Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Bastejkalna piano

Jaunatnes dziesmu svētki nāk ar jaunām idejām

Laikraksts Latvietis Nr. 368, 2015. g. 10. jūlijā
Aina Gailīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

„Skaņu tilts“ Bastejkalnā. FOTO Aina Gailīte.

„Skaņu tilts“ Bastejkalnā. FOTO Aina Gailīte.

„Skaņu tilts“ Bastejkalnā. FOTO Aina Gailīte.

Rīgā, no 6. – 12. jūlijam notiks XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, bet jau 3. jūlijā šim notikumam par godu Bastejkalnā tika atklāts interaktīvais mākslas objekts Skaņu tilts ar enerģijas – ērģeļu stabulēm un zvanu stabulēm un milzīgu klaviatūru, kura gan nav nekāds jaunatklājums, bet toties tagad arī Rīgas Bastejkalnam ir savs piano. Šis specifiskais skanošais mākslas objekts tapa, sadarbojoties māksliniekam Ivaram Mailītim ar Latvenergo un Elektrum.

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku radošās ieceres pamatā ir ideja par Burt(u)burvību un tagad Bastejkalnā ir redzamas daudzas krāsainas instalācijas – svētku alfabēts. (Man doma par burtiem šobrīd nav skaidra, bet varbūt līdz svētku beigām sapratīšu, kas ir kas.)

Pie krāsainā stabuļu un piano tilta pulcējās ļaudis, dziedāja bērnu ansambļa Knīpas un knauķi meitenes gaisīgos tērpos lillā toņos, viņas arī pirmās ierādīja klātesošajiem, kā darbojas stabules, zvani un piano. Klaviatūru protams darbina ar kāju, un no sākuma visi rīkojās bailīgi un gausi, bet vēlāk jau skanēja pa melodijai.

Uzrunas teica Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīcības komitejas priekšsēdētāja; a/s Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs; svētku galvenais mākslinieks Ivars Mailītis un svētku izpilddirektore Agra Bērziņa. TV un fotogrāfi visu iemūžināja nākamajām paaudzēm.

Sākās pasākuma praktiskā – radošā daļa, vispirms runu teicēji, pēc tam arī drosminieki no tautas centās iepūst dzīvību stabulēs ar speciāliem dažāda izmēra koka āmuriem, un brīžam, liekot kājas krustām, mina klaviatūras lielos taustiņus. Kā nu sanāca, tā nu skanēja. Vēlāk mākslinieks Ivars Mailītis aizrāvās ar solo sniegumu, tad kāda meitenīte nospēlēja tiešām ko melodisku. Bija jautri un interesanti, tieši tā, lai patiktu jaunajai paaudzei – dziesmu svētku dalībniekiem. Šo milzīgo skaņu aparātu varēs darbināt visu svētku laiku no plkst. 10–21.

Gaidot dziesmu svētkus,

Aina Gailīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com