Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Aivars Līdums OAM

Apbalvojums par atbalstu šaham

Laikraksts Latvietis Nr. 463, 2017. g. 15. jūnijā
Ilmārs Līdums -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Aivars Līdums OAM un dzīvesbiedre Māra Līduma. FOTO Ilmārs Līdums.

Jau no tā laika, kad Aivars 1949. un 1950. gadā uzvarēja Dienvidaustrālijas jaunatnes šaha meistarību, viņš ir veltījis savu mūžu, attīstot un atbalstot šahu Austrālijā, kā arī jaunos šahistus Latvijā.

Aivars bija viens no Matisona Šaha kluba dibinātājiem 1951. gadā Adelaidē, un ir aktīvi atbalstījis šahu jau vairāk nekā 60 gadus. Tā ir bijusi viņa sirdslieta.

Aivars bija viens no galveniem organizētājiem Austrālijas trīs lielākos internacionālos šaha turnīros.

1971. gadā viņš piedalījās Karlis Lidums International Chess Tournament organizēšanā. Tai laikā tas bija lielākais un stiprākais turnīrs, kāds līdz tam Austrālijā bija redzēts. Pirmo reizi piedalījās seši lielmeistari un vairāki internacionālie meistari no ārzemēm. Līdz ar to Austrālijas šaha prestižs pirmo reizi izcēlās pasaules mērogā.

Turpinot, – Aivars kā komitejas priekšsēdis noorganizēja Adelaidē Adsteam-Lidums International Chess Tournament 1986./1987. un 1990./1991.

1986./1987. atkal bija tā laika izcilākais Austrālijas turnīrs nu jau ar 9 lielmeistariem un dalībniekiem no 13 pasaules valstīm. To starpā arī pasaules slavenās sensācijas, trīs jaunās māsas Polgar no Ungārijas. Turnīrs 1990./1991. bija tikpat sekmīgs un izcēlās ar to, ka līdz ar Latvijas neatkarības atjaunošanu, pirmo reizi varēja piedalīties arī pieci izcilātākie Latvijas šahisti. Tas bija liels gandarījums Aivara pieliktajām pūlēm.

Pēc šo turnīru sekmēm Aivars uzstādīja un turpina vadīt Lidums Chess Foundation, kura jau 30 gadus aktīvi atbalsta šahu Dienvidaustrālijā, kā arī pārējā Austrālijā. Šis fonds ir palīdzējis attīstīt jaunatnes šahu, veicinot Australian Young Masters, Australian Junior Masters un Australian Junior Championships un 1988. gadā finansiāli atbalstīja Pasaules Jaunatnes Šaha Meistarības Adelaidē.

Aivars ir aktīvi arī atbalstījis vairākus sieviešu šaha turnīrus, ieskaitot Australian Girls Masters.

Aivars turpina iesaistīties Dienvidaustrālijas šaha sabiedrībā. No 1999. gada līdz 2000. gadam viņš bija Dienvidaustrālijas Šaha savienības prezidents un kopš 2000. gada ir šīs savienības patrons.

Aivars ar neatlaidību un enerģiju ir atbalstījis šahu un ir bijis neatņemama daļa no šaha attīstības Austrālijā. Dienvidaustrālijas mērogā viņš vēl vienmēr ar sekmēm piedalās komandu turnīros, ir patrons un turpina vadīt Lidums Chess Foundation. Nacionālā un Internacionālā laukā Aivara galvenais veltījums šaham ir bijis noorganizējot 3 lielākos Austrālijas internacionālos turnīrus.

Aivara pievedums šaham ir ārkārtīgs un atzinības vērts.

Dienvidaustrālijas Šaha Biedrības (South Australian Chess Association) komiteja.
Tulkojums Ilmārs Līdums

Red.: Karalienes dzimšanas dienā Aivars Līdums saņēma Austrālijas valsts apbalvojumu „Medal (OAM) of the Order of Australia“ par pakalpojumiem šaham, un par atbalstu jauniem spēlētājiem.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com