Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Melburnas Latviešu vidusskola

Mācību gada noslēgums – 3 absolventi

Laikraksts Latvietis Nr. 439, 2016. g. 6. dec.
Bite un Andris Švolmaņi -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
MLV

Melburnas Latviešu vidusskola

Absolventi kopā ar MLV vadītājiem. No kreisās: Kintija Jakse, Andris Švolmanis, Lūkas Elberts, Līsa Jaunalksne, Bite Švolmane.

Skolotāji un skolēni. Pirmā rindā no kreisās: Karīna Jaunalksne, Oskars Cīrulis, Līsa Jaunalksne, Lūkas Elberts, Kintija Jakse, Maija Drēziņa un Ieva Kaine. Otrā rindā no kreisās: Ēriks Stepaņuks, Edgars Cīrulis, Edmunds Eimanis, Ronāns Lārmanis un Kaspars Švolmanis. (Trūkst Aleksandrs Dārziņš un Annalīse Daliņa).

Sestdien, 26. novembrī, svinīgi atzīmējām Melburnas Latviešu vidusskolas (MLV) 2016. mācību gadu ar noslēguma aktu Melburnas Latviešu namā. Ar šo sarīkojumu arī beidzās mūsu pirmais gads jaunā lomā, kā MLV vadītājiem, un par to vēlamies sniegt lasītājiem īsu pārskatu.

Bijām pagodināti, ka iepriekšējais MLV pārzinis Kārlis Brēmanis domāja, ka mēs būtu spējīgi pārņemt MLV vadību. Mēs abi paši esam MLV absolventi. Mūsu MLV gadi deva iespēju ne tikai stiprināt mūsu latviešu valodas, vēstures un kultūras zināšanas, bet arī izveidot draudzības, kas mums vēl arvien turpinās. Kaut gan visā Austrālijā pirms 10 gadiem beidzās iespēja latviešu valodu mācīties, kā VCE priekšmetu, MLV ir turpinājusi darboties. Ļoti priecājamies, ka arī mūsu bērniem ir bijusi iespēja izbaudīt daudz no tā, ko mēs paši piedzīvojām mūsu MLV gados.

Šogad bija 12 audzēkņu 1.,2. un 3. klasēs. Stundas pasniedza Melburnas Latviešu namā un skolas telpās sestdienas rītos. Esam ļoti pateicīgi, ka audzēkņus mācīja skolotāji ar lielu pieredzi: Kārlis Brēmanis, Ieva Kaina un Karīna Jaunalksne. Viņiem pasniedza daudzpusīgu programmu, kas veicināja viņu latviešu valodas spējas pielietot un arī padziļināja viņu saprašanu par latviešu vēsturi un kultūru. Jauniešiem ir bijušas dziedāšanas stundas, un gandrīz visi piedalīsies AL56.KD Kopkora koncertā kā daļa no jauniešu kora.

Vēl viens svarīgs MLV mērķis ir veicināt draudzības un iesaistīšanos latviešu sabiedrībā. Ir jauki redzēt, ka mūsu jaunieši labprāt pavada laiku viens otra sabiedrībā, un ka šie mērķi ir piepildījušies. Viņi varēs nākotnē kopā cept pīrāgus, gatavot latviskos rokdarbus un dziedāt koros. Visas šīs lietas ir bijušas daļa no MLV skolas programmas.

Vēl viena svarīga loma, ko izpilda MLV – tā piedāvā valodas klases latviski nerunājošiem. Kārlis Brēmanis un Edīte Atvara tās pasniedz skolas telpās otrdienas vakaros. 2016. gadā bija 13 valodas klases skolēnu. Ir jauki, ka MLV var piedāvāt latviešu valodas stundas tiem, kam pašiem vai viņu partneriem ir latviskas saknes. Vairāki valodas klases skolnieki arī aktīvi piedalās plašākā latviešu sabiedrībā.

Tā atgriežamies pie apraksta par 26. novembra mācību gada noslēguma akta. Tur piedalījās mūsu MLV saime: skolnieki, skolotāji, vadība un palīgi. Sarīkojums bija labi apmeklēts, un mazā zāle bija pilna. Atmosfēra bija svinīga, bet tomēr omulīga. Pēc karoga ienešanas iesākām dienas kārtību ar svētbrīdi, ko novadīja māc. Aldis Elberts. Sekoja daudzpusīgi skolēnu priekšnesumi. Mūsu jaunākais skolēns Edmunds Eimanis ar prieku un enerģiju nospēlēja koncertā divus klavieru gabalus. Pēc tam Maija Drēziņa iepriecināja klausītājus ar saksofona solo džeza stilā.

Bija jauki ieklausīties 3. klases absolventu stāstījumos par viņu atmiņām par gadiem MLV vidusskolā. Šogad skolu absolvēja trīs skolēni: Līsa Jaunalksne, Kintija Jakse un Lūkas Elberts. Noskatījāmies filmu CSI Nams, ko MLV audzēkņi bija sagatavojuši pirms 2 gadiem AL55.KD filmu konkursam. Šī filma īpaši iepriecināja mūsu absolventi Kintiju, kas filmā attēloja viltīgu slepkavu, kura bija nogalinājusi Nama galveno dāmu ar sasalušu zuti. Laimīgā kārtā Kintija ir īstenībā jauka un miermīlīga meitene.

Sekoja divas dziesmas, ko nodziedāja visi mūsu MLV skolnieki Lailas Grosas klavieru un Kaspara Švolmaņa ģitāras pavadījumā: M. Brauna dziesmu Veltījums mīlestībai un R. Kaupera Mana Dziesma. Skaņa un vārdi piepildīja mazo zāli, kā arī klausītāju sirdis.

3. klases absolventi, iznesot karogu no zāles, beidza savu formālo latvisko izglītību šeit Austrālijā. Par tādu neatlaidību viņiem pašiem, kā arī viņu ģimenēm un sabiedrībai vajadzētu priecāties. Viņu latviskās saknes ir patiešām dziļi ieaugušas.

Mēs ceram, ka MLV varēs ilgus gadus vēl darboties tādā pašā garā, kādā iepriekšējais ilggadīgais MLV vadītājs Kārlis Brēmanis to vadīja. Ar pīrāgiem, latviešu valodu un latvisku garu sagaidīsim arī 2017. g. mācību gadu!

MLV vadītāji Bite un Andris Švolmaņi
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com