Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Viss no koka

Izstāde Brīvdabas muzejā

Laikraksts Latvietis Nr. 460, 2017. g. 23. maijā
Aina Gailīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Karote ar savu vēsturi. FOTO Aina Gailīte.

Izstādes atklāšana. No kreisās: Latvijas Nacionālā kultūras centra Tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena, Brīvdabas muzeja direktores vietniece attīstības jautājumos Kristīne Kūla. FOTO Aina Gailīte.

No kreisās: Brīvdabas muzeja direktores vietnieks, galvenais krājuma glabātājs, dr. hist. Mārtiņš Kuplais, izstādes vizuālās idejas autors, vides mākslinieks Mārtiņš Heimrāts un Nacionālā kultūras centra fotogrāfs Reinis Oliņš. FOTO Aina Gailīte.

Usmas baznīca. FOTO Aina Gailīte.

Piektdien, 12. maijā, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja izstāžu zālē notika izstādes atklāšana – KOKS. PINUMI. Darbarīki. Amatniecība. Dizains. Skatītāju pulciņš nebija liels, bet visi bija amatnieki. Ārēji senajā koka ēkā, izstāžu zāle baltām sienām ar absolūti mūsdienīgu izstādes noformējumu. Tik daudz ko redzēt. Sākšu ar mūsdienīgā dizaina priekšmetiem, jo nekas jauns nav izgudrots. Patīkamu pārsteigumu izraisa bērnu skrejritenis – bez pedāļiem, daži krēsli, kuros senais ņem virsroku, pīts veļas grozs, bet tādi jau tiek pasen darināti, un tiem ir liels pieprasījums.

Daļa eksponātu ir no muzeja krājumiem, citi ir autordarbi. Dūdas un kokles, ēveles un slīmesti, ratiņi un tītavas, milzīgs vilnas grozs, alus kausi, Lieldienu olas, karotes, cibas, vāceles un dažāda lieluma grozi. Nevaru pieminēt konkrēti neviena meistara vārdu, jo atklāšanas brīdī vēl pie eksponātiem nebija informācijas lapiņu. (Bet tad kad jūs atbrauksiet, viss būs labākajā kārtībā!)

Vienu stāstu gan es jums gribu pastāstīt – par lielo karoti – 178 cm gara, rokturī iegriezts Latvijas himnas teksts, viss garais kāts rakstu rakstos. Autors ir Arvīds Paegle, kurš kopā ar citiem Eiropas bērniem, dzimušiem 1938. gada 31. janvārī, no Nīderlandes karalienes Julianas saņēma dāvanā sudraba karotīti par prieku un godu šajā datumā dzimušajai karalienei Beatriksei. Arvīds kā puika vēl to karotīti ir redzējis, bet garā piespiedu ceļojuma laikā uz bargajiem kaimiņvalsts ziemeļiem, tā ir zudusi, tādēļ meistars ir izgrebis šādu savu karoti. Vai būs šis stāsts info lapiņā, nezinu gan.

Kad viss ir apskatīts un safotografēts, sākas izstādes atklāšanas runas ar ziedu pasniegšanu tās veidotājiem – šādu pušķi redzēju pirmo reizi – ar lenti apsieta rabarberu sarkano kātu bunte, kur ziedu vietā skrullējās tumši zaļas lapas. Izstāde būs atvērta līdz 10. septembrim.

Atklāšanas noslēgums notika muzeja Priedes krogā, ar īstu krogus interjeru – maizes krāsni ar visiem kruķiem, gariem galdiem un soliem, protams, arī leti. Pīrāgi un plātsmaize bija ļoti gardi. Paldies!

Cienījamie lasītāji, palieku jums parādā stāstu par pašu Brīvdabas muzeju; kā solījumu pievienoju Usmas baznīcas bildi.

Aina Gailīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com