Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


E. Rinkēvičs un ASV Republikāņu partijas senatori

Latvijas-ASV attiecības ir aktīvas un aptver visus sadarbības līmeņus

Laikraksts Latvietis Nr. 442, 2017. g. 9. janv.
LR Ārlietu ministrija -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

28. decembrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar ASV Republikāņu partijas senatoriem Džonu Makeinu (John McCain), Lindsiju Greiemu (Lindsey Graham) un Demokrātu partijas senatori Eimiju Klobučāru (Amy Klobuchar). Sarunā abas puses uzsvēra Latvijas un ASV stratēģiskās partnerības un divpusējās sadarbības nozīmīgumu, kā arī pauda atbalstu līdzšinējai reģionālās drošības politikai un plānotajiem konkrētajiem soļiem ES un NATO sadarbības stiprināšanā t.sk. kiberdrošības un stratēģiskās komunikācijas jomās.

ASV senāta pārstāvji tikšanās laikā atzinīgi novērtēja Latvijas apņemšanos palielināt izdevumus aizsardzībai, kā arī Latvijas paveikto valsts aizsardzības un starptautiskās drošības stiprināšanas jomā, īpaši sadarbojoties Afganistānā. Abas puses uzsvēra, ka jāturpina uzsāktā sadarbība, meklējot vienotus risinājumus drošības situācijai reģionā un eiroatlantiskajā telpā.

Kontekstā ar Latvijas dalību OECD, tika novērtētas līdzšinējās reformas, lai ieviestu augstus drošības starptautiskos standartus un mazinātu riskus, kas saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un tika pārrunātas tālākas sadarbības iespējas šajā jomā.

Būtiski, ka Latvijas-ASV attiecības ir aktīvas un aptver visus sadarbības līmeņus. Šajā kontekstā ārlietu ministrs atzinīgi novērtēja ASV un Latvijas starpparlamentu attiecību regularitāti un ASV Senāta/Kongresa atbalstu kopumā.

Uzziņai

Džons Makeins (John McCain) – ASV republikāņu senators (Arizona), bijušais prezidenta amata kandidāts. 2008. gadā ASV prezidenta vēlēšanās bija republikāņu kandidāts, taču zaudēja demokrātu izvirzītajam kandidātam Barakam Obamam. 1982. gadā ievēlēts ASV pārstāvju palātā no Arizonas štata. 1986. gadā ievēlēts ASV Senātā par Arizonas štata senatoru, kur darbojas piekto termiņu. ASV Senāta Bruņoto spēku komitejas vadītājs. ASV Senāta Amerikas Indiāņu lietu komitejas biedrs un bijušais priekšsēdētājs. ASV Senāta Nacionālās drošības un valsts pārvaldes komitejas biedrs. Apmeklējis Latviju 1993. gadā, 2004. gadā, 2014. gadā un 2015. gadā. Aktīvi atbalstījis Baltijas valstīm labvēlīgas rezolūcijas un labojumus likumprojektos.

Lindsijs Greiems (Lindsey Graham) – ASV republikāņu senators (Dienvidkarolīna). 1994. gadā ievēlēts ASV pārstāvju palātā no Dienvidkarolīnas. 2002. gadā ievēlēts ASV Senātā par Dienvidkarolīnas senatoru. ASV Senāta Bruņoto spēku, Budžeta plānošanas, Budžeta un Tieslietu komiteju loceklis.

Senatore Eimija Klobučāre (Amy Klobuchar) Senātā ievēlēta 2007. gadā un pārstāv Minesotas Demokrātu – Zemnieku partiju. Pirmā sieviete – senatore, kas ievēlēta no Minesotas. Viena no 20 ASV Senāta senatorēm. Pirms ievēlēšanas bijusi Minesotas pavalsts Henepinas rajona advokāte, eks-viceprezidenta Valtera Mondāla juridiskā padomniece. Darbojas ASV Senāta Tieslietu, Noteikumu un administrācijas, Kopējās ekonomikas, Komerclietu, zinātnes un transporta, Lauksaimniecības, pārtikas un mežsaimniecības, kā arī Uzraudzības un Sadarbības komitejās, kā arī Senāta Ukrainas atbalsta grupā.

LR Ārlietu ministrija



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com