Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Izstāde par lielo badu Ukrainā

„1932.–1933. gada Ukrainas Golodomors – genocīds pret ukraiņu tautu.”

Laikraksts Latvietis Nr. 438, 2016. g. 24. nov.
Tatjana Lazda -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
OM

Latvijas Okupācijas muzejs

2016. gada 26. novembrī, plkst. 14.00 Latvijas Okupācijas muzejā, Raiņa bulv. 7, Rīgā, atklās izstādi „1932.–1933. gada Ukrainas Golodomors – genocīds pret ukraiņu tautu.” Izstāde veltīta Golodomora upuru atcerei.

Izstāde vēstī par vienu no lielākajām traģēdijām Ukrainas vēsturē – Golodomoru (ukraiņu: Golodomor – bada nāve), ko izraisīja boļševiku režīma veiktā varmācīgā kolektivizācija. Tās gaitā Ukrainas iedzīvotāju pretošanos apspieda ar plašām represijām, ieskaitot nogalināšanu, izsūtīšanu uz Sibīriju, izlikšanu no mājām.

Padomju varas mākslīgi uzturētais bads nomērdēja no 3 līdz 10 milj. Ukrainas iedzīvotāju. Tomēr tas atstāja arī citas traģiskas sekas: cilvēki saslima ar infekcijas slimībām un dažāda veida psihiskiem traucējumiem. Bija kanibālisma un līķu ēšanas gadījumi. Pastāvīgā bada novājinātās sievietes kļuva neauglīgas. Pieaugušo mirstības dēļ ciemos un pilsētās klaiņoja izsalkuši un izmocīti bērni. Varas iestādes tos vāca un nodeva padomju audzināšanas iestādēs, kur viņi zaudēja savu identitāti – uzvārdu un piederību dzimtajai vietai.

Ukrainas parlaments 2006. gada novembrī pieņēma likumu, kurā šos notikumus atzina par padomju genocīdu pret ukraiņu tautu. Kopš 1999. gada ik gadu 22. novembrī tiek atzīmēta Golodomora upuru piemiņas diena.

Izstādes mērķis ir parādīt vēsturisko patiesību par totalitārā boļševiku režīma noziegumiem Ukrainā, izvērtēt pagātnes traģēdiju un iemūžināt nogalināto piemiņu.

Izstādes atklāšanas sarīkojumā apmeklētājiem būs iespēja tikties ar vēsturnieku, Latvijas Republikas Saeimas deputātu, Trīs Zvaigžņu ordeņa kavalieri, kinorežisoru Edvīnu Šnori un noskatīties filmu Padomju stāsts. Izstādi Okupācijas muzejā bez maksas varēs apskatīt līdz 5. decembrim. Aicināti visi interesenti!

Pasākumu organizē Latvijas ukraiņu kongress sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību Latvijā un Latvijas Okupācijas muzeju.

Tatjana Lazda
2016. gada 21. novembrī



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com