Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Spēles noteikumi

Laikraksts Latvietis Nr. 444, 2017. g. 4. febr.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Pasaulē iestājies jauns laikmets – Trampa laikmets. Populistisks vadonis ievēlēts par ASV prezidentu, un, iespējams, savu padomdevēju mudināts, vienā nedēļā paspēja pārrakstīt spēles noteikumus.

Latvijai jau vēlēšanu kampaņas laikā bija iemesls bažīties, jo kandidāts Tramps atkārtoti apšaubīja NATO lietderību, un lika saprast, ka NATO 5. pants varētu arī netikt ievērots, ja valsts, kura lūdz palīdzību, nav maksājusi savu tiesu.

Protams, tas, ka Latvija kavējās atvēlēt visus 2% aizsardzībai nav nemaz attaisnojams, ņemot vērā mūsu lielā kaimiņa izteicieniem un uzvedību. Arī bez Trampa brīdinājumiem, mums vajadzēja saprast, ka mūsu gatavība bruņotajam konfliktam un informācijas karam tieši palīdzēs novērst bruņoto konfliktu.

Žēl, ka Latvijas deputātiem Eiropas parlamentā (EP) nav vienota stāja informācijas kara jautājumā. Vēl pagājušā gada novembrī EP deputāti Iveta Grigule (ZZS), Andrejs Mamikins (Saskaņa) un Tatjana Ždanoka balsoja pret EP rezolūciju saistībā ar cīņu pret Krievijas un teroristisku organizāciju īstenoto propagandu.

Ukrainā atkal uzliesmojis karstais karš. 29. janvārī, dienu pēc jaunā ASV prezidenta Trampa telefonsarunas ar Krievijas prezidentu Putinu, sākusies Ukrainas armijas pozīciju pie Avdijivkas un pilsētas dzīvojamo rajonu apšaude ar Grad raķetēm un smago artilēriju. Sagadīšanās? Pēdējās dienās krituši vismaz septiņi Ukrainas karavīri.

Līdz šim Austrālija iedomājās, ka tai ir sevišķas attiecības ar ASV. Piecu acu (Five Eyes) izlūkošanas alianses biedre (ASV, Austrālija, Kanāda, Jaunzēlande, Apvienotā Karaliste); devusi atļauju ASV bāzēm savā teritorijā; sekojusi ASV visos tās karos (Korejā, Vjetnamā, Afganistānā, Irakā). Bet ar vienu telefonsarunu ar Austrālijas ministru prezidentu, un sekojošo ierakstu Tviterī, austrāliešiem ir likts saprast, ka tā ir vēl nevēlamāka par Krieviju.

Telefonsaruna bija paredzēta stundu gara, bet pēc Trampa nikniem vārdiem Austrālijas ministru prezidentam sakarā ar Obāma laikā parakstīto vienošanos, kura paredzēja ASV pieņemt 1250 bēgļus no Manus salas (protams, tikai tos, kuri iztur ASV drošības pārbaudes), ASV prezidents esot nolicis klausuli pēc tikai 25 minūtēm, nedodot iespēju pārrunāt Sīrijas konfliktu un citus jautājumus.

Tagad ir jauni spēles noteikumi. Jāstiprina citas alianses – gan Eiropas, gan Austrālijai reģionālās.

GN
2017. g. 4. febr.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com