Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kāpēc vienam jaunietim veicas vairāk nekā citiem?

Meklējot drosmi pretī sasniegumiem un labklājības virsotnēm

Laikraksts Latvietis Nr. 470, 2017. g. 4. aug.
Sintija Bernava -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Jauniešu bezdarbs ir realitāte ne tikai Āfrikā, bet tepat Eiropā. Kā jauniešiem nezaudēt ticību savām spējām un attīstīt savu konkurētspēju darba tirgū, jo īpaši apstākļos, kad jauniešu bezdarba līmenis atsevišķās Eiropas valstīs pārsniedz pat 50%? Lai gan Latvijā situācija nav tik katastrofāla, arī pie mums jauniešu bezdarbs joprojām ir aktuāla problēma, un daudziem jauniešiem pat ilgstošā laika periodā neizdodas atrast darbu, vai arī neilgu laiku pastrādājot, nākas darbu zaudēt. Lai atgūtos no neveiksmes, piemēram, darba zaudēšanas, lielākais šķērslis ir šaubas par sevi. Saskaroties ar šādām dzīves situācijām, daļa cilvēku zaudē cerību un kļūst negatīvi, tai pat laikā, citus šādas situācijas padara stiprākus un motivē attīstīties un pilnveidoties. Jauniešiem savu mērķu izvirzīšana un sasniegšana lielā mērā ir saistīta ar to, kas notiek viņu prātos.

Arī pašreizējā izglītības sistēma daudzās valstīs atpaliek no mūsdienu pasaulē notiekošajām pārmaiņām, un mācību iestādēs visbiežāk tiek apgūta profesija, lai strādātu un pelnītu naudu. Izglītības sistēma jaunajai paaudzei neiemāca prasmes, kas viņiem būs nepieciešamas ne tikai, lai izdzīvotu, bet arī, lai pilnvērtīgi dzīvotu, piemēram, attīstot uzņēmējdarbības prasmes un lietpratību finanšu jomā, kas palīdzētu iemācīties, kā likt naudai strādāt savā labā, tādā veidā sekmējot nodarbinātības un labklājības pieaugumu.

Mēs esam tas, ko domājam

Nav viegli kļūt par tādu personību, kāda vēlaties būt. Viss sākas ar savu stipro pušu apzināšanos un apņēmību tās attīstīt, lai rītdiena būtu labāka par vakardienu. Mēs katrs esam personības. Mēs neesam bara dzīvnieki, cilvēkiem piemīt iedzimta tieksme tikt pamanītiem un iegūt citu cilvēku labvēlību.

Mums visiem gadās piedzīvot dienas, kad viss liekas iet greizi un nekas neizdodas, un nepieciešams uzmundrinājums, jo īpaši situācijās, kad jūtamies nomākti vai esam piedzīvojuši neveiksmes. Pašcieņa ir galvenā pašapziņas sastāvdaļa un pirmais solis pretī sekmīgai karjerai. Jebkurā situācijā ir svarīgi saglabāt pašcieņu, jo tā ir attieksme, kurā izpaužas savas vērtības apzināšanās. Dažādi pētījumi ir pierādījuši, ka jauniešiem ar attīstītu pašcieņu ir labākas izredzes gūt panākumus, tai skaitā sekmīgāk iekļauties darba tirgū.

Liela daļa mūsdienu jauniešu šķiet ambiciozi, bet tai pat laikā viņiem trūkst pašpaļāvība. Viņi gaida, kad kaut kas notiks, kāds ietekmīgs draugs palīdzēs iekārtoties darbā vai sekmēs karjeras izaugsmi. Šādi cilvēki plūst pa straumi un ļoti vēlētos gūt panākumus, bet baidās. Visvairāk viņi baidās no grūtībām, jo tās prasa izturību šķietami nepārvaramu šķēršļu priekšā. Viņi dzīvo ar nekonkrētu ideju, ka kaut kur dzīvē kaut kas viņus gaida un tas kaut kā nejauši līdz viņiem nonāks, ja vien pietiekami ilgi gaidīs. Pašpaļāvības trūkums un ietekmēšanās no ārējiem apstākļiem ir traucējošs apstāklis jebkurai izaugsmei un sasniegumiem.

Cilvēki ar attīstītu pašcieņu to spēj pieņemt un neļauj neveiksmēm viņus satriekt, jo tic sev un savām spējām. Jaunieši, kuriem trūkst pašcieņa un kuri ir piedzīvojuši neveiksmes, baidās, ka viss sliktais var notikt atkal. Viens no pazeminātas pašcieņas iemesliem ir saistīts ar to, ka apkārtējie, piemēram, skolotāji, ģimenes locekļi nekad nav bijuši apmierināti ar jaunieša paveikto skolā vai citās jomās un šādā veidā ir izraisījuši mazvērtības kompleksu. Mūsu katra vislielākā nepieciešamība ir ticēt sev un tam, ko darām. Pretējā gadījumā negaidiet, ka citi jūs cienīs, ja paši necienām sevi. Ja uzskatīsiet sevi par neveiksminieku, tāds arī būsiet, līdz brīdim, kad mainīsiet attieksmi pats pret sevi. Pašpaļāvība ir svarīgākā atslēga ceļā pretī panākumiem, jo pilnīgi visam, ko darām, ir jēga. Tas attiecas arī uz dzīvē svarīgiem lēmumiem un to īstenošanu. Visu, ko uzsāc darīt, dari ar pārliecību, ka gūsi panākumus. Koncentrējies uz panākumiem. Izmanto katru sasniegumu kā stimulu, lai tiektos pretī vēl augstākām virsotnēm. Nekļūsti pašapmierināts, kā arī kritiski izvērtē savus sliktos ieradumus, kas aizkavē no mērķu sasniegšanas vēl ātrāk un sekmīgāk.

