Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Projekts „Mīlestība mammām“ svētīgi noslēdzies

Atbalstītas 180 māmiņas

Laikraksts Latvietis Nr. 437, 2016. g. 18. nov.
Dāgs Demandts -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Izdale Aizputē.

Izdale Dobelē.

Izdales komanda Tukumā.

Komandas meitenes ar māmiņām Jaunpilī.

Latviešu evaņģēliski luteriskās baznīcas Amerikā Jaunatnes nozares projekts Mīlestība mammām tika izveidots, lai atbalstītu Zemgales māmiņas, kas ir bērniņa gaidībās, kā arī mammas, kurām mazulīši bija mazāk nekā gadiņu veci. Projektu izdomāja Garezera Vasaras vidusskolas 2015. gada 2. klases 5 jaunietes, kuras izpētīja, ka Zemgalē ir visaugstākais dzemdību procents Latvijā. Naudas vākšana šim svētīgam mērķim notika dažādos pasākumos 12 Ziemeļamerikas pilsētās. Tika rīkoti pasākumi, kā piemēram, Pusdienas mammas gaumē, Ratiņu walk-a-thon, filmu vakari Baby shower, Bowling vakari, vīru gatavotas pusdienas u. c. Kopumā tika saziedoti $65 000 ASV dolāru no draudzēm, latviešu skolām, organizācijām un indivīdiem ASV un Kanādā.

Projekta izdalē piedalījās Garezera Vasaras vidusskolas jaunietes, izdale notika no 14. līdz 21. augustam, kur tika atbalstītas 180 māmiņas 15 punktos. Sadarbojāmies ar vietējiem sociālajiem dienestiem un draudzēm, lai noskaidrotu, kurām ģimenēm atbalsts būtu nepieciešams visvairāk. Atbalstā, ko izdales komanda izdalīja, ietilpa 810 autiņu pakas (48 600 autiņu), 1 596 mitro salvešu pakas, 504 formulu/maisījumu kārbas, 180 vitamīnu pakas, 48 bērnu ratiņi, 48 Latvijā no bērza koka ražotas gultiņas + matrači, gultas veļas un segas, 21 termometrs, karotes putriņām un ar mīlestību adītas drēbītes, zeķītes, sedziņas, kuras darināja ASV latvieši. Katra māmiņa arī saņēma Laimas šokolādes kasti un grāmatzīmi, uz kuras bija Tēvreize un otrā pusē mūsu izdales komandas paraksti.

Atklājām projektu dievkalpojumā Rīgas Jēzus draudzē, kam sekoja sagatavošanās darbi Pilsētnieku viesu mājā Slampes pagastā, kur saimniece Sarmīte Štolcere sagādāja mums telpas izdales organizēšanai un vienmēr bija gatava izpalīdzēt. Pirmā dienā izdalījām atbalstu Tukumā, kur sadarbojāmies ar vietējo sociālo dienestu, tad viesojāmies Pakāpienu mājās, kur atbalstījām divas māmiņas, kuras ir nonākušas krīzes situācijā, viņām sagādājām tālākai dzīvei gultiņas un ratiņus. No Pakāpienu mājām mēs saņēmām šo pateicību: „Sirsnīgs paldies par Jūsu fantastisko projektu un par Jūsu nesavtīgo uzupurēšanos citu labā. Klausoties vakar stāstos par to, kā Jūs strādājāt, lai savāktu naudu, bija tik daudz aizkustinošu momentu. Vārdos jau viss parasti tiek izstāstīts īsi, bet lai visu šo darbu paveiktu, nepieciešama liela uzcītība un gudrība, kā arī organizēšana. Šķiet, ka mūsu daudzu gadu garumā jaunus ratus mēs esam saņēmuši varbūt kādas pāris reizes, tāpēc šīs lielās dāvanas no Jums bija īstie svētki. Kad Jūs bijāt prom, Inta audzinātājai teica tā: „Es tad jau šodien Edvardu likšu viņa jaunajos ratos. Tik ļoti man patīk šie jaunie rati, tūlīt brauksim pastaigāties.“ Tas tiesa, ka viņa bija laimīga, jo ko gan meitene no bērnu nama ir īsti savā dzīvē saņēmusi kā dāvanu, jaunu, skaistu un tikai viņai. Paldies Jums, draugi, ka darījāt vēl divas māmiņas laimīgas.“ Pēcpusdienā atbalstījām 14 māmiņas Jaunpils novadā.

