Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latviešu skautisma simtgade

Nometne sadalīta četrās apakšnometnēs

Laikraksts Latvietis Nr. 473, 2017. g. 26. aug.
Jānis un Maija Šķiņķi -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Lāpu gājiens

Lāpas pie plkv. Kalpaka kapa Meirānos.

Dalībnieki no ASV.

Dalībnieki no Austrālijas.

Dalībnieki no Kanādas.

Pēdējais ugunskurs.

Prezidents iesoļo karogu laukumā.

Kopbilde ar prezidentu.

Latviešu skauti visā pasaulē šogad svin Latviešu skautisma 100 gadu darbības svētkus. PBLA pagājušā gada novembrī izziņoja 2017. gadu par Latviešu skautisma simtgades gadu.

Svētku svinības iesākās 2017. g. 7. aprīlī Rīgā un 23. aprīlī Ņujorkā ar grāmatas Ziemciešu cilts – Latviešu skautisma 100 gadi atvēršanu. Svinības turpinājās ar nometni Simtgades ugunskurs no 6. līdz 12. augustam Latvijas Valsts mežu īpašumā Ezerniekos, Lubānas novada, Indrānu pagastā.

Nometni rīkoja Latvijas Skautu un gaidu centrālā organizācija un Latvijas Kristīgie skauti. Uzaicināti bija arī Latviešu skautu un gaidu kustības locekļi no ASV, Kanādas un Austrālijas. No ASV ieradās 17, no Kanādas – 6 un no Austrālijas –15. Dažas dienas nometnē pavadīja vēl 4 vadītāji no ASV. No Latvijas skauti un gaidas nāca no Kocēniem, Kuldīgas, Ķeguma, Lielupes, Ogres, Ogresgala,Tukuma, Vaboles, Valmieras, Baldones un astoņas vienības no Rīgas. Pa visiem kopā, ieskaitot LSkK un LGK locekļus nometnē bija 424 locekļi – 144 mazskauti un guntiņas, 154 skauti un gaidas, 57 roveri un lielgaidas, 66 vadītāji, vadītāju vietnieki un izpalīgi, kā arī 3 mazie bērni ar vecākiem.

Nometne bija sadalīta četrās apakšnometnēs, ar īpatnējiem nosaukumiem: viena apakšnometne centīsimies, otra veidot, trešā labāku, un vadītāju apakšnometne pasauli, tā tad kopā: Centīsimes veidot labāku pasauli. Skautisma dibinātājas Lords Roberts Bēden-Pauels teica: „Centīsimies atstāt šo pasauli mazliet labāku nekā jūs to atradāt.“

Nometnes nodarbības arī tika sadalītas vēsturiskos posmos. Jau svētdienas vakarā bija nodarbības par Skautisma rašanos, nometnes iekārtošana un lāpu gājiens uz pulkveža O. Kalpaka kapa pieminekli, Meirānos ar 400 degošām lāpām no nometnes gāja pāri pļāvām un meža takām. Tad Skautisms Latvijas brīvvalstī, kur notika visādas amatnieku iemaņas. Trešdienas tēma Padomju okupācija / emigrācija, kur vecākās darbības pakāpēs devās pārgājienos un gulēja zem klajas debess. Ceturtdienas nosaukums Latviešu skautisms trimdā, kuras nodarbības izplānoja vad. Inta Šķinķe ar palīgiem no ASV, Kanādas un Austrālijas. Piektdienas tēma Atdzimšana un skautisma Latvijā ar viesu dienu, tirgus laukumu, kurā varēja veikt visādus pārbaudījumus un veidot bumerangus, vai garšot tradicionālos šokolādes un marshmellow cepumus. Skautisma simtgades pēdējais ugunskurs tika veidots no malkas klucīšiem, kurus katra apkašnometne bija izpelnījusies nometnes gaitās, kas dega gaiši un spoži. Braši skanēja nometnei sacerētā dziesma:

Skauti un gaidas nometnē
Mežmalē, simtgadē
Sanākuši, sabraukuši
Savā mīļā zemītē.

Un tā nemanot pienāca sestdiena un nometnes slēgšana, bet šoreiz ar pārsteigumu. Ar helikopteri ieradās Valsts prezidents Raimonds Vējonis. un sveica nometņotājus, kuri viņu sagaidīja karogu laukumā.

Šodien liels prieks un gods sveikt latviešu skautisma simtgades nometnes „Simtgades ugunskurs“ dalībniekus Lubānas novadā. Latvijas skautu un gaidu kustības liktenis spilgti atspoguļo Latvijas vēsturi 20. gadsimtā. Skautu ugunskurs ir dedzis cauri daudzām desmitgadēm un sarežģītiem Latvijas vēstures posmiem un nav nodzisis. Kustība uztur dzīvas stiprai valstij un sabiedrībai būtiskas vērtības – lojalitāti, atbildību, līdzcietību, cieņu un uzņēmību. Paldies ikvienam par brīvprātīgo darbu un nesavtīgo ieguldījumu, veidojot spēcīgu Latvijas valsti un tās sabiedrību.

Skauti, gaidas, esiet modri!

Pēc karogu pacelšanas prezidents apstaigāja apakšnometnes un tikās ar skautiem un gaidām. Pirms braukšanas mājup skauti vēl veica labo darbu Ezernieku īpašumā.

vad. Jānis un Maija Šķinķi
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com