Tavam ārējam izskatam ir nozīme

Ne tikai mūs vērtē pēc izskata, bet arī mēs vērtējam apkārtējos. Izskats ir svarīgs, jo tas bieži vien apkārtējiem sniedz par mums pirmo iespaidu. Vienalga kādā jomā darbojamies vai vēlētos darboties, mūsu katra reputāciju un panākumus lielā mērā ietekmē arī iespaids, kādu atstājam uz citiem.

Pētījumos ir secināts, ka cilvēki instinktīvi tiecas izkopt sevī tādas pašas pozitīvās izskata iezīmes, kādas piemīt tiem, ko viņi apbrīno, piemēram, valkā līdzīga stila apģērbu, atdarina matu griezumu vai izturas līdzīgi. Koncentrējoties uz to cilvēku rakstura īpašībām, kuras apbrīnojam un cienām, varam vizualizēt to personību, par kādu vēlamies kļūt.

Noteikti būsiet dzirdējuši vai lasījuši par pasaulē zināmiem cilvēkiem, kuriem dzīvē ir bijis jācīnās ar nabadzību, depresiju vai jāuzveic dažādi citi šķietami nepārvarami nelabvēlīgi apstākļi. Viņi tos pārvarēja ar neatlaidību, aizrautību, smagu darbu un, pats galvenais, ticību paši sev. Uztraukties par saviem trūkumiem ir cilvēciski. Dažiem tas dod iedrošinājumu kļūt labākiem, bet citiem liek justies mazvērtīgiem. Ja uzskatīsiet sevi par neveiksminieku un iztēlosieties, ka esat zaudētājs, piedzīvosiet neveiksmi un ne vienu vien. Domājiet par panākumiem, ticiet sev un jūs būsiet spējīgi pārvarēt visus šķēršļus, jo krīzes situācijās cilvēki parasti iemācās daudz vairāk.

Ticība sev un tam, ko vēlies sasniegt

Atraisiet savus talantus, spējas un attīstiet entuziasmu. Koncentrējiet prātu uz to, ko vēlaties sasniegt, kā arī esiet atvērti pārmaiņām, uzturiet ciešas attiecības ar cilvēkiem, kas jūs saprot, tic un iedrošina jauniem sasniegumiem. Koncentrēšanās uz pozitīvo un savām spējām var pilnībā mainīt attieksmi pašam pret sevi un arī attieksmi, kā uztveriet apkārt notiekošo. Tas var pilnīgi mainīt jūsu dzīvi no viduvējas eksistences un grandioziem panākumiem. Protams, dzīvē var gadīties neveiksmes, bet neļaujiet tām sevi sagraut. Svarīgs ir nevis tas, kas notiek, bet gan tas, kā mēs uz notiekošo reaģējam.

Viss sākas ar savu stipro pušu apzināšanos. Izmantojiet tās. Nedomājiet par sevi sliktu, neuzskatiet sevi par vāju, neprasmīgu vai pārāk slimu. Daudzi ļauj bailēm un domām par neveiksmi valdīt pār savu dzīvi. Tā viņi samierinās ar dzīvi bez izaugsmes. Negatīvās domas tikai paralizē ambīcijas; iznīcina pašapziņu un padara jūs par apstākļu upuri. Ja bailes tiks aizstātas ar pozitīvu attieksmi un ticību sev un savām spējām, baiļu vietā nāks pārliecība un arī profesionālā ziņā sekos pozitīvas izmaiņas.

Spēja sasniegt izvirzītos mērķus lielā mērā ir jautājums par ticību sev un saviem spēkiem. Pārliecība ir visu panākumu pamatā. Pārliecība dod milzīgu spēku. Izskaudiet negatīvismu, kritiku un paššaustīšanu, jo dzīvojot ar negatīvām domām, negatīvās emocijas uz āru izlaužas dažādu garīgu un fizisku slimību veidā. Domājot un izsakot negatīvas domas, jūs tuviniet sevi neveiksmei, jo neveiksme ir negatīvas domāšanas sekas. Ikviens no mums savu nākotni veido jau šodien!

Vērsiet pēc iespējas vairāk uzmanību tam, kas rada prieku, palīdz un iedvesmo. Lielisks veids, kā gūt panākumus karjerā, ir atrast personīgās izaugsmes treneri vai mentoru, no kura būtu iespējams mācīties personiskai un profesionālai izaugsmei. Turklāt, būtiski uztvert darbu ar savas personības attīstīšanu ar entuziasmu. Veiksmīgiem cilvēkiem entuziasms ir panākumu slepenā sastāvdaļa. Entuziasmu nevar viltot. Ja uzskatāt, ka tas, ko darāt, ir vērtīgs, nozīmīgs un sasniedzams, tas atspoguļosies jūsu izturēšanās veidā un darbībā. Kāpēc vienam jaunietim veicas vairāk nekā citiem? Tas lielā mērā ir saistīts ar entuziasmu. Ielieciet savā apņēmībā tik daudz rakstura stingrības, lai nekādi apkārtējie apstākļi nespētu novirzīt no mērķa, līdz to sasniegsiet. Entuziasms aizved līdz sasniegumiem. Viss, kas tiek darīts ar prieku un entuziasmu, izstaro aizrautību un rada gandarījumu par sasniegto. Ticība sev un tam, ko dari un ko vēlies sasniegt; dodies pretī mērķim ar aizrautību un prieku!

Sintija Bernava
Līderības un personīgās izaugsmes trenere un mentore
Biedrības „Donum Animus“ valdes priekšsēdētāja
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com