Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latvijas Simtgades karogs

Vieno paaudzes Toronto

Laikraksts Latvietis Nr. 453, 2017. g. 31. martā
Vita Gaiķe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Latvija100_Es_esmu_Latvija

Latvijas Simtgades karogs Toronto. FOTO Jānis Tannis.

Latvijas simtgades karoga godināšanas sarīkojums Toronto. FOTO Jānis Tannis.

Latvijas simtgades karoga godināšanas sarīkojums Toronto. FOTO Jānis Tannis.

Latvijas simtgades karoga godināšanas sarīkojums Toronto. FOTO Jānis Tannis.

Latvijas simtgades karoga godināšanas sarīkojums Toronto. FOTO Jānis Tannis.

Ar lielu nepacietību gaidītais Latvijas Simtgades karogs Toronto ieradās jau 10. martā Latviešu Nacionālās Jaunatnes Apvienības Kanadā (LNJAK) rīkotajā mākslas nogalē Šī Māksla Ir Jauna. Pēc tam karogs ciemojās Kristus Dārzā, savukārt Latviešu Centru Toronto sasniedza 17. marta vakarā.

Šī jauniešu iniciatīva ir aizrāvusi visus. Karoga sagaidīšanas svinību rīkošanā Toronto iesaistījās visas paaudzes, visi dziedātāji un visi dejotāji, kas vien Toronto apkārtnē sastopami un bija brīvi.

Jauniešu ienestais krāšņais speciāli šim mērķim austais karogs, novietots zāles priekšā, saistīja klātesošo skatus un domas visa vakara gaitā, it sevišķi izskanot mūsu himnai Dievs, svētī Latviju.

Pa Kanādu ceļojošais karogs ir Līvas Zemītes gādībā, tāpēc arī Līva atklāja sarīkojumu ar skaistiem Veltas Tomas vārdiem:

Dievs, svētī Latviju:
Zemi, cilvēkus, valodu,
Dziesmu un ticību,
Godaprātu un darba tikumu;
Uzturi mūs dzīvus,
Dari mūs brīvus
Garā un pateicībā,
Cilvēka vārda cienīgus
Latviešus tēvzemē un pasaulē

Sveicienu no Latvijas vēstnieka Kanādā nesa Latvijas goda konsuls Ontaro Imants Purvs, nolasot vēstnieka sagatavotu sarkanbaltsarkanā karoga veidošanās vēsturi.

Latviešu Centra Toronto valdes priekšnieks Alberts Upeslācis norādīja, ka šis karogs aicina mūs līdzi uz mūsu Latvijas simto novembri nākamā gadā, norādot, ka tikai stipra un demokrātiska, brīva valsts var nodrošināt mūsu kultūras un valodas pastāvēšanu. Tāpēc viņš aicināja ikvienu sajust šī karoga spēku un dod to tālāk, apņemoties celt to augstāk, lai Latvija nodzīvotu saules mūžu.

Latviešu Nacionālās Apvienības Kanādā vārdā un no tās prezidenta Andra Ķestera klātesošos sveica viceprezidents Juris Ķeniņš, uzsverot visu paaudžu klātbūtni šajā svinīgajā notikumā un norādot uz jauniešu lomu šīs ierosmes īstenošanā, kas rāda, ka latviešu sabiedrībai Kanādā ir droša nākotne. Viņš arī aicināja visus talkā XV Latviešu dziesmu svētku Kanādā rīkošanā 2019. gadā.

DV Kanādā valdes priekšsēde Gunta Reinolde (Reynold) sveica simtgades karogu tā ceļojumā pa pasauli uz mājas vietu Rīgā nākamā gada novembrī un atzīmēja, ka, lai kur mēs dzīvojam plašajā pasaulē, mūs visus vieno sarkanbaltsarkanais karogs. Viņa citēja Kārļa Ulmaņa skaidrojumu par mūsu karoga krāsu nozīmi, kā arī atgādināja par leģionāru drosmīgajām cīņām par Latvijas brīvību.

LNJAK valdes vārdā visus sveica Andra Dzintara, izsakot jauniešu gatavību piedalīties sabiedriskās dzīves veidošanā ar darbu, ar jaunām idejām, ar aizrautību.

Pa vidu runām skaisti iederējās gan TLB Sestdienas skolas koklētāji un dejotāji, gan Dižā Danča un Daugaviņas straujās dejas, gan Dzirksts un Skandas dziedātās dziesmas, kas visas sniedza pacilātu svētku sajūtu patriotiskā noskaņā. Aina Budrēvica skandēja Pētera Jurciņa dzejoli Ai, Latvija un Ēriks Eglīte Imanta Ziedoņa Dziesma tev svinīgi šalc. Kalvis Mikelšteins savas ģitāras pavadībā nodziedāja Čikāgas piecīšu iemīļoto Pazudušo dēlu, savukārt Linda Maruta sešās minūtēs izdziedāja Latvijas vēsturi Viļņa Baumaņa dziesmā Dziesma tālāk iet. Lai arī mazā Olita uztraukuma dēļ savu tautasdziesmiņu nevarēja noskaitīt, tomēr visiem sirdī iekrita meitenītes mīļā cenšanās.

Sarīkojuma svinīgā daļa noslēdzās ar kopkora vareni dziedāto Mārtiņa Brauna Saule, Pērkons, Daugava, pēc tam visiem kopā vienojoties dziesmā Pūt, vējiņi.

Gan pie karoga, gan pie vēlējumu grāmatas vienmēr pulcējās cilvēki, lai iemūžinātu šo svarīgo brīdi fotogrāfijās un ierakstītu savu vārdu Latvijas vēlējumu grāmatā.

Jaunieši no Toronto Danču vakara bija parūpējušies, lai svinības tik ātri vis nebeigtos, bet karoga pakājē grieztos dejās visu vakaru.

Tālāk karogs ceļos uz citām Kanādas provincēm, sasaistot mūs visus vēl ciešāk kopā vienā saimē.

Vita Gaiķe
Laikrakstam „Latvietis“
Pirmpublicējums LA Nr.12



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com