Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Grāmatas uz Latviju

Ar LAAJ atbalstu

Laikraksts Latvietis Nr. 449, 2017. g. 3. martā
I.N. -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Piebalgas muzeju apvienības „Orisāre“ vadītāja Līva Grudule muzeju apvienības Krājuma daļā, saņemot grāmatu sūtījumu no Austrālijas. FOTO Piebalgas muzeju apvienība „Orisāre“.

Jau vairākus gadus Melburnā grāmatu šķirošanas un sūtīšanas darbu vada Ilze Nāgela un Henrijs Pacers. Ilze, sazinoties ar grāmatu saņēmējiem Latvijā, – noskaidrojot vajadzīgās grāmatas, adreses, telefona numurus, epasta adreses. Savukārt Henrijs, kārtojot praktiskos darbus. Palīdzību neatsaka Kārlis Brēmanis, Anita Andersone, Daina Grosa, Arnis un Anita Vējiņi, Kristīne Saulīte.

Melburnas sūtītas grāmatas nokļuvušas Piebalgas muzeju apvienībai Orisāre; Biedrībai Latgaļu sāta & Cēsu Mākslas muzejam, Latvijas Okupācijas muzejam, Pastendes bibliotēkai; Jura Širova kungam Talsos, kurš interesējas par Paulīnes Bārdas un viņas dēla (kas dzīvojis Austrālijā) Zigurda Bārdas jebkādiem darbiem un pierakstiem, Laucienes pansionātam; Mūrmuižas bibliotēkai; Biedrībai Aleksandra Pelēča lasītava u.c. Joprojām Latvijā pieprasīti ir Archīva sējumi.

Pa šiem daudzajiem gadiem, sazinoties ar grāmatu saņēmējiem Latvijā, esmu saņēmusi daudz pateicības vēstuļu. Te fragmenti no dažām.

* * *

Paldies! Jūsu grāmatu sūtījumu mēs saņēmām un ar entuziasmu sākām pārskatīt kastes. Liels paldies par sagādāto prieku gan mums, gan mūsu lasītājiem! Visai drīz saņemtās grāmatas ieņems savu vietu mūsu bibliotēkas plauktos.

Astra Arbidāne, Dižstendes bibliotēkas vadītāja

* * *

Paldies par grāmatu sūtījumu! Man ir īpaši liels prieks par Lizetes Skalbes tulkojumiem. Lai arī daļa no tiem mums jau ir, tomēr šoreiz atkal bija kādi izdevumi, kas nebija līdz šim redzēti! Cenšamies „Saulrietu“ apmeklētājiem parādīt to visu bagātību, ko viņa ir tulkojusi un vislabāk jau to izdarīt, rādot grāmatas, nevis tikai stāstot par tām.

Tāpat vienmēr prieks par Kārļa Skalbes darbiem. Šobrīd jau mums ir vairāki komplekti kopotu rakstu, ko varam droši lasīt, jo ir arī kādi, ko rūpīgi glabājam nākotnei. Šogad, sūtījumu saņemt, vienā brīdī bija tāda savāda sajūta. Tā kā šogad (Red.:2016.g.) ir Lizetes Skalbes 130. jubilejas gads, es vēlreiz izgāju cauri visai viņas trimdas laika sarakstei (uzrakstīju scenāriju vienam Lizetes piemiņas pasākumam), kur liela vieta tieši sarakstei šo rakstu kārtošanas periodā. Neaptverami milzīgs darbs tur ieguldīts, emocijas. Tagad šīs grāmatas savā ziņā atgriežas pie pirmsākumiem. Un man šķiet, ka tā ir labāk. Ja tām vairs nav lasītāju, tad, lai glabājas Kārļa Skalbes muzejā un mēs varam ļaut tās pārlapot apmeklētājiem, kādam dedzīgākam Skalbes cienītājam šo to uzdāvināt un viss turpinās.

Ar šiem sūtījumiem ir krietni paplašinājusies mūsu apvienības bibliotēka, kas speciāli neveidojot, tomēr veidojas un tā pirmkārt noder pašiem muzeju darbiniekiem dažādos pētniecības darbos, tāpat Vecpiebalgas skolēniem, kuri nāk uz mūsu lasītavu savus pētnieciskos darbus strādāt; grāmatas izies šķirošanas ceļu un nokļūs, kur nu kurā. Kādas – uz Saulrietiem, lai apmeklētāji var palasīt, kādas uz Kalna Kaibēniem, vēl citas mūsu bibliotēkas plauktos.

Paldies! Ar sirsnīgiem sveicieniem no Piebalgas!

Līva Grudule, Piebalgas muzeju apvienība Orisāre

* * *

Paldies par grāmatām, viena otra bija retums. Grāmatas par vēsturi, atmiņām par to laiku ir retums, jo īpaši izdotas ārzemēs, jo šeit tās neizdeva (par vēstures patiesību). Grāmatas tika gan Spāres baznīcai, gan Spāres muižas krātuvei, gan Spāres teātrim, gan citiem, kuri saglabās šīs grāmatas... Būšu priecīgs, ja kādreiz vēlreiz tiks sūtītas grāmatas uz Latviju, būšu priecīgs tās saņemt. Gribu pateikt vēlreiz lielo paldies!

Juris Sironovs

* * *

No sirds pateicamies visiem grāmatu ziedotājiem!

I.N.
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com