Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latvijas valsts svētkos un ikdienā

Domāt un sniegt atbalstu Latvijai

Laikraksts Latvietis Nr. 436, 2016. g. 13. nov.
Ilze Garoza -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
PLEIF

PBLA

PBLA

Tuvojoties Latvijas valsts svētkiem, ikviens tautietis pasaulē aicināts pielikt savu roku Latvijas neatkarības dienas svinēšanā, kā arī ikdienas darbā, uzturot latviešu valodu un kultūru pasaulē, aizstāvot Latvijas intereses un veicinot tās tautsaimniecības augšupeju.

„Tuvojas mūsu valsts – Latvijas, simtgade. Neatkarīgi, cik tuvu vai tālu šobrīd esam no Latvijas, mūsu valsts simtgades svinības nav iedomājamas bez mums pašiem. Un mēs ikviens varam sagādāt dāvanu mūsu valstij, piemēram, paveikt konkrētas un ļoti praktiskas lietas, kas palīdzētu Latvijas tautsaimniecībai, mūsu valsts konkurētspējai un atpazīstamībai pasaulē,“ pirmssvētku gaisotnē tautiešiem pasaulē saka Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. „Esmu pārliecināts, ka tieši konkrēti un uz mūsu valsts izaugsmi vērsti darbi palīdz veidot Latviju par labāko dzīves un darba vietu pasaulē,“ piebilst ārlietu ministrs.

Gada izskaņā Melburnā norisināsies Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma pirmais reģionālais pasākums ārpus Latvijas ar fokusu uz Klusā okeāna un Āzijas reģionu, kura norisei atbalstu nodrošina Ārlietu ministrija ar mērķi veicināt diasporas uzņēmēju un profesionāļu iesaisti Latvijas tautsaimniecībā. „Šis forums būs vēl viens apliecinājums mūsu aktīvās diasporas ekonomiskajam potenciālam un varēšanai, kas iezīmēs ekonomiskās iespējas un nostiprinās saites ar mūsu diasporu Āzijas un Klusā okeāna reģionā. Svinēsim mūsu valsts simtgadi Latvijā un pasaulē – ar darbiem un katru dienu!“ saka E. Rinkēvičs.

„Mūsu pirmā prioritāte no Ārlietu ministrijas puses, atbalstot šāda veida forumus, ir uzrunāt otrās un trešās paaudzes latviešus ārpus Latvijas,kuri var dot būtisku pienesumu saimniecisko saišu stiprināšanā ar savām mītnes zemēm, reizē veicinot Latvijas atpazīstamību pasaulē. Tas dotu būtisku papildus stimulu gan Ārlietu ministrijas un citu Latvijas institūciju, piemēram, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras darbam iepriekš minēto mērķu sasniegšanā,“ skaidro Atis Sjanīts, Ārlietu ministrijas Speciālo uzdevumu vēstnieks sadarbībā ar diasporu.

„Latvijas cilvēku pēdas pasaulē ir nozīmīgas, un ar mūsu devumu pasaules ekonomikā, kultūrā, zinātnē un citās jomās varam patiesi lepoties. Tāpēc priecē mūsu tautiešu iniciatīva, tuvojoties Latvijas valsts simtgadei, augsta līmeņa ekonomikas un inovāciju forumā izstāstīt Latvijas stāstu par Latvijas uzņēmējiem, sadarbības un investīciju iespējām, tostarp veidojot jaunus sadarbības tiltus ar Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīm. Vēlos pamudināt izmantot arī bagāto Latvijas kultūras mantojuma un radošuma potenciālu jaunu radošo industriju uzņēmumu veidošanā,“ uzrunā tautiešiem pasaulē skaidro D. Melbārde, kura gada nogalē apmeklēs Austrālijas Latviešu 56. Kultūras dienas un piedalīsies arī Austrālijas foruma atklāšanā.

Savā apsveikumā Latvijas kultūras ministre novēl: „lai forums kļūst par platu soli ekonomisko sakaru attīstībā un stiprināšanā, kas sniegtu būtisku atbalstu Latvijas tautsaimniecībā,“ aicinot Austrālijā un citviet pasaulē dzīvojošos tautiešus dalīties savās zināšanās, pieredzē un radošumā.

Pasaules Brīvo latviešu apvienības priekšsēža vietniece, Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē priekšsēde Kristīne Saulīte, kuras vadībā notiek sagatavošanās darbi Melburnā gaidāmajam forumam, atgādina, ka kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas uz Latviju ir pārcēlušies un savu uzņēmējdarbību ir uzsākuši vairāki Austrālijas latvieši, kuri, atverot savus uzņēmumus, algojot darbiniekus un maksājot nodokļus Latvijā, sniedz nozīmīgu ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības izaugsmē. „Rīkojot Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumu Melburnā, Austrālijā, vēlamies ne vien iepazīstināt Latvijas uzņēmējus ar eksporta iespējām Klusā okeāna un Āzijas reģionā, bet arī ieinteresēt Austrālijas latviešus ieguldīt Latvijā,“ piebilst K. Saulīte.

Šī gada decembrī Melburnā gaidāmajā forumā plāno piedalīties reprezentatīva delegācija no Latvijas, kuras vidū būs pārstāvēti tādi Latvijas eksporta giganti kā Latvijas Finieris; industriālo grīdu ierīkotāju uzņēmums Primekss; Groglass, kas specializējas augsti tehnoloģisku stikla pārklājumu ražošanā pasaules tirgiem; Austrālijas latvieša Pētera Stupāna Latvijā dibinātais uzņēmums Nordplay, kas ražo koka rotaļu laukumus; Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvji un citi.

Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums ir Pasaules Brīvo latviešu apvienības sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju attīstīta iniciatīva, kuras mērķis ir Latvijas ekonomiskās izaugsmes veicināšanas nolūkā stiprināt sadarbību starp dažādās uzņēmējdarbības nozarēs strādājošiem profesionāļiem Latvijā un pasaulē, veicināt zināšanu pārnesi un finanšu kapitāla piesaisti Latvijai. Pirmais šāds forums notika Rīgā, 2013. gada vasarā, bet otrais – 2015. gada vasarā, pulcējot vairākus simtus augsta līmeņa uzņēmējus un dažādu nozaru speciālistus no pāri par 25 valstīm.

Ilze Garoza
Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) ģenerālsekretāre



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com