Otrā izdales dienā izdalījām atbalstu 3 Kurzemes draudzēs: Valtaiķos, Aizputē un Cīravā. Pirmās divas ir LELBĀL draudzes. Uz jautājumu Kāpēc bijām Kurzemē? atbilde ir, jo mums bija pāri palikuši līdzekļi no projekta Priecīgas pēdas, kurus izlēmām izdalīt Kurzemes māmiņām, jo atbalsts Priecīgas pēdas projektam bija domāts Kurzemes trūcīgiem. Cīrava bija īpaši emocionāla pietura, kur pēc izdales devāmies apciemot dažas ģimenes, arī aizvedām māmiņām dāvinātās gultas un ratiņus. Tur šīs ģimenes dzīvo sociālā mājā, ko uztur Cīravas draudze. Mūsu komanda ar savām acīm redzēja, cik grūtos apstākļos dzīvo māmiņas un bērni – bez kanalizācijas un tīra ūdens. Jaunietes te saņēma aicinājumu mēģināt vākt naudiņu, lai šajā mājā būtu pieejams tīrs ūdens. Šī ir pirmā reize, kad no viena projekta izrit otrs. Trešā izdales dienā cēlāmies agri no rīta, paēdām gardas brokastis Aizputes draudzēs namā kopā ar mācītāju Vari Bitenieku, tad devāmies atpakaļ uz Zemgali, uz Vītiņu pagastu Auces novadā. Mazliet kavējāmies ceļā uz Vītiņiem, kad ieradāmies, tad mūsu komanda ātri ieskrēja Vītiņu Kultūras nama zālē, un kas mūs tur sagaidīja?– Pilna zāle ar ļaudīm un brīnišķīgs pasākums, kur bērni dziedāja un dejoja. Pēc pasākuma notika izdale, kur atbalstījām 13 Auces novada māmiņas. Tad devāmies uz Augstkalnes baznīcu, kur atbalstījām 27 Tērvetes novada māmiņas. Tur mācītājs Guntars Lūsītis kopā ar draudzes vadību un Tērvetes novada priekšsēdētāju Daci Reiniku mūs sagaidīja un pateicībā uzdāvināja Tērvetes tējas un medu, ko mūsu komandas meitenes vakarā baudīja Sprīdīšos pēc tam, kad bijām saorganizējuši nākamās dienas izdali. Tērvetes Dabas parka stāvlaukumā arī notika unikāls notikums, kad mūsu izdales komanda satikās ar Sveika, Latvija! jauniešiem, viņus pārsteidzot; mūsu komanda bija paslēpusies aiz Sveika, Latvija! autobusa.

Ceturtā izdales dienā mūsu pirmā izdale bija Zaļenieku luterāņu baznīcā, vietā, kur LELBA prāvests Artūrs Voitkus kādreiz kalpoja. Pēc tam, kad atbalstījām 12 māmiņas, mūs pacienāja ar pusdienām vietējā ēdnīcā. Zaļenieki bija arī viens no trim punktiem, kur mēs papildinājām mūsu kravu; veikali, ar kuriem sadarbojāmies, piegādāja daļu no mūsu precēm uz šiem trīs punktiem. Varu teikt, ka komanda bija tik labi iestrādājusies, ka varēja vienam izdales punktam ātri un efektīgi saorganizēt atbalstu. Pēcpusdienā notika izdale Dobeles sociālā dienestā, kur dziesmas ieskandināja mūsu izdali; šeit atbalstījām 25 māmiņas. Saņēmu šo vēstuli no vienas Dobeles māmiņas: „Sveiki! Es esmu viena no tām māmiņām, kas šodien bija Dobelē un saņēma jūsu sarūpētās dāvanas! Liels, liels jums paldies! Man vīrs gandrīz apraudājās, redzot tās lietas, ko pārvedu mājās! Esmu trīs bērnu māmiņa un gaidu ceturto bērniņu; mūsu ģimenei jūsu sniegtais atbalsts ļoti daudz nozīmē! No visas sirds sakām jums lielu paldies!“

