunāt laiku un atļaut mums ierakstīt jūsu stāstījumu. Okupācijas muzeja Audiovizuālās krātuves vadītāja ir vietējā ikšķiliete, Lelde Neimane, un jūs varat šodien pat te ar viņu sazināties.

Kā jūs zināt, Latvijas Okupācijas muzeja pārbūve un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būve labu laiku jau kavējas. Abu projektu īstenošanai ir atbildīga Valsts akciju sabiedrība Valsts nekustamie īpašumi. Pagājušā gadā pieņēma likumu, ka gan muzeja pārbūvei, gan pieminekļa būvei jābūt nobeigtām līdz nākamā gada 1. oktobrim.

Šonedēļ saņēmām vēstuli no Valsts nekustamiem īpašumiem, kur tā raksta, un es citēju: „Projekta īstenošana Likumā noteiktajā termiņā vairs nav iespējama“. Jauns projekta īstenošanas termiņš netiek piedāvāts.

Tātad Latvijas Valsts simtgadē nebūs ne pārbūvētais Okupācijas muzejs, ne Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls. Pie tam ir arī paredzēts, ka 2018. gadā Stūra māja būs slēgta remontam.

Tomēr, Okupācijas muzejs turpina darbu šaurākās pagaidu telpās, un šogad jau esam izklāstījuši Latvijas okupācijas vēsturi Vācijas prezidentam, Ukrainas prezidentam, diplomātiem, militārpersonām un daudziem citiem.

Es atkārtoju savu lūgumu jums nākt talkā ar jūsu pieredzi, jo tikai ar mūsu visu kopīgiem spēkiem varam nodrošināt mūsu patieso stāsta izplatīšanu.

Novēlu sekmīgu salidojumu šodien. Paldies par uzmanību!“

Gunārs Nāgels
Latvijas Okupācijas muzeja direktors
Ikšķilē, 2017. g. 26. augustā

Audiovizuālo materiālu krātuves vadītāja vēsturniece Lelde Neimane stāsta, ka salidojumā, kā ik gadu, aiz estrādes bija izlikti nometinājuma vietu saraksti, kur pie attiecīgā apgabala represētie varēja pierakstīt savas koordinātes un dot iespēju bijušajiem likteņa biedriem atrast vienam otru. Arī pati vēsturniece salidojumā satikusi muzejam jau zināmus cilvēkus, kas jau ir snieguši savas videoliecības muzejam, gan arī nodibinājusi kontaktus ar citiem represētajiem, kas būtu gatavi stāstīt par savu pieredzi. ■



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com