Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Rakstisks piemineklis Slokas draudzei

Jauna grāmata par Jūrmalas draudzi

Laikraksts Latvietis Nr. 454, 2017. g. 7. apr.
Anita Mellupe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Grāmatas „Senākā Jūrmalas draudze“ vāks.

Slokas baznīca. FOTO Aina Gailīte.

Sagaidot Luterticības 500 gadu un Slokas draudzes 450 gadu jubilejas, nākusi klajā grāmata Senākā Jūrmalas draudze. Kas mudināja autori Tamāru Heidemani uzņemties tik lielu darbu? Atbilde ir vienkārša: Gadiem loloju vēlmi apkopot vēsturiskos materiālus par savu draudzi un tās ganiem – mācītājiem. Kristieši nedzīvo uz atsevišķās planētas, viņi pakļauti visām dzīves vēsmām, valstiskiem apvērsumiem un sadzīviskām problēmām gan miera, gan kara, gan dabas stihiju laikos. Kristietība atver acis uz dievišķām vērtībām un cilvēku sabiedrības likumiem. Luterāņu kristietība izstrādāja latviešu alfabētu, izglītoja tautu, jo pirmā atvēra draudžu skolas un izdeva pirmās lasāmgrāmatas.

Tamāras Heidemanes vārds Latvijā tapa zināms jau 2001. gadā, kad iznāca grāmata Pamātes klēpī Sibīrijā, kurā viņa aprakstīja savas, izglītības misijas pedagoģes, gaitas pie Sibīrijas latviešiem Krasnojarskas novadā. Tajā iezīmēja arī savas dzimtas skaudri neparasto likteni. (Viņa iecerējusi vēl vienu dokumentālo grāmatu par Krasnojarskas novada latviešu likteņiem 200 gadu laikā.)

Izlasot Senākā Jūrmalas draudze, nav pārsteigums, ka tieši Tamāra pieķērusies uzdevumam, kurš vienam cilvēkam noteikti vērtējams par smagu: aprakstīt darbīgas draudzes gaišās un tumšās dienas 450 gadu periodā. Kas autorei devis spēku? Paļāvība uz Dievu. Un apziņa, ka Slokas draudzes mācītāji, ērģelnieki, pērminderi, draudzes priekšnieki, ķesteri, svētdienas skolas skolotāji, kormeistari, dāmu komiteju vadītājas un citi aktīvisti to ir godam pelnījuši. Bet visa pamatu pamats ir pati draudze, kura, neskatoties uz dažādo varu spiedienu, nezaudēja ceļu uz savu Dievnamu.

Grāmatā cieņa un pateicība izteikta arī māsu draudzēm ārvalstīs, kā pirmajai – Mineapoles Māras draudzei un mācītājam Uldim Cepure (1935-2005). Grāmatā apkopots simtiem vēstures liecību, to bagātina daudzas fotogrāfijas. Pat tam lasītājam, kurš ar interesi grāmatu tikai izšķirstīs, no fotoattēliem vien taps skaidrs, ka draudze sev izaudzinājusi lielisku jauno audzi. Ne tikai Latvijā, arī aiz tās robežām pazīstams baznīcas draudzes koris un zvanu ansamblis.

Dažādi ir ceļi, pa kuru cilvēks atnāk uz Dievnamu. Autore pati Slokas luterāņu draudzes dzīvē un kalpošanā iesaistījusies Atmodas laikā, par ļoti aktīviem draudzes locekļiem kļuvusi visa Tamāras Heidemanes meitas kuplā ģimene. Jo tur, kur draudzē pukst dzīva sirds, tur atrodas līdzekļi arī ēkas un ērģeļu remontiem, tur allaž dzidri skan baznīcas zvans! Pie glīti uzkopta dievnama prieks redzēt piemiņas plāksnes, bet GRĀMATA ir vērtīgākā piemiņas zīme ikvienam cilvēkam vai domubiedru kopai. Par to Tamāra Heidemane jau saņēmusi un noteikti vēl saņems pateicības no cilvēkiem, kuru liktenis bijis saistīts ar Jūrmalas pilsētu un Sloku.

Grāmatu var iegūt savā īpašumā par ziedojumiem, sazinoties ar pašu autori: tam_sil@inbox.lv vai ar Slokas evaņģēliski luteriskās draudzes priekšnieku Mārtiņu Gulbi: gulbis@gmail.com

Anita Mellupe, grāmatizdevēja
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com