Pēc izdales baudījām ekskursiju pa Dobeles pilsdrupām, kuru mums sarūpēja sociālais dienests. Tajā vakarā mēs nakšņojām Lejasstrazdu Bērnu namā. Mums bija domāts tajā vakarā braukt un salikt nākamās dienas kravu Elejā, bet mums pienāca ziņa, ka nevarēsim tikt telpās. Tas laikam bija Dieva plānā, jo atklājās iespēja komandas meitenēm, pēc viņu pašu iniciatīvas, pavadīt dažas stundas mīlestībā ar bērnu nama bērniem. No rīta agri cēlāmies un braucām uz Eleju sagatavot atbalstu un tad to izdalīt 14 Jelgavas novada māmiņām. Te arī piedzīvoju Dieva vadību, man bija jāpalīdz ienest gultiņas un ratus; jutu, ka man jāpavada laiks ar māmiņām. Tad pie manis pienāca viena jauna māmiņa, kurai ir divi bērni, viņa dalījās, ka viņas vīrs nesen aizgājis mūžībā pēc avārijas. Ar šo māmiņu un pārējām mēs bijām aicināti būt kopā mīlestībā.

Pēcpusdienā bijām Jaunsvirlaukā, kafejnīcā Zemnieku cienasts, kur izrīkojām mielastu un atbalstījām 8 māmiņas sadarbībā ar biedrību Tuvu. Šī biedrība atbalsta māmiņas, kuras dažādu iemeslu dēļ nesaņem atbalstu no sociālajiem dienestiem. Zane Rautmane no biedrība Tuvu raksta: „Šodien mums bija liels prieks iepazīt un būt kopā ar projektu „Mīlestība mammām“ – Dāgu Demandtu un viņa komandu, kas Amerikā vākuši šim projektam līdzekļus un visu šo nedēļu ir cītīgi strādājuši, lai sagādātu prieku jaunajām māmiņām visā Zemgalē, arī mūsu gādībā esošajām. Viņas saņēma skaistus ratus, gultiņas, mitrās salvetes, piena maisījumus, autiņbiksītes un gardumus. Vecākie brāļi un māsas no sirds varēja izlēkāties un izšūpoties „Līču“ atrakcijās. Prieks un pārsteigums ir neizsakāmi liels! Liels, liels paldies par skaisto dienu, mums veltīto laiku un dāvanām!“

Priekšpēdējā izdales dienā Bauskā atbalstījām 26 māmiņas. Šeit mums arī bija iespēja salikt vienas ģimenes mājā vienu no 48 skaistām Latvijas bērza bērnu gultiņām, ko dāvinājām māmiņām. Mūsu inventārā bija gan bērnu gultiņas ar riteņiem, kurām varēja nolaist redeles, gan tādas, kuras var pārveidot pusaudžu gultiņā. Bauskā mēs sadarbojāmies ar Latvijas baznīcas Bauskas iecirkņa diakonijas vadītāju Dainu Plūci. Daina arī mums uzdāvināja naktsmājas Iecavā 20. augustā vakarā. Meitenes arī baudīja nopelnītu izklaidi šajā dienā, spēlējot peintbolu (paintball) netālu no Skaistkalnes un jājot ar zirgiem netālu no Iecavas. Vakarā piedalījāmies Vecumnieku draudzes nometnes vakariņās, kur atbalstījām 3 māmiņas. 21. augustā noslēdzās projekts svinīgā dievkalpojumā Iecavas baznīcā, kur mācītājs Dāgs kalpoja ar draudzes mācītāju Rolandu Radziņu. Sekoja pēdējā izdale 15 māmiņām. Iecavas novada ziņās varēja lasīt „Priecīga par saņemtajām dāvanām bija arī trīs bērnu māmiņa Ieva Pastare un bērnu tētis Gatis Margēvičs. Trešais bērniņš viņu ģimenei pievienojies tikai pirms mēneša un 12 dienām. „Sapirkt visu ikdienai nepieciešamo sanāk diezgan dārgi, tāpēc ir forši, ka tikām pie tik lielām dāvanām. Domāju, ka uzdāvinās vienu pamperu paku, bet izrādījās, ka mūsu dāvanā ir veselas četras lielās autiņu pakas un vēl piena maisījums.“

