Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Veriet durvis, brisbanieši, – ķekatnieki nāk!

„Ķirbji te nav aicināti“

Laikraksts Latvietis Nr. 438, 2016. g. 24. nov.
Ance Deksne -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Ķekatas Brisbanes Latviešu namā. FOTO Danielle O’Brien Art and Photography.

Ķekatas Brisbanes Latviešu namā. FOTO Danielle O’Brien Art and Photography.

Mārtiņdienas ticējums, ka ja zosis Mārtiņos pa ledu staigā, tad Ziemassvētkos tās peldēs pa ūdeni noteikti nekad nepiepildītos Brisbanē! Tomēr, citas ar Mārtiņdienu saistītas aktivitātes tomēr piepildījās!

12. novembra pēcpusdienā Brisbanes Latviešu namu pieskandināja liels bars gan mazu, gan lielu ķekatnieku. Vakara sauklis ķirbji te nav aicināti apmeklētājiem lika mazliet vairāk piedomāt par to, kādas maskas parasti nēsā ķekatnieki Latvijā. Brisbanes Latviešu nams tika grezni ietērpts Laimes Lodiņas īpaši ķekatām darinātajās dekorācijās, kurās bija redzami dzīvnieki, dārzeņi, musturi, ornamenti un visādi citi īpaši Mārtiņdienai raksturīgi simboli. Veselu stundu gan lieli, gan mazi ķekatnieki varēja darboties radošo aktivitāšu stūrītī, darinot sev visāda vaida maskas no dažādu veidu izejmateriāliem. Ķekatu balles oficiālā daļa tika iesākta ar ķekatnieku promenādi cauri visam latviešu namam, kas tiešām bija kaut kas unikāls, jo tik dažādu masku daudzveidība nebija pat prātam iedomājama!

Dancojati, ķekatiņas
Istabiņas vidiņā!
Lai dancoja kazlēniņi
Nama mātes laidarā.

Brisbanes Latviešu skoliņa, muzikantu pavadībā, enerģiski nodejoja un nodziedāja divas rotaļas – Danco, lāci un Rīgas tilts. Bērnu kostīmi bija tik dažnedažādi, ka rotaļu laikā visi skatītāji varēja tos uzmanīgi apskatīt un apbrīnot. Bērnu un viņu ģimeņu centieni bija ļoti novērtēti!

Sagriežati, ķekatiņas
Istabiņas vidiņā!
Lai dancoja rudzi, mieži
Mana tēva tīrumā.

Par vakara izklaides programmu rūpējās Valda Biezaitis, Jasmīne Lācis-Lī (Lee), Tija Lodiņa, Džeisons Lī (Jason Lee) un Ance Deksne. Akordeona, ģitāras, basa ģitāras un perkusiju skaņām pievienojās daudzbalsīgas harmonijas, kā arī enerģijas pilni deju soļi. Bija gan Mārtiņu laikam īpaši veltītas dziesmas, kā Lūdzami, māmiņa, Mārtiņami gaili kāvu un Sidrabiņa lietiņš lija, gan arī visiem labi pazīstamās dziesmas, tajā skaitā Jauns un traks, Es čigāna dēliņš biju un daudzas citas. Visu iemīļotās dejas Tūdaliņ, tāgadiņ, Plaukstiņpolka, Raganu deja, Krakovjaks un citas lika visiem lēkt sparīgā dejas solī.

Ai, nama māmiņa
Tav' jaukumiņu,
Nes zirņus, nes pupas,
Nes smecerīti!

Inga Česle un Laima Lodiņa kopā ar palīgiem cītīgi gādāja, lai visi ķekatnieki būtu paēduši un padzēruši. Bija lielisks aukstais galds visu ēdāju gaumēm, pēc kura varēja nobaudīt garšīgas kūkas! Bārā bija dabūt pašbrūvētu alu! Pēc labas maltītes un dažām jautrām dejām sekoja Pērkonīša maratons un balvas pasniegšanas labāko masku valkātājiem. Šis tiešām bija vienreizējs pasākums! Gaidīsim visus ķekatās iet gribētājus nākošgad Brisbanē!

Visi saka, visi saka
Mārtiņdiena! Mārtiņdiena!
Kaut varētu Mārtiņdienu
Aiz ausīm noturēt!

Ance Deksne
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com