Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Līgo „Dzintaros“

Līgo, līgo līdz citam gadiņam!

Laikraksts Latvietis Nr. 466, 2017. g. 12. jūlijā
Mārīte Rumpe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

„Dzintaros“. FOTO Reinis Dancis.

Līgotāji „Dzintaros“. FOTO Reinis Dancis.

Līgošana „Dzintaros“. FOTO Reinis Dancis.

Līgošana „Dzintaros“. FOTO Reinis Dancis.

Visas bija Jāņa zāles,
Ko plūc Jāņu vakarā;
Visi bija Jāņa bērni,
Kas atnāca līgodami.

Kas par burvīgu laiku šogad lutināja Dienvidaustrālijas līgotājus, kuri bija mērojuši ceļu uz Dzintariem! Ne vēja pūsmiņa, ne pilītes lietus! Laikam tāpēc tāds miers un harmonija līgotāju prātos un sejās. Sākām ar tradicionālo vainagu pīšanu. Visi, kas gribēja, varēja pīt, un mūsu Aija Windsor ar meitu Simbelīnu palīdzēja, ja arī kāds nemācēja. Pie vainagiem tika gan mazi, gan lieli, un varam lepoties, ka zinām, kur Adelaidē vēl ir ozoli ar zaļām lapām. Tāpēc mūsu Jāņa tēvam katru gadu tik kupls ozollapu vainags.

Kad vainagi bija sapīti, visi sapulcējāmies pie Jāņu vārtiem, un pēc līgošanas un mīklu minēšanas tikām ielaisti pagalmā. Šogad Jāņa tēva godu uzņēmās Rūdis Dancis un Jāņa māte bija Adelaides Latviešu skolas skolotāja Daila Mohr. Viņi gods godam pildīja savus pienākumus un cienāja mūs ar sieru un alu.

Pagalmā Adelaides Auseklītis mūs izdancināja. Jaunieši dejoja un mudināja publiku iesaistīties. Bija arī dzīvā danču mūzika, ko spēlēja Lilita Deanke, Matīss Reinhards un Kārlis Daenke.

Kad kājas bija izkustinātas, mūsu namatēvs Reinis Dancis aicināja visus uz kopbildi. Šogad par fonu izvēlējāmies skatu uz jūru ar gubu mākoņu debesīm. Naskais Jāņu tēvs Rūdis šogad bija uzstādījis Jāņu pūdeli; to aizdedzinājām jau pirms vakariņām, lai visa apkaime redz, ka Dzintaros tiek svinēti Jāņi.

Par vakariņām šogad gādāja Mel Skābe ar palīgiem. Paldies visiem, kas darbojās virtuvē un pie bāra, jo visi Jāņu bērni bija priecīgi un pilniem vēderiem.

Vēderi pilni, jādodas iekurināt ugunskurs. Dainis Skābe ar palīgiem sāka darboties jau nedēļu iepriekš, lai Jāņu vakarā ugunskurs slietos debesīs augstu, jo augstu un degtu ilgi, jo ilgi. Visu vakaru par ugunskuru tika dzirdētas labas atsauksmes – cik liels, cik labs, cik varens. Novēlam tā tik turpināt arī nākošajos gados.

Reinis Dancis rūpējās, lai visi mājās palikušie varētu līgot mums līdzi savos datoros un telefonos ar Facebook Live palīdzību, skaties tiešraidi Latvians Living in Australia grupā, kā arī laikraksta Latvietis Facebook lapā.

Adelaides Latviešu skolas vārdā sakām lielu paldies visiem, kas mūs atbalstīja un palīdzēja, sevišķs paldies Tijanas māsai Bonī (Bonnie) un viņas vīram Kem (Cam), kas bija ieradušies pirmo gadu un kas nav latvieši, bet cītīgi palīdzēja ar virtuves sakopšanu un arī ar pankūkām no rīta. Ceram nākošgad redzēt vēl lielāku līgotāju skaitu. Jo kur gan labāk svinēt Jāņus, kā pie dabas krūts – kalna galā ar skatu uz jūru?

Līgo, līgo līdz citam gadiņam!

Mārīte Rumpe,
Adelaides Latviešu skolas vārdā
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com