Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Jaunie līgotāji. Kūka un pirkstiņš.

Jāņu atcere Kanberā

Laikraksts Latvietis Nr. 466, 2017. g. 12. jūlijā
Skaidrīte Dariusa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Lisa un dēls Sebastians, Benita un dēls Loklans (Lachlan), Sanita un meita Estere, Kaillin un meita Kaija, Iveta un dēls Vilis un meita Inga. FOTO Imants Skrīveris.

Saule vēl bija augstu pie debesīm, kad Kanberas latviešu saimes līgotāji devās uz DV Kanberas nodaļas rīkoto Jāņu dienas svinēšanu, šī gada 24. jūnijā, Imanuēla baznīcas zālē, Lyons. Līgotāju pulkā bija jauni un veci, un mazuļi.

Saieta dalībniekus sveica Kanberas nodaļas priekšsēde Inta Skrīvere.

Viņa nolasīja vēsturnieka Andreja Feldmaņa no Latvijas atsūtītos sveicienus Kanberas vanagu un vanadžu saimei un līgotājiem.

Andrejs Feldmanis, Latvijas Okupācijas muzeja Audiovizuālās krātuves vēsturnieks, vāc ziņas un meklē materiālus par bijušajiem Otrā pasaules kara latviešu karavīriem gūsta nometnē Zēdelgēmā, Beļģijā.

Savā apsveikumā Feldmanis izteica lielu pateicību Jāņa Juškevica (miris) ģimenei, it sevišķi dēlam Valdim, par atsūtītajiem materiāliem, dienasgrāmatu un pierakstiem. (Jānis Juškevics bija Ierosinātājs un galveno darbu veicējs Brīvības pieminekļa atveida izgatavošanā Zēdelgēmas nometnē 1946. gadā. S.D.)

Lielu pateicību Feldmanis izteica Žanim Mediķim. Viņš raksta: „Mediķis precīzi aprakstīja kā darbojās redakcija „Burtnieks“, kā tika veidots žurnāls „Ceļa Malā“ un avīze „Rīta Ziņas“...“

Saieta turpinājumā līgotāji mielojās pie vanadžu sagatavotajām pusdienām. Kā vienmēr, arī šoreiz bija ļoti bagāts izlozes mantu klāsts. Ložu izvilkšanu kārtoja Aina, bet mantu izdalīšanu vinnētājiem – Maija ar mazmeitu Kaiju. Izloze nāca pie beigām, un uz izlozes mantu galda vēl bija beidzamais lielais vinnests – Litas Ātrenas ceptā, krāšņi dekorētā, lielā, kūka.

Maija stāvēja pie šī galda un vēroja, kurš būs šīs kūkas vinnētājs. Mazā Kaija, pieķērusies pie Maijas rokas, nevarēja novērst acis no šīs kūkas. Kārdinājums bija tik liels. Un tad – skats uz augšu, nē, vecāmamma neskatās, un pirkstiņš veikli ieslīdēja kūkā un tad – mutē. Cik debešķīgi garšīgs! – varēja skatīt Kaijas sejā. Nu, nav ko gaidīt! Skats vēlreiz uz augšu, nē, neviens neskatās, un tagad divi pirkstiņi kūkā un tad mutītē. Bet, kā vienmēr, visam skaistajam, un šajā gadījumā – garšīgajam, pienāk beigas. Bija atrasts kūkas vinnētājs, un kūka aizceļoja pie īpašnieka. Kaija vēl ar diviem pirkstiņiem mutītē žēli noskatījās...

Kā iepriekšējos gados, tā arī šoreiz izlozēto kūku sagrieza, un to baudīja visi līgotāji. Šī saieta finansiālo atlikumu vanadzes velta labdarībai šeit Austrālijā un Latvijā.

Saulīte vēl bija maķenīt virs debess malas, kad līgotāji devās mājup.

Skaidrīte Dariusa
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com