Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


LIVKS pilnsapulce

„Dzintari“, Annas Ziedares Vasaras vidusskola un Dāvids Dārziņš

Laikraksts Latvietis Nr. 438, 2016. g. 24. nov.
Ilze Švarca -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Dzintari

Ceļš uz „Dzintariem“. FOTO Ilze Švarca.

Pilnsapulces dalībnieki. FOTO Ilze Švarca.

Dāvids Dārziņš. FOTO Ilze Švarca.

Melburnas Latviešu nama mazajā zālē 22. oktobrī notika 2016. gada LIVKS: Latviskās izglītības veicināšanas kooperatīva sabiedrību (Dzintaru) pilnsapulce. Pilnsapulces dalībnieki pieņēma valdes priekšsēža Dāvida Dārziņā sniegtos ziņojumus par valdes darbību un finansiālo pārskatu. Milzīgi daudz darba ir bijis paveikts kopš beidzamās pilnsapulces, kas notika tikai pirms nedaudziem mēnešiem. Kā jauna valdes locekle biju mēma par to, cik daudz darba notiek šīs organizācijas aizkulisēs; katrs valdes loceklis pieliek savu darbu. Spilgti piemēri pēdējos mēnešos ir melburniešu (kaut abi dzimuši un auguši Sidnejā) – Kārļa Rolava un valdes palīga Kalvja Jaun­alkšņa priekšdarbi, organizējot mērķtiecīgu Dzintaru ēku remontēšanu un uzturēšanu. Arī adelaidietes (dzimusi melburniete) Zintas Ozoliņas lielais darbs savedot Dzintaru paju sarakstu kārtībā, ko viņa veic ar dzīvesbiedra – adelaidieša Riharda Šmita palīdzību.

No Dzintaru valdes aiziet Mirdza Zvaigzne, kura pašaizliedzīgi nostrādāja 25 gadus: viņai pateicās Adelaides informācijas pēcpusdienā. Valde arī sirsnīgi pateicas Oļģertam Bergmanim par vērtīgo 20 gadu darbu kā LIVKS finansiālajam revidentam. Slava viņiem!

Vēl trešais ilggadīgais tautas darbinieks atstāj Dzintarus ar šo sapulci. Ar sevišķu godbijību jāizceļ valdes priekšsēža, jurista Dāvida Dārziņa milzīgais panākums. Dāvids ir strādājis Dzintaru valdē gandrīz 20 gadus un daudzus gadus to vadījis. Viņš ir ziedojis neskaitāmas stundas visādās jomās, un viņa birojā sakrājušies metriem Dzintara dokumentu, kurus viņš perfekti pārzina. Viņš pēdējos mēnešos ir strādājis ar pārcilvēcisku enerģiju, lai savestu visa īpašuma plašo administratīvo klāstu tādā kārtībā, lai to nodotu nākošajam vadītājam. Andris Švolmanis pateicās Dāvidam valdes vārdā, salīdzinot Dzintara valdes priekšnieka darbu ar bankas direktora darbu atbildību ziņā, bet diemžēl nevis atalgojuma ziņā. Valde pasniedza Dāvidam simbolisku dāvanu – grāmatu par dzintaru un pudeli Dienvidaustrālijas sarkanvīna. Pēc sapulces uzdzērām šampanieša tostu Dāvidam un pakavējamies pie uzkodām.

Sapulces laikā apstiprināja jaunu valdi: Lilitu Daenke, Zintu Ozoliņu, Kārli Rolavu, Andru Roni, Ilzi Švarcu un Andri Švolmani. Valde meklē septīto locekli un aicina interesentiem pieteikties pie kāda valdes locekļa vai sazināties ar laikraksta redakciju.

Sēdes laikā pacēlās jautājums par to, kā atšķiras AZVV no Dzintariem. Dzintaru valdei tika lūgts to tuvāk paskaidrot, īpaši tādēļ, ka Dāvids, kā valdes priekšsēdis Adelaides informācijas pēcpusdienā un arī Melburnas sapulcē lūdz sabiedrību, lai ziedotu naudu AZVV. Atļaušos pakavēties vēsturē.

Pirms vairāk nekā trīs gadu desmitiem, kad Austrālijas Vasaras vidusskolai vairs nebija iespējams palikt Aldingas jūrmalas telpās, Aivars Līdums aizveda skolas pārzini Annas Ziedares izredzētos jauniešu pārstāvjus Zintu Ozoliņu un Kalvi Jaun­alksni savā skaistajā sporta mašīnā uz Normanvilli, lai parādītu viņiem zemes gabalu ar potenciālu kļūt par jauno vidusskolas vietu.

