Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Vairāk zināšanu par novada vēsturi Latgalē

Ar Okupācijas muzeja palīdzību

Laikraksts Latvietis Nr. 443, 2017. g. 19. janv.
Līga Strazda -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Latvijas Okupācijas muzejs līdzdarbojas sociālas atmiņas un Latvijas vēstures izpētes veicināšanā Latgalē.

Ceturtdien, 12. janvārī, Latgales radio (Rēzekne 103.0 FM) skanēja vēsturnieces Elīna Kalniņas vadītais raidījums, kurā Romas Katoļu baznīcas Rēzeknes – Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis un Latvijas Okupācijas muzeja vēsturniece Inese Dreimane runāja par garīgumu, garīdzniecību un okupācijas varu Latgalē pagājušā gadsimta 40-tajos gados.

Elīna Kalniņa par radio raidījumu veidošanas iemesliem teic: „Vai apzināmies, ka padomju okupācijas perioda nospiedumi mūsu priekšteču un līdzcilvēku pieredzēs ir nozīmīgi ikvienam no mums, kas dzīvo šodienas Latvijā un vēlas veidot Latvijas rītdienu? 1940.tie gadi bija lūzuma posms. Tas no indivīda prasīja ļoti daudz. Ikviens agrāk vai vēlāk nonāca arvien jaunu, sarežģītu izvēļu priekšā: pieņemt vai noliegt; samierināties vai riskēt; cīnīties vai padoties. Nācās revidēt sevi, pārvērtēt vērtības un apgūt jaunas pašsaglabāšanās un izdzīvošanas prasmes, kuras tika nodotas tālāk bērniem. Gribam vai ne, bet mēs vecvecāku un vecāku saprasto un apgūto nesam sevī joprojām. Latgalieši var lepoties ar Latvijai ļoti nozīmīgiem, unikāliem pagātnes pieredzes stāstiem, tāpēc ka tieši Latgalē pretošanās it īpaši otrajai padomju okupācijai bija ļoti daudzveidīga, spilgta un spīva. 1940.to gadu vēsturei veltītie radio raidījumi Latgales radio izgaismos notikumus un ļaus iepazīt cilvēkus, kuru pieredze ir mūsu nacionālais dārgums un piemiņa – svēts mantojums.“

12. janvārī dzirdamā saruna bija pirmā 20. gadsimta četrdesmito gadu Latgales vēsturei veltīto trīs raidījumu ciklā Mūsu pagātne līdzās: spēka avots vai skelets skapī. Turpmākās sarunas ar nedēļas intervālu notiks janvāra ceturtdienās: 12., 19. un 26. janvārī, plkst. 11.00 ar atkārtojumu plkst. 16.00 un sestdienās plkst. 11.00.

19. janvārī novadpētnieks, balvenietis Zigfrīds Berķis un Latvijas Universitātes Vēstures institūta pētnieks Zigmārs Turčinskis runās par latgaliešu pretestība padomju okupācijai Ziemeļlatgalē, bet 26. janvārī – vēsturnieks Jānis Viļums un dokumentālās filmas Segvārds Vientulis režisors Normunds Pucis par pretestību padomju varai Dienvidlatgalē.

Pēc raidījumu izskanēšanas tie būs klausāmi arī Latvijas Okupācijas muzeja YouTube kanālā.

Raidījumus veido Latvijas Okupācijas muzejs, kas līdzdarbības līgumā ar Kultūras ministriju ir apņēmies rīkot pasākumus, kas veicina sociālās atmiņas un Latvijas vēstures izpēti Latvijas reģionos.

Līga Strazda
Latvijas Okupācijas muzeja
Direktora vietnieces attīstības jautājumos p.i.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com