Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sprīdītis nes Simtgades karogu Hamiltonā

Halifaksieši pievienojas hamiltoniešiem

Laikraksts Latvietis Nr. 455, 2017. g. 14. apr.
Rudīte Loze -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Latvija100_Es_esmu_Latvija

Sprīdītis ierodās Hamiltonā ar simtgades karogu. FOTO Astrīde Sīle.

Māc. Dāvis Kaņeps nosvēta karogu dievkalpojumā. FOTO Astrīde Sīle.

Latviešu skolas Hamiltonā koklētājas. FOTO Astrīde Sīle.

HALO (Hamiltonas Apvienoto Latviešu Organizāciju) komiteja uzaicināja vietējo saimi piedalīties Latvijas Simtgades karoga godināšanā Hamiltonā svētdien, 19. martā, sākot ar karoga sagaidīšanu dievnamā plkst.  11.00 no rīta.

Hamiltonieši kopā ar ciemiņiem no citām malām sapulcējās laicīgi Kristus draudzes baznīcā, lai piedzīvotu šo vēsturisko brīdi. Acīmredzot, LV100 karoga ceļojums atdzīvināja tautiešus, jo īpaši liela drūzma bija manāma dievnamā, kā arī lejas zālē.

Sarkanbaltsarkanais karogs jau sāka savu garo ceļu apkārt pasaulei 2016. g. 29. decembrī Melburnā, Austrālijā. Tā kā galvenais mērķis bija atgriezties mājās, dzimtajā zemē, 2018. g. novembrī, nav ko brīnīties, ka viens neparasti mazs puisēns palīdzēja ievadīt šo nozīmīgo dievkalpojumu. Tieši tā! Annas Brigaderes Sprīdītis, Tailers (Tyler) Lakats, starp vietējiem kaut kā parādījās Hamiltonas saimē. Sprīdītis, kurš devās laimes meklējumos plašajā pasaulē, ienesa Latvijas Simtgades karogu Kristus draudzes dievnamā un iedvesmoja ikkatru latvju dvēseli.

Skaistie dzejoļi, deklamācijas un dziesmas par dzimteni kuplināja dievkalpojumu un iekustināja klātesošos. Skumji gan, ka māc. Dāvim bija sēru vēsts ar sekojošo klusuma brīdi. Alberts Legzdiņš, ansambļa Čikāgas Piecīši dibinātājs un solists, aizgāja mūžībā 18. martā, turpat 84 gadu vecumā. Māc. Dāvis atgādināja visiem to brīdi, kad 1989. g. Piecīši uzdāvināja Latvijas karogu Mežaparka estrādei, lai abos mastos plīvotu LV karogi. Šis karogs devās ceļā no ASV uz Latviju, tāpat kā LV100 karogs arī atgriezīsies dzimtenē 2018. g. novembrī.

Pēc dievkalpojuma mūsu tautieši pulcējās Lejas zālē, lai izbaudītu kafiju, tēju un vairākus gardumus. Paldies Astrīdai Grīnvaldei un viņas saimniecēm par garšīgām maizītēm un cepumiem. Sekoja svētku programma Mēs Latvijai.

Žēli gan, ka brīnumskaistais LV100 karogs neapciemoja Kanādas austrumkrastu sakarā ar problēmām lidlauka muitā. Bet tā kā modernā tehnoloģija, kā piemēram Skype, ir tik parocīga mūsu tagadējā pasaulē, Halifaksas latviešiem radās iespēja noskatīties visu programmu tiešraidē. Ingrīda Šķetre, Latvijas goda konsule Jaunskotijas provincē, nosūtīja sirsnīgu sveicienu Hamiltonas sabiedrībai, kas tiešām sajūsmināja klātesošos.

Priekšnesumi no visām paaudzēm iepriecināja klausītājus. Kaspars Ludviks Pitkin ievadīja programmu ar Jāņa Petera dzejoli Vai tu zini, kas ir Latvija? Māte – Elizabete Ludvika ir pazīstama māksliniece vietējā sabiedrībā un bieži vien deklamē sarīkojumos. Šodien viņa iekustināja visus ar dzejoli Es tevi ļoti gaidīšu. Tā cienītā paaudze ar pieredzi arī piedalījās pēcpusdienas repertuārā. Liels paldies Vijolītei Alksnei un Jānim Kļaviņam.

Hamiltonas cālīši un jaunieši bieži vien uzjautrina publiku ar saviem unikāliem talantiem. Koklētajas Daces Veinbergas vadībā, kā arī dziedātājas Elizabete Eglīte un Laura Legzdiņa, piedalījās no visas sirds. Neaizmirsīsim Mārtiņu Kaņepu un Emily Jēkabsoni, kuri abi centīgi un ar izjūtu nodziedāja tautas dziesmu Rīgas gaiļi.

Nebūtu nekāda svinēšana bez dejām un dziesmām. Vainadziņš, Rinalda Eglīša vadībā, sniedza deju kolāžu Saved tos mājās pie Daugavas krastiem. Jāpiemin būtu Evu Tenteri de Metz, Tomu Tenteri un jauniešu ansambli, kuri uzstājās ar patīkamām dziesmām. Evas mazā meitenīte Nora pat dziedāja savai māmiņai līdzi.

Līva Zemīte, pazīstams vārds LV100 karoga pasākumā, iepriecināja visus ar saviem muzikāliem talantiem un ar savu pastāvīgo uzņēmību. Padomāsim par to momentu, kad jauniešu ansamblis kopā ar publiku spontāni nodziedāja Alberta Legzdiņa Saldu dusu visiem maziem latvju bērniem. Kas par lielisku savienojumu!

Ansamblis Skanda, Jāņa Beloglāzova vadībā, arī piedalījās karoga godināšanā. Šoreiz klausītāji izbaudīja Novadu dziesmas un, bez šaubām, iedziļinājās šajā repertuārā.

Nav ko brīnīties, ka Hamiltonas vīru ansamblis, Jāņa Grīnvalda vadībā, tika iesaistīts programmā. Šie štramie kungi, melnās frakās, iedvesmo ikkatru paaudzi. Cilvēki klausās, kad viņi dzied, un zālē iestājas klusums.

LV100 karoga godināšana beidzās ar kopādziedāšanu. Divas spēcīgas dziesmas Saule, Pērkons, Daugava un Pūt, vējiņi! noslēdza pēcpusdienu. Arnolds Smiltnieks HALO komitejas vārdā pateicās visiem rīkotājiem, darbiniekiem, palīgiem un dalībniekiem. Ikviens, kurš izjuta piederību Latvijai, tika aicināts ierakstīt vēlējumu valstij simtgadē īpašā vēstījuma grāmatā, kas ceļos līdz ar karogu.

Sekosim mēs visi tad Sprīdītim un ceļosim atpakaļ uz dzimteni 2018. g. Tur atradīsim mēs to laimi, to īsto vietu, tuvinieku vidū. Tikai Latvijā!

Rudīte Loze
Laikrakstam „Latvietis“
Pirmpublicējums laikrakstā „Latvija Amerikā“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com