Pēc garām diskusijām, milzīgi daudz piepūles no daudzajiem sabiedriskiem darbiniekiem, kur nevar nepieminēt Leo Riteru un nelaiķi Imantu Kapsi, Austrālijas latvieši saziedoja līdzekļus, nopirka zemes gabalu ar aizraujošiem skaisties dabas skatiem, nodibināja LIVKS un uzbūvēja ēkas, lai Vasaras vidusskolai būtu kur turpināt darboties.

Īpašumu nosauca Dzintari, un tagad, 30 gadus vēlāk, varam novērtēt, cik tālredzīgi to dibinātāji bijuši. Dzintaros, caur Annas Ziedares Vasaras vidusskolu, simtiem jauniešu ir ieguvuši neizdzēšamu latvisku dvēseli, neizdzēšamu piederības sajūtu un mūža draugus. Pēdējos gados esmu piedzīvojusi brīnumu: Latvijas latvieši paciemojās AZVV, un dažs labs saka, ka viņi atrod latviskuma sajūtu, kura viņiem, modernajā Latvijā dzīvojot, nav bijusi vai ir aizmirsta!

Dienvidaustrālijas jūras stāvajās piekrastes īpašums ir Austrālijas latviešu vissvarīgākais ieguldījums, jo tas audzē Austrālijas latviešu nākotni. Skolas, baznīca, skauti, gaidas, korporācijas, teātri, kori, Daugavas vanagi un daudzas citas organizācijas ir spēlējušas svarīgu lomu Austrālijas jauniešu audzināšanā, bet katrs, kam ir bijis sakars ar Annas Ziedares Vasaras vidusskolu zina, ka AZVV ir sevišķa maģija. Tomēr sabiedrībai jāsaprot, ka AZVV un Dzintari ir divas atsevišķas būtnes, ar atsevišķu vadību, administrāciju un budžetu. Dzintaru valde rūpējās par fiziskiem, juridiskiem un finansiāliem jautājumiem sakarā ar īpašuma zemi un ēkām. Valde gādā, lai viss būtu kārtībā, lai cauru gadu telpas tiktu izīrētas galvenokārt nelatviešiem, lai būtu ienākumi, un tā lai samaksātu par zemes izmaksu, ēku uzturēšanu, remontu un izbūvi. Tomēr abu organizāciju mērķi ir vienādi – veicināt Austrālijas latviešu latvisko izglītību, un tādēļ ir ļoti svarīgi, ka Dzintari un AZVV strādā roku rokā.

AZVV izmanto zemi un ēkas bez īres maksas Dzintariem. AZVV pēdējos gados ir ļoti sacēlušies izdevumi, jo pakalpojumu cenas ir paaugstinājušās. Arī ir pacēlušās vajadzības sakarā ar tehnoloģiskām un citām prasībām. Kas agrāk bija pietiekami skolas vajadzībām, modernajai skolai liekas arhaiski. AZVV skolnieku vecāki jau maksā lielu likmi, lai sūtītu savus bērnus uz AZVV, bet tomēr tā likme nesedz visus izdevumus ēdināšanā, izvadāšanā un daudzas citas prasības. AZVV viesojās un strādā darbinieki ne tikai no visām Austrālijas malām, bet no visas pasaules. Darbinieki ziedo savu laiku bez atmaksas, bet par viņu uzturu un rekvizītiem skolai jāmaksā. Atmaksa darbiniekiem, kaut kāds honorārs, kā tiek izsniegts piemēram Garezerā ASV, ir sapnis.

Jaunā Dzintaru valde turpinās rūpēties par ēkām un uzlabos to fizisko labklājību. Ziedojumi AZVV tiek izmantoti, lai skola varētu turpināt aicināt ārzemju viesus, labi paēdināt visus, izvadāt visus, kur vajadzīgs, iegādāties modernu tehnoloģiju un citas skolas vajadzības, kas ir unikālas AZVV un paliek skolas īpašumā.

Lūdzu atbalstīsim Dzintarus un AZVV ar laiku, darbu, naudu un saulainu smaidu!

Ilze Švarca
„Dzintaru“ valdes locekle, AZVV darbiniece
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com