Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Okupācijas muzejs

Ar vērienu nosvinējis 22. darbības jubileju

Laikraksts Latvietis Nr. 368, 2015. g. 10. jūlijā
Līga Strazda -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
OM

Latvijas Okupācijas muzejs

Dūdinieki atklāja svinības. FOTO Inese Krieviņa.

Izstādes „Latviešu uzraksti uz Berlīnes mūra“ sākums. FOTO Inese Krieviņa.

Izstāde „Latviešu uzraksti uz Berlīnes mūra“. FOTO Inese Krieviņa.

„Latvian Voices“. FOTO Inese Krieviņa.

Jubilejas svinētāji. Pirmā rindā no labās DV CV priekšnieks Andrejs Mežmalis, PBLA priekšsēdētājs Jānis Kukainis, Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdis Valters Nollendorfs, Latvijas Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels. FOTO Inese Krieviņa.

Izstāde „Latviešu uzraksti uz Berlīnes mūra“. No kreisās Pēteris Elferts, izstādes kurators Kārlis Dambītis, Līga Strazda. FOTO Inese Krieviņa.

Izstāde par muzeja ēku. FOTO Inese Krieviņa.

No kreisās: Konrāda Ādenauera fonda Latvijas un Lietuvas biroja vadītāja Elizabete Bauere, kultūras ministre Dace Melbārde, Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdis Valters Nollendorfs, Latvijas Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels. FOTO Inese Krieviņa.

Pirms 22 gadiem Latvijas sabiedrību pārsteidza pirmā, ļoti atklātā Okupācijas muzeja izstāde par Baigo gadu (1940/1941). No tā laika ne brīdi nav apstājušies muzeja centieni darīt savu darbu pēc iespējas labāk. Tos nav kavējuši šķēršļi, kas divu gadu desmitu laikā bija jāpārvar, tos nekavēs arī šogad uzjundījušās kaislības ap muzeja nama paplašināšanas projektu. Okupācijas muzejs ar darbiem apliecina, ka ir spējīgs aizstāvēt savas intereses, tajā pašā laikā neaizmirstot par savu īsto darbu – runāt un dalīties zināšanās par okupāciju perioda notikumiem Latvijā. Tāpēc muzeja 22. gadadienā, šī gada 1. jūlijā, Latviešu strēlnieku laukumā svinējām muzeja svētkus. Ielūdzām viesus, sarīkojām koncertu un atvērām divas jaunas izstādes.

Apsveikumu jubilejā atsūtīja Latvijas valsts prezidents Andris Bērziņš. Viņš rakstīja: „Kalpot valstij kā sabiedrībai pieejamam zinātniski pētnieciskam un izglītojošam informācijas centram – šo uzdevumu, ko Okupācijas muzejam nosaka likums, Jūs veicat izcili. Paldies, Jums par to! Apkopot, pētīt un atgādināt ne tikai sev, bet arī pasaulei par mūsu tautai smagākajiem likteņa pavērsieniem – tā ir Jūsu misija un reizē arī mūsu visu kopīgais pienākums. Tikai patiesība var darīt tautu brīvu, tikai zinot savas valsts vēstures pavērsienus, mēs varam stingri stāvēt par taisnīgumu un pat visļaunākajās domās nepieļaut to, ka jebkāda okupācija varētu atkārtoties.“

Muzeju neklātienē apsveica arī Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Viņa novēlēja Latvijas simtgadi sagaidīt valsts rekonstruētajā un muzeja iekārtotajā Nākotnes Namā! Savukārt Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja un Okupācijas muzeja atbalsta grupas līdere Inese Laizāne klātesošajiem atgādināja, ka valdība dienu pirms jubilejas, atbildot uz 23 Saeimas deputātu vēstuli, izteica skaidru atbalstu Nākotnes Nama tapšanai. Kodolīgas uzrunas teica Pasaules Brīvo Latviešu Apvienības priekšsēdis Jānis Kukainis un Daugavas Vanagu priekšnieks Andrejs Mežmalis. Muzejs saņēma arī apsveikumus no Kultūras ministrijas.

Uzrunu daļai sekoja burvīgs vokālās grupas Latvian Voices koncerts. Dziedātājas priecēja jubilejas viesus ar skanīgām latviešu un lībiešu tautasdziesmām. Grupas dalībnieces ne tikai krāšņoja muzeja svinības, bet kļuva arī par muzeja atbalstītājām, ziedojot daļu sava honorāra.

Muzeja ēkas rekonstrukcijas gaidās, zālē pamazām demontējot ekspozīciju, ieguvām tik lielu telpu, kādas līdz šim mainīgajām izstādēm nekad nav bijis. Nolēmām šo unikālo situāciju izmantot, lai parādītu apmeklētājiem kaut ko īpašu – lielformāta fotogrāfijas par uzrakstiem uz Berlīnes mūra, kuros prasīta Baltijas brīvība. Izstādi Brīvību Baltijai. Latviešu uzraksti uz Berlīnes mūra kopīgi veidoja Okupācijas muzejs un Konrāda Adenauera fonds. Tās pamatā ir Pētera Elferta fotogrāfiju kolekcija. Otra izstāde muzeja foajē stāsta par muzeja ēkas Latviešu strēlnieku laukumā plānošanu, celšanu, tālāko nonākšanu Latvijas Okupācijas muzeja lietošanā un visbeidzot par arhitekta Gunāra Birkerta plānoto ēkas rekonstrukciju. Abas izstādes un daļa pastāvīgās ekspozīcijas būs atvērtas līdz vasaras beigām.

Pateicamies visiem, kas piedalījās mūsu jubilejas atzīmēšanā! Gaidām ciemos arī tos, kas vēl nav redzējuši jaunās izstādes Latviešu strēlnieku laukumā 1 un muzeja pagaidu ekspozīciju Raiņa bulvārī 7!

Līga Strazda
OM sabiedrisko attiecību speciāliste
Speciāli laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com