Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Adelaides Vanagi ciemojas AZVV

Iepazīstināja jauniešus ar savu organizāciju

Laikraksts Latvietis Nr. 444, 2017. g. 4. febr.
Gunta R. -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
VV2015

DV

Daugavas Vanagi

Artūrs Berķis stāsta par Zedelgemas kara gūstekņu nometni. FOTO Pēteris Strazds.

Edgars Ceplītis un Adelaides Daugavas Vanagu nodaļas vadītāja Gunta Rudzīte rāda Latvijas purvā izraktu ķiveri. FOTO Pēteris Strazds.

Adelaides Daugavas Vanagi un Annas Ziedares Vasaras vidusskolas saime. FOTO Pēteris Strazds.

Annas Ziedares Vasaras Vidusskolas (AZVV) plašā mācību programma vainagojas ar izlaidumu ceturtās klases beigās, taču ir skolnieki, kuri nespēj pēc tikai četriem gadiem šķirties no šīs jaukās vasaras iestādes un tur gūtajiem draugiem, tādēļ viņi nākamajā gadā atgriezās kā piektā klase. Tur formālas stundas vairs nenotiek, bet katrs jaunietis izstrādā kādu atsevišķu projektu. Te nu ir izcila izdevība, Adelaides Daugavas Vanagiem šos jauniešus iepazīstināt ar savu organizāciju.

Pirmdien, 16. janvārī, desmit Adelaides nodaļas biedri, Adelaides Daugavas Vanagu būvētā telpā, pulcināja piecas jaunas dāmas no piektās klases, plus vēl audzinātājus, skolas vadītāju Lilitu Daenki, kura pati ir Vanadze, un citus, kam tādas lietas interesē, lai pastāstītu par savu visā pasaulē sastopamo organizāciju. Patiešām, Vanagi ir vislielākā un visilgāk pastāvošā latviešu organizācija visā pasaulē.

Uzrunu sāka nodaļas priekšniece Gunta Rudzīte ar Vanagu dibināšanu Zedelgemas gūstekņu nometnē, un īsumā pastāstīja par organizācijas mērķiem, piespraužamo nozīmi (gan sudrabā, gan zeltā), karogu, palīdzības darbu un līdzekļu iegūšanu; tika pastāstīts par ieguldījumu Lestenes kapu veidošanā un atbalstu Latvijas Okupācijas muzejam, palīdzību leģionāriem un daudzbērnu un audžubērnu ģimenēm. Tika doti arī daži piemēri, kur dāvāti līdzekļi nepieciešamai operācijai, karstā ūdens ievilkšanai dzīvoklī vai dzīvokļa iekārtošanai septiņu bērnu ģimenes vajadzībām.

Tā kā nauda kokos neaug un no debesīm nekrīt, tika pastāstīts, kā organizācija tiek pie līdzekļiem savam palīdzības darbam. Īsumā, mēs strādājam, galvenokārt Vanadzes. Ir arī gadskārtējā ziedojumu vākšanas akcija, un, protams, katrā DV namā ir arī bārs, kas dod ienākumus. Pa reizei arī kaut kas tiek no kāda testamentārā novēlējuma.

Divas reizes, runāšanu atvietoja dziedāšana, jo vajadzēja pamācīt Daugavas Vanagu dziesmu Še kopā mēs, biedri – Vasaras vidusskolnieki ir lieli dziedātāji. Tad Ilga Vēvere pastāstīja par Adelaides nodaļas četrām stipendijām, trim studentiem, kuri blakus studijām dažādās augstskolās, ziedo savu brīvo laiku Latvijas Zemessargos, un vienu studenti, kura kļūst par mājturības skolotāju. Ilga lika jauniešiem pie sirds iesaistīties Vanagu darbā, lai organizācija vēl ilgi var turpināties un veikt savu svētīgo darbu. Kaut arī leģionāru drīz vairs nebūs, vajadzība pēc labdarības Latvijā vēl arvien ir samērā akūta, un palīdzībai jānāk no jaunas paaudzes ārzemēs.

Lielu interesi izraisīja karavīra aizsargķivere, ko no Latvijas purva pēc Otrā pasaules kara bija izracis kāds Edgara Ceplīša radinieks. Ja ķivere purvā, tad skaidrs, ka tās valkātājs dzīvs no kaujas nepārnāca. Edgars stāstīja, cik viņam bija savāda sajūta, pirmo reizi galvā uzliekot šo ķiveri. Kade pārnāksi, bāleliņ, no kara lauka? Šīs ķiveres valkātājs – nekad. Kā iekalts Lestenes mūrī pie vārtiem: Man saulīte norietēja, Tēvu zemi sargājot. Un tādu bija tik daudz, tik daudz...

Taču viens, kas pārnāca un vēl tagad par tiem grūtajiem laikiem varēja pastāstīt, ir Artūrs Berķis. Viņu iesauca armijā astoņpadsmit gadu vecumā, un viņš ir izdzīvojies vairākās gūstekņu nometnēs. Viņš pastāstīja par grūtajiem laikiem, kad valdīja bads un brutalitāte. Viņš stāstīja, kā gūstekņi ēduši zāli un koku mizu, kā viņi apzagti, pazemoti un bargi sodīti par niecīgākiem pārkāpumiem, lai gan būtu jau pieticis ar badu un aukstumu vien. Zēdelgemā viņš bija klāt pie Daugavas Vanagu organizācijas dibināšanas, un ir arī viens no diviem vēl dzīviem palikušiem Adelaides nodaļas dibinātājiem. (Otrs ir Juris Dancis.) Artūrs ir arī Adelaides nodaļas karognesējs un neizsmeļams gudrības avots.

Saruna beidzās ar Daugavas Vanagu Svinīgā Solījuma nolasīšanu, kas vēl šodien var iedvesmot un kas apliecina ticību brīvai, demokrātiskai, neatkarīgai Latvijas valstij un cieņu Latvijas sarkanbaltsarkanam karogam un visiem Latvijas brīvības cīnītājiem, jau no seniem laikiem.

Pastāv cerība, ka šie stāsti iedvesmos jauno paaudzi, painteresēties par Vanagiem/Vanadzēm savās pilsētās un sākt darboties līdz, jo tikai jaunatne ir mūsu nākotnes cerība.

Gunta R.
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com