Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Pieci pirksti“

Māras Zālītes autobiogrāfiska bērnības atmiņu grāmata

Laikraksts Latvietis Nr. 452, 2017. g. 24. martā
Santa Šmite -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

„Bārenīte“. Piemineklis uz Sibīriju aizvestajiem Latvijas bērniem. 1941. 1949. FOTO Aina Gailīte.

Pieci pirksti ir rakstnieces Māras Zālītes autobiogrāfiska bērnības atmiņu grāmata, kurā autore tēlo vienas ģimenes atgriešanos uz dzīvi Latvijā 20. gadsimta 50.–60. gadu mijā no Sibīrijas.

Laurai ir pieci gadi un viņa uz Latviju dodas pirmo reizi kopā ar Mammu un Tēti, savukārt, kuri Latvijā atgriežas pēc piecpadsmit izsūtījumā pavadītiem gadiem. Viņi atgriežas vecāku mājās, kur viss tagad ir mainījies. Laura pirmo reizi ir Latvijā un viņa satraukti mēģina iepazīt un iemīļot šo zemi caur savu bērna pieredzi un uzskatiem. Latvijā Lauru ar vecākiem sagaidīja ne tikai Mīma ar Papu un suņuks Ripsis, bet arī izpostīts dārzs un mājas lielajā istabā ierīkotā cūku kūts. Mazajam Sibīrijas bērnam neizprotamas, kā dārzā var būt tik daudz plūmes; ka nebūs jācieš bads. Dusmas uz Mammu, ka ravē un met ārā balandas un vārpatu, – jo tas taču ēdiens! Ka jājauc krievu vārdi ar latviešu. Laura mēģina saprast, kāpēc kaimiņu mājā tagad ir verandai izsisti stikli un aizkaru vietā pie logiem piekārti palagi? Kāpēc par Sibīriju nevienam nevar stāstīt un ja kādam izstāsta, tas netic. Netic, ka tā ir bijis un ka tas ir piedzīvots.

Māras Zālītes romānu Pieci pirksti ir jāizlasa katram, jo grāmata ir kā latviskā dzīvesziņa – tā ir mūsu vēsture, mūsu sāpe un iegūtā dzīves gudrība. Lai gan ir vēl citas grāmatas, kas vēsta par tā laika pārdzīvoto, – nav daudz tādu grāmatu, kas attēlotu dzīvi pēc atgriešanās dzimtenē vēl padomju varas laikā. Šis romāns rada spilgtu iespaidu par tā laika dzīvi Latvijā. Papildus tam, vērojot šī brīža politiskās un militārās aktivitātes Austrumeiropā, šī grāmata mums visiem atgādina, ka vēsturi nedrīkst aizmirst – tā ir klātesoša.

Lasītāju iemīļotās un kritiķu atzītās rakstnieces Māras Zālītes autobiogrāfiskais romāns Pieci pirksti izdots 2013. gada nogalē Rīgā apgādā Mansards. Ieguvis Latvijas literatūras Gada balvu par labāko prozas darbu 2014. gadā, kā arī lasītāju Lielo balvu par vislasītāko romānu 2015. gadā. Lasītāju balsojumā 100 visu laiku mīļākās grāmatas (ieskaitot tulkojumus no svešvalodām) – iekļuvis šis romāns. 2013. – 2016. romāns bija viena no trīs pieprasītākām grāmatām Latvijas bibliotēkās. Grāmata tulkota un izdota Igaunijā, Gruzijā, Lietuvā un ASV. Tulkojumi vācu, krievu un somu valodās gaida izdevējus. Grāmata tiek tulkota arī norvēģu un poļu valodās.

Grāmatu latviešu valodā ir iespējams iegādāties apgādā Mansards (www.apgadsmansards.lv) un Latvijas lielo izdevniecību interneta veikalos (www.janisroze.lv, valtersunrapa.lv). Savukārt angļu valodā romāns ir izdots 2017. gada sākumā Amerikas Savienotajās Valstīs izdevniecībā Dalkey Archive Press. To iespējams iegādāties gan pie izdevēja Dalkey Archive Press (www.dalkeyarchive.com), gan www.amazon.com, gan citos interneta veikalos.

Romānu angļu valodā ir tulkojusi dzejniece un tulkotāja Margita Gailīte, kas dzimusi Rīgā, bet bērna gados emigrējusi uz Kanādu. Rīgā Margita atgriezās 1998. gadā, lai strādātu Tulkojumu centrā, palīdzot Latvijai iestāties Eiropas Savienībā. Šobrīd Margita visus savus spēkus un enerģiju velta latviešu dzejnieku un rakstnieku darbu tulkošanai un popularizēšanai ārpus Latvijas robežām, par ko 2011. gadā saņēmusi Trīs Zvaigžņu ordeni. Margita Gailīte ar lieliem starptautiskiem sasniegumiem ir tulkojusi arī Sandras Kalnietes grāmatu Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos (Dalkey Archive Press, U.S., 2009), Edvīna Raupa dzejas krājumu Tad pieskaries šeit (Guernica Editions, Canada, 2011), Noras Ikstenas Dzīves stāstus (Guernica Editions, Canada 2012), un Liānas Langas dzejas izlasi (Guernica Editions, Canada 2015). Margita arī pati rakstījusi savu dzeju, par ko 1998. gadā ieguvusi Kanādas Mākslas padomes balvu.

Santa Šmite
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com