Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


18. novembra atcere Kanberā

Svētku runu teica Sarmīte Ēlerte: „Griba. Ticība. Rīcība.“

Laikraksts Latvietis Nr. 439, 2016. g. 6. dec.
Skaidrīte Dariusa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: KLB priekšnieks Juris Jakovics un Sarmīte Ēlerte. FOTO Imants Skrīveris.

Šī gada 16. novembrī Imanuēla baznīcas zālē, Lyons, Kanberas Latviešu biedrība rīkoja Latvijas valsts svētku dienas, 18. novembra, atceri.

Atceres saietu atklāja KLB priekšnieks Juris Jakovics.

Savu ievadrunā viņš pieskārās patreizējai, saspīlētai pasaules politiskai situācijai ASV pēcvēlēšanu laikā. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ir brīdinājis jaunievēlēto ASV prezidentu Donaldu Trampu, ka novēršanās no sabiedrotajiem nebūtu izdevīga ne Savienotām valstīm, ne Eiropai. Bet Trampa padomnieks Rūdolfs Džuliani ir teicis: „Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu runās no spēka pozīcijām, un Krievija „var necerēt“ uz to, ka ASV izvedīs NATO spēkus no Baltijas valstīm – tas nenotiks.“ Džuliani skaidrojis, ka jaunais Baltā nama saimnieks plāno atjaunot ASV militāro spēku līdz tādam līmenim, kāds tas bija Ronalda Reigana laikā.

Tomēr citur publicists Aivars Ozoliņš rakstījis: „Ja nevaram paļauties uz NATO galvenās valsts ASV gatavību bez šaubīšanās un priekšnoteikumiem aizstāvēt sabiedrotos militāra uzbrukuma gadījumā, ir apdraudēta mūsu valsts pastāvēšana. Drošības alternatīvas nav spožas. Ir pašapmāns cerēt uz pašlaik fiktīvo ES armiju kā alternatīvu NATO. Būšot vēl svarīgāk atvēlēt aizsardzībai vismaz minimālos 2% no IKP (iekšzemes kopprodukta). Gan tāpēc, ka Latvijai jāvar sevi aizstāvēt arī pašai, ja ceram uz citu atbalstu krīzes brīdī, gan diemžēl arī tāpēc, ka ASV jaunais prezidents merkantilizējis NATO kolektīvās aizsardzības principus līdz apsardzes firmas pakalpojumiem.“

Šādu uztveres sakarību laikā, ir nosvērti un apdomīgi jādomā par Latvijas nākotni. Ir svarīgi atzīmēt panākto, un svarīgi un piesardzīgi domāt par nākotni. Cerēsim to labāko, un darīsim, ko varēsim, Latvijai noturēt neatkarību.

Svētku runu teica Rīgas domes deputāte un Vienotības frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte.

Runas galvenā doma – griba, ticība un rīcība Latvijas valstij.

Ēlerte teica, ka „...tie, kuri ticēja un darīja, kaut iesākumā bijuši mazākumā, tautas likteni ir ietekmējuši vairāk, nekā tie piemēroties gatavie un čīkstošie.“ Viņa stāstīja par Latvijas augšupeju un sasniegumiem kā saimnieciskā, tā arī mākslas laukā. Viņas teiktais bija gaišs skatījums Latvijas valsts nākotnē.

Juris Jakovics nolasīja PBLA valdes paziņojumu par Tautas balvas piešķiršanu Ērikam Krūmiņam (ASV, Milvoki) par ilggadēju un pašaizliedzīgu darbu Latvijas un latviešu tautas labā.

Pēc tam svētku apmeklētāji noskatījās trīs Latvijas dabas dzīves īsfilmas. Noslēgumā visi pakavējās sarunās pie vīna glāzes un kafijas.

Skaidrīte Dariusa
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com