Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Saņemt pateicību no citas valsts

Atceroties ģenerāli Radziņu

Laikraksts Latvietis Nr. 459, 2017. g. 14. maijā
Aina Gailīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Apbalvotie Ukrainas vēstniecībā. FOTO Aina Gailīte.

Demonstrācija pie Krievijas vēstniecības. FOTO Aina Gailīte.

Ģen. Pētera Radziņa kapa vieta. FOTO Aina Gailīte.

Pie ģen. Pētera Radziņa kapa vietas. FOTO Aina Gailīte.

20. aprīļa vakarpusē devos uz Ukrainas vēstniecību Rīgā. Biju uzaicināta uz apbalvošanas pasākumu, neko konkrētu nezināju. Vēstniecības interjers grezns un pārsteidzoši atšķirīgs. Ienācējus sagaidīja fotodokumentāla izstāde par latviešu ģenerāli Pēteri Radziņu, to veidojusi ģenerāļa Radziņa biedrība. Sanāca paprāvs pulciņš vietējo ukraiņu un latviešu, daļu no viņiem pazinu. Visus uzrunāja vēstniecības sekretāre ar pateicības vārdiem klātesošajiem par atbalstu Ukrainas cīņā par tās vienotību, par stingro nostāju pret Krimas aneksiju un palīdzību Ukrainai dažādās jomās. Ukraiņu valodā teikto tulkoja latviski, cik vienkārši varēja iztikt bez krievu valodas. Tad apsveikuma vārdus teica Ukrainas nacionāļu kongresa pārstāvis no Kijevas Gennadi Korolov un uzsāka apbalvošanas ceremoniju. Es, protams, centos katru nofotografēt ar pateicības rakstu un dažus arī ar medaļām. Viss bija pierasti līdz brīdim, kad nosauca manu vārdu... nevarēju noticēt, ka tā nav kāda kļūda. Tā es lielā satraukumā saņēmu savu pateicības rakstu un pilnīgā apjukumā pat nepateicu Slava Ukrainai! Pēc tam turpināju fotografēšanu, pati gan paliku bez bildes. Sirsnīgā un draudzīgā atmosfērā visi sastājas lielai kopbildei. Vēlāk sekoja saviesīgā daļa.

28. aprīlī notika protesta akcija #StopPutinsWarInUkraine pretī Krievijas vēstniecībai ielas otrajā pusē. Pulciņš patriotiski noskaņotu ukraiņu un latviešu, kas viņus atbalsta, stāvēja ar abu valstu karogiem un plakātiem. Gar šo grupu nemitīgi staigāja apkārt prokrieviski noskaņoti ļaudis un mēģināja izraisīt provokācijas, bet akcijas dalībnieki, pazīstot viņus sejā, neielaidās nekādos strīdos. Viens Latvijas krievu mēdija pārstāvis jau gadiem šādos pasākumos mēģina izraisīt konfliktus, bet viņam neveicas. Tiešām, naidīgi noskaņoti trīs krievu pensionāri centās mani vest pie saprašanas: Ukrainā nav Krievijas karavīru, tur karo tikai ASV, Kanāda, Polija utt., un šie ļaudis svēti tic saviem vārdiem. Šoreiz bija jaunums – pie Krievijas vēstniecības žoga stāvēja trīs cilvēki ar lielu plakātu Krievija Donbasa balsts (Россия опора Донбасса); es to uztvēru tieši, karo amerikāņi, bet balsts ir Krievija, vai maigāk izsakoties, tā jau ir atzīšanās, tik divdomīgs plakāts. Tika nodziedātas Ukrainas un Latvijas himnas, un visi noteiktajā laikā izklīda.

2. maijā Rīgas Brāļu kapos ģenerāļa Radziņa biedrība un Latvijas ukraiņu kongress aicināja atcerēties izcilā latviešu ģenerāļa Pētera Radziņa dzimšanas dienu ar ziedu nolikšanu. Brāļu kapu laukā zāle jau svaigā zaļumā, kokos ar jau jūtams zaļš plīvurs, un debess zila, saule silda. Palēnām sapulcējas pavisam neliels ļaužu pulciņš, ģenerāļa kapa vieta pie pašas mātes Latvijas tēla. Uzrunas teic ģenerāļa Radziņa biedrības pārstāvis, ģenerāļa Pētera Radziņa brāļa mazmeita Dzintra Celmiņa un mācītājs Guntis Kalme, pēdējais ļoti augstu novērtējot ģenerāļa veikumu Latvijas labā, vienlaicīgi vadot karavīrus cīņā pret divu valstu armiju daļām, paveic neiespējamo. Tā rezultātā mums ir brīva Latvija.

Kādu stundu pirms šī pasākuma, ģenerāli godināja Latvijas Bruņotie spēki ar godasardzi, kapelāna uzrunu un ziediem.

Pēteris Voldemārs Radziņš (1880-1930), ģenerālis, divkārtējs Lāčplēša ordeņa kavalieris, arī šajā dzimšanas dienā saņēma daudz sarkani baltus ziedu pušķus.

(Es jums neuzrakstīju visu, jo par priekšvēlēšanu aktivitātēm Rīgas domei es nespēju objektīvi atstāstīt.)

Aina Gailīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com