Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Kas ir demokrātija?

Laikraksts Latvietis Nr. 436, 2016. g. 13. nov.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Demokrātija ir tāda dīvaina lieta. Katram ir sava izpratne par to, un katrā demokrātiskā valstī tā darbojas atšķirīgi.

ASV ir mums sniegusi paraugstundu. Vēlēšanu sistēma tur ir sarežģīta. Rakstīšanas brīdī Demokrātu partijas kandidāte Hilarija Klintone ir saņēmusi 60 617 062 balsis, bet Republikāņu kandidāts Donalds Tramps tikai 60 118 567. Tomēr nākamais ASV prezidents būs Donalds Tramps, jo viņš ir saņēmis 290 Elektoru kolēģijas (Electoral College) balsis, bet Klintone tikai 228. (Vēl 20 Elektoru kolēģijas balsis nav izšķirtas).

Šī nav pirmā reize, kad populārākais kandidāts netiek ievēlēts. 2000. gada ASV prezidenta vēlēšanās Els Gors, juniors ieguva 50 999 897 balsis, bet Džordžs V. Bušs tikai 50 456 002. Džordžs Bušs tomēr kļuva par prezidentu. ASV vēsturē ir bijuši vēl 3 gadījumi, kad kandidāts ar balsu vairākumu tomēr nav kļuvis par prezidentu – 1824., 1876. un 1888. gadā.

Kas tad ir tā demokrātija? Apgalvojums, ka tā ir tikai princips vairākums valda, ir maldīgs. Kaut vai vien to iemeslu dēļ, ka ASV valdīs sarežģītas vēlēšanu sistēmas uzvarētājs, kas ne obligāti sastāda vairākumu.

Demokrātija ir kaut kas vairāk nekā vienkārša tautas skaitīšana. Tāpēc to nevar prastā veidā uzspiest zemēm, kur tā nav bijusi, un cerēt, ka visi būs apmierināti. Ja katrs cieši balso par savas cilts pārstāvi, un ja tā cilts, kurai ir visvairāk cilvēku, tiek pie varas, tad varam sagaidīt, ka nebūs sevišķi liela iecietība pret mazskaitlīgākām ciltīm.

Šādas problēmas redzam postkoloniālās zemēs, kur aizejošās koloniālās varas ir zīmējušas valsts robežas, neņemot vērā etnogrāfiskās robežas. To arī redzam zemēs, kurās etnogrāfiskais sastāvs ir bijis sašķobīts okupāciju un etnisko tīrīšanu dēļ.

Demokrātija. Tas ir process, kurā visi pilsoņi var just, ka viņu domas ir ņemtas vērā, izveidojot valdību. Tā ir miermīlīga varas pārņemšana, jo zaudētājs saprot, ka būs atkal vēlēšanas, un ka nākamajās vēlēšanās iznākums var būt citāds. Tā ir iecietība pret vēlēšanu zaudētājiem, necenšoties tos pazemot, bet uzsverot, ka valdīšana notiks visu pilsoņu interesēs.

Vai Amerikā demokrātija ir salauzta? Šī gada vēlēšanu kampaņā dzirdējām izteicienus, kas nopietni apdraudēja īstu demokrātiju, bet varas maiņas process ir jau sācies, un nav nekāds iemesls domāt, ka tas neritēs tikpat sekmīgi kā visas citas reizes.

Demokrātija tomēr ir atsperīga – to var spiest un locīt, bet tai ir iekšējais spēks un izturība.

GN
2016. g. 13. novembrī



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com