Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

„...un patiesība darīs jūs brīvus.“

Laikraksts Latvietis Nr. 371, 2015. g. 31. jūlijā
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

„...un jūs atzīsit patiesību, un patiesība darīs jūs brīvus“ (Jņ 8:32). Šo pazīstamo tekstu dzirdējām Lidijas Lasmanes 90 gadu jubileju svinībās. Mūsu cīņa par brīvību ir reizē bijusi cīņa par patiesību. Gan par garīgo patiesību, gan par laicīgo patiesību. Diemžēl, citējot latviešu klasiku: „Vēl cīņa nav galā un nebeigsies. Tev, Lāčplēsi, Spīdola palīgā ies!“

Šādas domas nāca prātā, skatoties 1988. gada rokoperas Lāčplēsis ierakstu, un salīdzinot ar citas paaudzes dziedātāju teikto par savu dalību 2013./2014. gada rokoperas jaunās izrādēs un par Lāčplēša turpinošo nozīmi. Lāčplēsis nav zaudējis savu aktualitāti – Pumpurs, Rainis, Zālīte..., 1888., 1905., 1988.,...

Kas ir patiesība? Tā ir vairāk nekā vienkāršs faktu savirknējums. Mums ir pazīstamas dažu labu Krievijas draugu publikācijas ar faktu savirknējumiem, kas centās pierādīt, ka Latvija nebija okupēta. Kad Latvijas Okupācijas muzejs apgalvo, ka tomēr bija okupācija, tad Krievijas draugi to apsaukā par manipulēšanu ar faktiem. Šodien Krievija jau ir pierādījusi, ka fakti tai netraucē izveidot labu stāstu, un ja to atkārto pietiekami skaļi un pārliecinoši, tad pat tautu Rietumos var, ja ne pārliecināt, tad vismaz likt tai apšaubīt citas, Krievijai nelabvēlīgas versijas.

Tāpēc ir likumsakarīgi, ka Krievija trešdien uzlika veto Apvienoto nāciju Drošības padomes rezolūcijai izveidot starptautisku tribunālu izmeklēt Austrumukrainā 2014. gadā Malaizijas lidfirmas pasažieru lidmašīnas notriekšanu. Jo kamēr atsevišķas valstis apgalvo, ka Krievija un tās sabiedrotie teroristi ir vainīgi lidmašīnas notriekšanā, tad var vienkārši palaist citu stāstu, bet starptautisks tribunāls tomēr nes mazliet lielāku svaru.

Cik tuvu patiesībai spēsim piekļūt? Mēs nebūsim patiešām brīvi, kamēr neatklāsim pilnu patiesību par sevi – arī par kolaboracionismu ar abām okupācijas varām. Liekas, ka Latvija ir spējusi sasniegt neapskaužamu rekordu neizdarībā patiesības atklāšanā.

...un jūs atzīsit patiesību... – lustrācija – nenotiks Latvijā tuvākajā nākotnē. Un tas atstāj plašu cilvēku loku aizdomu ēnā. Bieži, noteikti, nepelnīti. Bet, ja jautājam – kam tas izdevīgi, tad rodas divas atbildes. Pirmkārt, protams, paši vainīgie nevēlas tikt celti gaismā. Bet, otrkārt, mūsu valsts nelabvēļi priecājas par to, ka plaša aizdomu ēnā vēl arvien pārklāj veselu sabiedrības slāni.

...un patiesība darīs jūs brīvus.

Kad?... Spīdola, nāc palīgā!

GN
2015. g. 31. jūlijā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com