Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Lasītāja vēstule

Pirmo reizi 3x3 Austrālijā

Laikraksts Latvietis Nr. 463, 2017. g. 15. jūnijā
Kristaps Mednis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
3x3_Sarkans

Kristaps Mednis. FOTO Baiba Haringtona (Harrington).

Kristaps Mednis. FOTO Baiba Haringtona (Harrington).

Jau nākamajā dienā pēc ierašanās Melburnā no Latvijas, mans ceļš veda uz pasakaini skaistu vietu kalnos ar nosaukumu Folskrīka (Falls Creek), kur notika 3x3 saiets. Izbraucot no Melburnas, visa ceļa garumā es mēģināju pa logu saskatīt kādu ķenguru; diezgan nesekmīgi. Esmu Austrālijā, bet ķenguru kā nav, tā nav; jūtos mazliet vīlies. Tuvojoties Folskrīkai, man prātā vairs nav ķenguri, manu uzmanību ir piesaistījusi skaistā daba, ceļš, kurš vijas caur mežu augšā kalnā, un skats, kas paveras apkārt. Katru dienu un ne visur kaut ko tādu ieraudzīsi. Saieta vieta atrodas mežu un kalnu ielokā, un ir kā vieta, kur paslēpties no civilizācijas un ikdienas problēmām.

Nekad agrāk nebiju dzirdējis par šāda veida nometnēm, un priekš manis viss bija jaunums. Kad no tantes saņēmu uzaicinājumu uz šo saietu, biju domājis, ka tā būs sanākšana ar draugiem un paziņām, lai kopā pavadītu laiku, bet es stipri maldījos. Kā izrādās, tas ir saiets, kas pulcē kopā latviešus no visas Austrālijas, lai stiprinātu īstu latvisku garu un nepazaudētu mūsu, latviešu, pamatvērtības. Tā ir vieta, kur satiekas trīs paaudzes: bērni, vecāki un vecvecāki, un tik daudz latviešu vienkopus tik tālu no mājām es noteikti necerēju satikt.

Interesanti likās tas, ka dalībnieki šeit bija ieradušies ne tikai no Austrālijas, bet arī no Latvijas, Vācijas, ASV un citām valstīm, un daudziem dalībniekiem šī jau otrā vai trešā reize 3x3 saietā. Bija dalībnieki, kuri apmeklē šo saietu katru gadu jau no pirmā saieta un turpina to darīt kopā ar saviem bērniem un mazbērniem. Tas viss parāda to, cik svarīgs un vērtīgs ir 3x3 saiets visiem šiem cilvēkiem.

Saiets ilga 6 dienas, kuru laikā es ieguvu daudz pozitīvu emociju, jaunus draugus, jaunu pieredzi un to latviskumu, par kuru šeit, Latvijā, cilvēki savā ikdienas steigā aizmirst. Mani nepameta sajūta, ka šajā saietā starp šiem visiem cilvēkiem latviskās tradīcijas ir iesakņojušās daudz dziļāk nekā daudziem latviešiem šeit – mājās. Šo 6 dienu laikā par garlaicību nevarēja sūdzēties, jo katra diena bija piesātināta ar dažādām nodarbībām un lekcijām gan lieliem, gan maziem. Kamēr citi dalībnieki apmeklēja dziedāšanas, dejošanas, mākslas, rokdarbu un citas nodarbības, mani personīgi ļoti saistīja lekcijas par politiku, kurās bija interesanti uzzināt politisko redzējumu no cilvēkiem, kuri nedzīvo Latvijā, un paklausīties daudzu pieredzējušu cilvēku viedokli par politisko situāciju Latvijā.

Interesantas arī bija āra nodarbības, kuru laikā devāmies pārgājienos pa Folskrīka apkārtni. Baudījām šīs burvīgās vietas dabu un labo laiku, bet manu prātu tomēr nodarbināja domas par visām čūskām, kuras varētu atrasties man apkārt. Pastaigu takas veda gan uz tuvējo kalnu upīti, kurā gājām peldēties, gan uz kalnu virsotnēm, no kurām pavērās vienreizējs skats uz tuvējo pilsētiņu, gan gar skaistajiem kalnu ezeriem ar dzidro ūdeni.

Pēc katras garās un emocijām bagātās dienas bija ļoti patīkami vakarā visiem sanākt kopā, lai vienkārši parunātos vai uzspēlētu kādu galda spēli. Es uzskatu, ka šo dienu laikā ikviens saieta dalībnieks – liels vai mazs nostiprināja savu latvisko garu, ieguva daudz jaunu draugu, daudz jaunu atziņu par Latviju un uz brīdi varēja justies kā Latvijā. Liels prieks, ka šādi saieti notiek un notiks joprojām, jo šis ir veids, kā mēs kopā varam stiprināt mūsu latviskumu arī tik tālu prom no dzimtenes.

Kristaps Mednis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com