Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Kolonāde“ un „Laimas“ pulkstenis

Rīgas centra zināmākie objekti

Laikraksts Latvietis Nr. 439, 2016. g. 6. dec.
Aina Gailīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Pa kreisi – „Kolonāde“. Labā pusē – „Laimas“ pulkstenis. FOTO Aina Gailīte.

Skats no „Kolonādes“ telpām uz Latvijas Nacionālo operu. FOTO Aina Gailīte.

Svētku mēnesī novembrī vislielākā uzmanība Rīgas centrā ir pievērsta Brīvības piemineklim, tomēr ir vēl divi sadzīviski slaveni un visiem zināmi objekti – Kolonāde un Laimas pulkstenis. Nebūtu iedomājusies par tiem stāstīt, ja svētku laikā nebūtu bijusi Kolonādē, pirmo reizi mūžā. Restorāna interjers un skati pa logiem pilnīgi pārņēma savā varā un manai kamerai bija daudz darba. Laikam pareizāk būs sākt ar vēsturi.

Sensenos cara laikos, Rīgas pārvaldnieki ieviesa jauninājumu pilsētas mazajās arhitektūras formās, uzsāka kiosku būvniecību. 1904. gadā, pēc arhitekta A. Reinberga projekta uzcēla koka kiosku apmēram tajā pat vietā, kur stāv šodienas Kolonāde. Nav gan īsti zināms kad to nojauca, bet 1924. gadā, nedaudz mainot tā novietojuma vietu, uzbūvēja jauno Kolonādes kiosku pēc arhitekta A. Medlingera projekta. Jaunais kiosks var teikt bija daudzfunkcionāls: avīžu un grāmatu tirdzniecība, vienas fasādes daļa tika izmantota kā tramvaja pietura, cita kā vīriešu maksas tualete, kioskā bija gāzes apgaismojums un ūdens pieslēgums, bija arī telefons. Šo kiosku ar ekskluzīvo novietojumu pilsētas centrā līdz pat mūsdienām apsaimnieko tikai ar īres tiesībām.

Galu galā visas būves gadu gaitā nolietojas, aug komforta prasības, un kosmētiskie remonti nav risinājums, Rīgas dome 2014. gadā noraida Kolonādes privatizācijas ideju un konkursa kārtībā iegūst jaunu nomnieku uz 12 gadiem, līdz ar to šajā pat gadā Kolonāde tiek pilnībā restaurēta un nedaudz paplašināta uz parka pusi. Jaunais nomnieks ir SIA Pasākumu apkalpošana – Bibliotēka Nr.1 restorāns, kas ir viens no labākajiem modernās latviešu virtuves restorāniem Rīgā. Nomas maksa ir augusi daudzkārtīgi.

Kādreizējā kioska nosaukums tagad ir restorāns Kolonāde. Mūsu stāsti. Paplašinājuma daļai ir stiklots jumts, un lietus laikā tas rīb, it kā tiktu bērti zirņi; vecās Kolonādes daļa ar sīkrestotajiem logiem, atrodas restorāna viducī, paaugstinātā līmenī; tur tu atrodies pilnīgi citā pasaulē. Par ēdienkarti gan neko nevaru pateikt, jo es tur nobaudīju tikai karsto dzērienu sasildīšanās nolūkos – patiesi fantastisks – smiltsērkšķu un persiku sula, man nezināmi pipari un rums, to es izgaršoju. Vēl tāda maza rozīnīte – garderobes numuriņš – absolūti vienkārša finiera plāksnīte ar numuru, sīkiem burtiem Kolonāde un trīs zvaigznes, tās lika silti pasmaidīt. Vēl ļoti iepriecina arī Kolonādes noformējums svētku laikā, it sevišķi novembrī.

Dažu soļu attālumā no Kolonādes stāv tikpat ievērojams objekts – Laimas pulkstenis, pie kura ir slavenākā randiņu vieta. 1924. gadā uz vienkāršas metāla konstrukcijas tika uzstādīts pulkstenis. 30to gadu sākumā četrskaldņu stabu ietērpa šokolādes firmas Riegert reklāmā, bet kopš 1936. gada pulksteņa balsta četras plaknes rotā uzraksti Laima un tās logotips; toties padomju laikos to izmantoja kā politiskās informācijas stendu. Es pati gan neko konkrētu neatceros, bet kad 1999. gadā pēc restaurācijas tika atjaunots pulksteņa 30. gadu izskats (to veica par a/s Laima līdzekļiem), tas man bija milzīgs pārsteigums. Tagad Laimas pulkstenis vienmēr ir formā, regulāri tiek veikts kosmētiskais remonts.

Tā lūk, pašā Rīgas centrā, Brīvības pieminekļa laukuma malā, netālu no Operas un Hotel de Rome atrodas tautā iemīļotie un tūristiem zināmie Kolonāde un Laimas pulkstenis, kas teju gadsimtu pavada rīdziniekus visās gaitās.

Aina Gailīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com