Katrā no 15 izdales punktiem pastāstījām par mūsu projektu un iepazināmies. Annelī Cers izskaidroja, kas ir Garezers un kā šis svētīgais projekts radās, dziedājām dziesmas, kā arī, kur bija bērnu grupiņa, tika noturēta bērnu uzruna. Pirms izdalījām atbalstu, noskaitījām pateicības lūgšanu, Tēvreizi, un mācītājs Dāgs teica svētības vārdus. Tad sekoja izdale, kur tika izdalīts atbalsts. Meitenes, kuras bija kļuvušas par ekspertiem bērnu ratiņu salikšanā, ātri varēja salikt jaunos ratiņus. Visiem ratiem bija gan kulbas daļa gulēšanai un, kad bērniņš būs mazliet lielāks, sēdēšanas daļa. Tika arī izdalīti 2 dvīņu ratiņi. Visi ratiņi bija labas kvalitātes ražojums ar 2 gadu garantiju, kurus mums sarūpēja vairumtirgotājs Ratu birojs; viņi piegādāja ratus 3 punktos Zemgalē.

Šis projekts arī deva iespēju tautiešiem no Ziemeļamerikas satikties mīlestībā ar māsām un brāļiem Latvijā. Liela svētība arī bija, ka pašreizējos apstākļos, kad attiecības ir mazliet saspringtas starp Latviešu evaņģēliski luterisko baznīcu ārpus Latvijas un Latvijas evaņģēliski luterisko baznīcu, šis projekts spēj pārvarēt atšķirības, un mūs vienot kopīgā mērķī, dalīties Dieva mīlestībā ar Zemgales māmiņām.

Vēlos no sirds pateikties mūsu projekta izdales komandai, kura kalpoja garas stundas, gan sagatavojot atbalstu izdalēm (iepriekšējos vakaros pirms izdales vietām), gan izdalot atbalstu un pavadot laiku sadraudzībā ar māmiņām un viņu bērniem. Pateicība šai superkomandai: Ērikai Heinze, Annelī Cers, Melisai Kreišmanei, Tijai Kubuliņai, Dainai Renerts, Ūvei Strautmanei, Kristai Grendzei, Ivetai Kaņepai un Arnim Bankam.

Paldies Daniēlam Godiņam par drošo atbalsta plecu, pie kura varējām griezties ārkārtas situācijās! Paldies Evijai Godiņai par skaistajiem komandas krekliem! Vēlos arī pateikties visiem mūsu partneriem: e-Maxima (Maxima internetveikalam un vadītajai Sanitai Bērziņai, kura mums palīdzēja ar izdales preces iepirkumu, atlaidēm un loģistiku, izvadājot preci), Troll – bērnu gultiņu ražotājam un Lindai Vunģei par padomiem un labo izkārtojumu, Ratu Birojam – Unai un Inesei par labo sadarbību, Benu aptiekai, Laimas šokolādei, Amnis – kristīgās literatūras veikalam, misija Pakāpieni, biedrība Tuvu, visiem sociālajiem dienestiem un draudzēm!

Vēlos arī pateikties visiem ziedotājiem un pāri visam – visuvarenajam, mīlestības pilnajam Dievam, kurš mūs šajā izdales nedēļas laikā vadīja un deva stiprinājumu cauri izaicinājumiem un piedzīvojumiem!

LELBA Jaunatnes nozares vadītājs,

mācītājs Dāgs Demandts
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com