Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Balti vai zaļi?!

Ja ne balti, tad smaržīgi

Laikraksts Latvietis Nr. 440, 2016. g. 15. dec.
Aina Gailīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Ziemassvētku tirdziņš Doma laukumā Rīgā. FOTO Aina Gailīte.

Piparkūkas ar baltas glazūras mežģīņu rakstiem. FOTO Aina Gailīte.

Ziemassvētku eglīte pie Rīgas pils. FOTO Aina Gailīte.

Ziemassvētku eglīte Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. FOTO Aina Gailīte.

Līvu laukums. FOTO Aina Gailīte.

Ziemassvētku eglīte Doma laukumā. FOTO Aina Gailīte.

Ziemassvētku tirdziņš Doma laukumā Rīgā. FOTO Aina Gailīte.

Rātslaukums – Melngalvju nams, Latvijas Okupācijas muzejs un Ziemassvētku egle. FOTO Aina Gailīte.

„Trušu karaliste“ Esplanādē. FOTO Aina Gailīte.

Nedēļas laikā var piedzīvot teju trīs gadalaikus – dzeltenās lapas pārklāj balts sniegs, un tūlīt pat nakts ledus upē izkūst, tik vižņi tinkšķēdami peld pa straumei. Pārmaiņu laiks visās jomās. Ne jau pirmo gadu jāzīlē, būs balti vai zaļi Ziemassvētki. Jau ar pirmo Adventi pilsētās tiek iedegtas egles, cita par citu krāšņākas, un Rīgā līdz 8. janvārim darbosies Ziemassvētku tirdziņi; no tiem arī tā smarža – piparkūku un karstvīna.

Doma laukuma tirdziņā biju jau trīs reizes. Vispirms redzēju, kā notiek iekārtošanās namiņos ar strīpainajiem jumtiem, kā tirgotāji saved preci ar lieliem džipiem, kā tiek vilktas lampiņu virtenes un stumdītas mēbeles.

Otrreiz aizgāju dienas laikā, lai visu labi apskatītu; tikpat kā nav pārmaiņu, trūkst tikai Šokopasta namiņa. Eglē sakāpuši gaiļi, un tas galotnē, domā, ka ir augstāk par Doma torņa gaili. Ievēroju tādus vijumiem kaltus metāla lukturus, nodomāju, ka vakarā tos būs jānobildē, bet drošības pēc pajautāju – vai viņi deg; izrādās dega līdz pirmajai lietusgāzei, un tagad no tiem var sagaidīt tikai īssavienojumu. Dienas laikā dzīvākā kustība ir pie karuseļa, brīžiem pat gara rinda. Ir aploks ar trim aitām un lieliem balti raibiem trušiem, ar aitām draudzējas zvirbuļi.

Ko tad tirgo ziemas laikā? Gandrīz to pašu, ko citos gadatirgos: daudz rotaslietu un adījumu, jaunlaiku vilnas izstrādājumu – čības, segas, spilveni; kosmētiku un daiļamata meistaru darbus un, protams, arī pārtiku. Sev, kā vienmēr Doma laukuma tirdziņā, iegādājos putraimdesas līkumu, tiešām kā vecos laikos laukos. Var sasildīties ne tikai ar karstvīnu, bet arī ar desiņām, cepešiem un štovētiem kāpostiem.

Kam tad es liku augstāko novērtējumu – īpašajām piparkūkām – ar baltas glazūras mežģīņu rakstiem. Ak, cik skaistas un gaumīgas! (Vienmēr esmu pārdzīvojusi par pēdējo gadu bezgaumīgajiem raibajiem piparkūku rotājumiem.) Tās izskatās kā seno laiku balto spilvendrānu tamborētās enzeces; arī šajā novirzienā tiek pielietotas modernākās izejvielas, piemēram, kakao perlamutra glazūra. Cik zinu, tad Latvijā šādas piparkūkas cep divi meistari, kā tur ir konkrētāk nerakstīšu, jo nav oficiālu datu. Vakarā, protams, dažādo lampiņu gaismā viss izskatās ļoti skaisti, pat slapjais bruģis spīd un laistās.

Līdzīgi, tikai mazliet mazāki, tirdziņi ir arī Līvu laukumā un Esplanādē; tur piedevām vēl trušu aploks, kur bērni tam staigā apkārt un caur režģi cenšas trusi pierunāt paņemt no rokas burkāna šķēli. Es atkal nebeidzu brīnīties par jaunatni precību gados, kuri nav redzējuši trusi, un dažs no viņiem nevar saprast, kā būtu modernāk – izlikties, ka zin vai ka nezin, kas tas par zvēru.

Katra Ziemassvētku lielā egle tika iedegta ar organizētu pasākumu, visskaļākais bija Rātslaukuma eglei – ar oficiālu Ginesa rekorda apstiprinājumu.

Savukārt skaisto egli pie Rīgas pils kopīgi iededza 20 ģimeņu bērni no visas Latvijas kopā ar prezidentu Raimondu Vējoni un viņa kundzi Ivetu Vējoni. Pēc muzicēšanas un apdāvināšanas Rīgas pilī, jau tumsiņā visi iznāca pils laukumā, un pēc vairākiem kopīgiem mēģinājumiem – egle iemirdzējās. Visi draudzīgi nobradāja pēdējo sniegu, safotografējās atmiņai kopā ar prezidentu un atraktīvo Rūķi.

Arī tradicionālais festivāls Ziemassvētku egļu ceļš 8. decembrī, iededzinot egli 11. novembra krastmalā, uzsācis savas gaitas Rīgas centrā līdz 8. janvārim; tautai ir iespēja balsot par skaistāko egli, vienu no 35.

Afišas informē par svētku koncertiem baznīcās un koncertzālēs. Atliek visu saplānot un gatavoties gaišajiem un siltajiem svētkiem.

Aina Gailīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com